Páteční zápisník: Kmoch´s not dead

* Dean Motter je tvůrce jednoho z nejvýraznějších „novovlnných“ komiksů jménem Mister X. Ten vycházel na několikrát (u kanadského Vortextu, u Caliber i u Dark Horse) a kromě Mottera se na něm podíleli třeba Los Bros Hernandez nebo Seth. Klaustrofobní komiks, který v mnohém vychází z německého expresionismu, skvěle využívá vizualitu už od samotných obálek jednotlivých sešitů – málokdo navazuje na Eisnerova Spirita jako Motter. Zmiňuji to kvůli tomu, že se záhadný Mister X zase vrátil. U Dark Horse vychází od května nová třídílná série Mister X – Eviction.

* Slyšeli jste ten drb, že Ridley Scott bude produkovat film podle rozběhnuté sešitové řady Mind MGMT? Tu dělá Matt Kind opět pro Dark Horse Comics (v současnosti vychází 13. sešit).

* Myslíte, že chystaná série Collider (Vertigo) od Simona Olivera a Robbiho Rodrigueze bude stát za to? Z těch málo ukázek, které jsou k dispozici, to vypadá hodně zajímavě…

* Kim Deitch vydává u Fantagraphics knihu o rozměrech 28,5 x 19 cm. Jmenuje se The Amazing, Enlightening and Absolutely True Adventures of Katherine Whaley, odehrává se na počátku 20. století a má se v něm objevit mluvící pes jménem Rousseau, nahrávka hlasu Ježíše Krista a rozvoj kinematografie. Když už jsem u Fantas – konečně vychází dlouhodobě odkládaná kniha Marca Sobela a Kristy Valentiové The Love and Rockets Companion> 30 Years (and Counting).

* Pod názvem Kmochův Kolín – Festival of the Dead vyšel černobílý komiks scenáristy Pavla Jecelína a výtvarníka Jakuba Ruska (se sedmistránkovým hostováním Vojty Velického). Chvílemi hodně zábavné (slovní hříčky typu „řekni mi to pěkně na rovinu, Coline. Coline?“), chvílemi nekonečně nudná vyvražďovačka důchodců. Taková pěkná pocta jednomu festivalu a zombíkům. Více najdete na facebookové stránce komiksu.