Batman od Gerarda Waye jí krysy a mění se v netopýra. Jeho komiks nikdy nevyšel

GALERIE > Frontman nedávno rozpadlých My Chemical Romance před časem vzbudil ohlas na svém Twitteru, když odhalil návrhy ke „střihorukému“ Batmanovi. Svérázný příběh Kingdom of the Mad tvořil pro Vertigo, komiks ale dodnes čeká na realizaci.

Way je muž mnoha řemesel. Díky legendárním audiovizuálním náložím Davida Bowieho si vybudoval silný vztah k výtvarnému umění, který definitivně utvrdil během studia na prestižní School of Visual Arts v New Yorku. Nadějně se rýsoval start jeho animovaného seriálu The Breakfast Monkey, jehož se mělo ujmout přímo Cartoon Network, než 11. září 2001 narazila letadla do budov World Trade Center.

Slavný dětský kanál o černohumorný seriál nadále nestál a první série se z fáze preprodukce přesunula do záhrobí. Way, rovněž otřesen teroristickými útoky, veškeré animované sny hází za hlavu a svůj vztek a smutek vlévá do založení frenetické pop-punkové formace My Chemical Romance, pojmenované dle novely Extasy: Three Tales Of Chemical Romance od kultovního skotského spisovatele Irvina Welshe. Stihl s ní vydat čtyři studiové desky, zahrát fenomenální set po boku Briana Maye na Reading Festivalu a nakonec se podezřele nenápadně a potichu rozpadnout.

Cesta k Eisnerovi

Během působení v kapele si ale přesto dokázal najít čas k velkým odskokům zpátky k výtvarnému umění, což dokazuje jak artwork druhého alba My Chemical Romance, tak především komiksová krasojízda The Umbrella Academy, k níž sám Way obstaral scénář, Gabriel Bá kresbu a James Jean obálky. Do první šestidílné řady s podtitulem Apocalypse Suite Way hravě vložil svůj celoživotní zápal pro komiks a hudbu a dosáhl až na Cenu Willa Eisnera. Otevřela se cesta jak druhé řadě s podtitulem Dallas, tak pro fantasmagorickou akční sérii The True Lives of the Fabulous Killjoys, která začali vycházet v červnu.

Ve stejném roce, kdy si apokalyptický orchestr vyfidlal Eisnera pro nejlepší uzavřenou sérii, se v Gerardově hlavě zrodil nápad na další komiksový nářez, tentokrát přímo s Batmanem v hlavní roli. Kingdom of the Mad měl být potemnělou šestidílnou minisérii pro Vertigo, Wayovým autorským projektem a zároveň snad i událostí, jež by netopýří vesmír alespoň na okamžik vrhla do dosud neprozkoumaných sfér. Way byl ale příliš zaneprázdněný působením v kapele, a zajímavý projekt putoval k ledu. Rozepsaný i rozkreslený, ale nedokončený.

Mezi Caligarim a Burtonem

Přežilo devět kreseb a řada nápadů, které se Way rozhodl prezentovat prostřednictvím svého Twitteru až nyní, pět let po jejich vzniku. Komiks měl viditelně dělat čest svému názvu, Way podle všeho pojal Království šílencovo jako poctivý expresionistický horor, v němž sázel na půvabnou temnotu spojenou se surově řezanými tvary, lámanými figurami a masivní atmosférou, která kličkuje někde mezi opuštěnými gotickými zámky, steampunkovým Londýnem, nadčasovým Kabinetem dr. Caligariho i ranými můrami Tima Burtona.

Pokud jde o bližší info k chystanému příběhu, Way ke každé přidané kresbě vždy přihodil jen pár poznámek, jež dokazují, že mohl vzniknout stejně krásně ujetý kus, jakým byla The Umbrella Academy. Batman například kašle na Bruce Waynea, spí jedině hlavou dolů, smýšlí o sobě jako o skutečném netopýrovi, dokáže se v něho dokonce proměnit a vedle toho také vidí do budoucnosti. A co se stravy týče, jídelníček hlásí pouze gothamské krysy.

Joker je devatenáctiletý, psychicky narušený teenager, libující si v draculovské masce a nemocničním ohozu (krom toho vizuálně zapadá i do futuristické vize Gothamu, v níž se běžně pohybuje Batman Beyond). Robin jako by se naopak vracel z divadelního představení éry viktoriánské Anglie, a takový Hádankář má přes hlavu přetaženou masku se svým logem přesně tak, jako to svého času dělával Walter Kovacs alias Rorschach.

Možná vůbec největším skvostem je ve Wayově pozoruhodném sanatoriu Mr. Freeze, k jehož vizáži si autor připsal poznámku: „Jsem Mr. Freeze a rád se oblékám do brnění, v němž vypadám jako moje manželka zaklíněná v hromadě šrotu, který zbyl po její smrtelné autonehodě.“ Podoba Freeze evidentně odkazuje na ženského robota Marii z Langova němého opusu Metropolis.

Nezbývá než doufat, že Way si zveřejněním těchto diamantů jen testuje terén a nápor fanoušků přesvědčí DC Comics, že si Kingdom of the Mad zasloužíé jediné. Realizaci.









3 komentáře u „Batman od Gerarda Waye jí krysy a mění se v netopýra. Jeho komiks nikdy nevyšel“

  1. Myšlenku a zajímavou vizualici to má. Pokud k tomu bude napsán i hodně dobrý příběh, mohla by to být docela chutná jednohubka. Já jsem rozhodně pro.

  2. Zajímavé. Velice rád bych si to přečetl. Ač My Chemical Romance nesnáším, tak Way má bezesporu talent.

Komentáře nejsou povoleny.