Předehra k Sandmanovi zazní v říjnu, ožijí i mrtví detektivové

GALERIE > Bylo to jedno z největších překvapení loňského roku, které vyvolalo paniku i extázi: Neil Gaiman se vrací k Sandmanovi, přestože dekádu tvrdil, že už nemá co dodat. Nyní ale milovník a opatrovník příběhů našel vlákno, z něhož utká další historky o Morfeovi.

Po povídkové sbírce Endless Nights, která měla být v roce 2003 druhým epilogem a finálním polibkem na dobrou noc, přijde předkračování celé pětasedmdesátidílné ságy. První část ze šesti vyjde u Vertiga 30. října, den před Halloweenem, nejmagičtější nocí v každoročním koloběhu Spojených států. Nocí, kdy je nejprostupnější stěna mezi světy živých a neživých… Gaimanovy sny a vize ztvární J.H. Williams III, který s Alanem Moorem vyvolal Prometheu a dostal Batwoman mezi nejpopulárnější superhrdinky současnosti.

Název minisérie zní The Sandman Overture čili Předehra. Díly budou vycházet s rozestupem dvou měsíců, mezeru mezi klasickými čísly každý měsíc vyplní speciální zvětšená verze sešitu, v němž budou kromě rozhovorů s tvůrci, skic a jiných Williamsových přídavků také průsvitné bubliny, které vymyslel letterer původní řady Todd Klein. Vrací se i obálkář Dave McKean. Zní to jako dobrý kompromis mezi smysluplnou náplní a touhou vytáhnout z očekávané události víc peněz.

Ouvertura – mimochodem název hezky rezonuje s prvním svazkem Preludia a nokturna, neboť slovo preludium má v podstatě stejný význam – bude znít přes půlku roku 2014. Takže i kdyby se nakladatelství Crew, které u nás Sandmana vydává, tuze zalíbila, český překlad zřejmě přijde nejdříve v roce 2015. Už během letních prázdnin ovšem vyjde zmiňovaná sbírka Endless Nights pod názvem Nekonečné noci. Sedm příběhů se věnuje sedmi Věčným, s Gaimanem na nich spolupracovalo sedm výtvarníků (Fabry, Manara, Prado, Quitely, Russel, Sienkiewicz, Storey).

Americké Vertigo chystá celkem šest nových sérií, napsali o tom New York Times. Článek se věnoval především současné prodejní situaci Vertiga, které už pár let zažívá krizi. DC Comics poté na svém webu potvrdili, že se mezi novými tituly objeví například autorská série Lee Bermeja, erotický thriller od Petera Milligana nebo Dead Boy Detectives, což je další přírůstek do sandmanovského universa. Titulními detektivy jsou totiž mrtví chlapci Charles Rowland a Edwin Paine, kteří ve svazku Údobí mlh seknuli se záhrobní školou a přemluvili Smrt, ať si je ještě nebere, aby si mohli užívat „života“. Objevili se také ve vertigovském crossoveru Children´s Crusade, Ed Brubaker a Bryan Talbot o nich v roce 2001 vytvořili čtyřdílnou minisérii Sandman Presents: Dead Boy Detectives. Charles a Edwin se vrátí měsíc po věčném Sandmanovi.



3 komentáře u „Předehra k Sandmanovi zazní v říjnu, ožijí i mrtví detektivové“

  1. Tak na to se hodně těším :-)
    Co jsou zač ty průsvitné bubliny?

  2. Tu zvetsenou edici s rozhovory s tvurci a prusvitnymi bublinamy jsem nikde ve USA na pultech nenasel :(

Komentáře nejsou povoleny.