Opráski sčeskí historje si hrají na Hellboye. Přečtěte si nový příběh Křižíka

I Zmikund ví, co je to Komiksárium. „Já si fústavu kokitsárium čtu, ale tajňě, páč se to nezlučuě s akadmemickou dispiclínou,“ říká autor stripu Opráski sčeskí historje. Jeden z nejčtenějších českých komiksů má na Facebooku přes 21 tisíc fanoušků a stal se internetovým fenoménem, který svérázně oprašuje českou historii. A komu se nelíbí komolení češtiny a dadaistické pojetí tolik příznačné pro internetové memy, tomu autor vzkazuje: Se stim smiř!

Kromě stripů vychází jednou za čas speciál, který má formu několikastránkového komiksu. Hlavním hrdinou je František Křižík, ve skutečnosti vynálezce, ve světě Oprásků dobrodruh i cestovatel časem. V prvním díle Elerktickí riťíř se vydal do minulosti, aby české země ochránil před nadvládou Hacpburků, kterým „nebilo ňic eklhaft.“ V aktuálním příběhu Pán svjetla, který vám nabízíme v předpremiéře, se odhaluje, jak to bylo s obloukovou lampou, Křižíkovým nejznámějším vynálezem.

Příběhy Křižíka ukazují, že autor Oprásků dobře zná minimálně jednu komiksovou postavu, vizuálně totiž odkazuje k Hellboyovi (což by byl v Opráscích zřejmě Hellbivoj). Chybí sice charakteristický rytmus s tichými, atmosférickými panely, ale styl Mikea Mignoly evokují plochy stínů, výboje energií nebo kompozice obálek. I barvy mají evidentně napodobovat či parodovat práci Davea Stewarta.

„Jako ědna s nejvíznamňějších mitologickích poztaf české historje senám Hellbivoj líbí. Akrát mu vitíkáme necitliví příztup při ěho pobitu f Prase, kdi ulomil kopí Svatímu Válcavovi. Tose neďělá,“ naráží autor tvořící pod přezdívkou Jaz na povídku Pražský upír. „A jako inztituci nám ě pan Hebloj sanozřejmňě sinpatickí, prtože prcoval pro státňí úřat. Takže se zde v Histrickím ústafu dovedeme vlemi dořbe všít do ěho kůše v bježním pracovňím dňi (birokracije, nedoztatek finaňcí, boj s příserami).“

Komiksy si můžete stáhnout i ve formátu PDF, stačí kliknout na šipku v kolečku.

Křižík – Elerktickí riťíř

Křižík – Pán svjetla

5 komentářů u „Opráski sčeskí historje si hrají na Hellboye. Přečtěte si nový příběh Křižíka“

  1. Víbroňě! Ěnom posnamenávávme, že Pán Sjetla ě vlaztňě prvňí ďíl, kerí osvjetluě, jag Křišík přišel kesvím natshcopnoztem.

Komentáře nejsou povoleny.