Legendy ve výprodeji. Crew nabízí první díl Mýtů za polovinu

Že nakladatelství Crew políbilo spící Růženku v podobě série Mýty, to už víme od doby, kdy vyšel třetí svazek s podtitulem Láska jako z pohádky. Crew nenechává nic náhodě a čtenářům donese na stříbrném podnosu i první díl, aby se seznámili s oceňovanou řadou, která postmoderně přenesla pohádkové postavy do reality.

Od původního nakladatele Netopejra odkoupila úvodní svazek Legendy v exilu a bude ho nabízet v prodejnách Komiksového ráje za 199 korun, původní cena v roce 2008 přitom byla 389 korun. Do Komiksového ráje patří například Neoluxor, síť Comics Point, Daemon, Krakatit nebo pro Crew domácí Seqoy. Mimo Prahu pak můžete sehnat levnější Mýty v Liberci, Jihlavě, Brně nebo Českých Budějovicích, kompletní seznam prodejen je na webu.

A čemu že Crew vdechla druhý život? „Bylo nebylo ve fiktivní zemi zvané New York,“ zahájil scenárista Bill Willingham svůj opus, který se od roku 2002 stal vlajkovou lodí amerického Vertiga, podobně jako kdysi Sandman nebo Kazatel. Willingham vzal postavám z pohádek část jejich vznešenosti a nedotknutelnosti, čtenářům zase ideály. Napsal pohádkovým bytostem realistické dialogy a ukázal jim lidskou byrokracii, jejich newyorská čtvrť skrytá před zraky smrtelníků tak má bezpečnostní nebo podnikatelský odbor, velký zlý vlk Wolfi je detektivem a ze Sněhurky je hlavní správcová.

Řeší se nevěry i rozvody, děj prvního dílu se točí kolem vraždy. Willingham navazující na scenáristy Neila Gaimana nebo Alana Moorea převrátil tradice a pohádková pravidla, takže třeba Wolfi nechává u sebe na gauči přespat jedno z prasátek a krásný princ je několikrát rozvedený a díky svému charisma využívá ženy. Jak říká, „vždycky měl za to, že správný aristokrat by se měl umět ohánět svým pérem stejně dobře jako mečem“.

Není divu, že se tak dlouho chystala seriálová adaptace. V době renesance televizní tvorby, která je pravidelně kreativnější a odvážnější než současné filmy, byly Mýty ideálním materiálem. Podle posledních zpráv nakonec vznikne celovečerní verze od režiséra Královské aféry a producenta ságy Harry Potter. Snad seženou aspoň Honzu Čenského.


Obálka: ComicsDB.cz

1 komentář u „Legendy ve výprodeji. Crew nabízí první díl Mýtů za polovinu“

Komentáře nejsou povoleny.