Velká esa rozehrávají v prvním albu pořádný cirkus

RECENZE > UKÁZKY > Hrdinové příběhu Quentin Gentil a Mistr úniků z nové albatrosí série Velká esa nejsou nijak velcí postavou, ale mají velký smysl pro spravedlnost. Jde o partu osmi- až jedenáctiletých kluků a stejně mladé dívky. Přátelé společně překypují iniciativou a jejich ducha nezlomí ani opakované nezdary, ani spiknutí nešťastných okolností.

Důkaz pro poslední tvrzení lze nalézt hned v úvodní pasáži příběhu, v níž se hrdinové ocitají na území cirkusu, kde na ně ve zběsilém rytmu čeká jedna nehoda za druhou. Ostatně prostředí cirkusu zvolil autor velmi šťastně, pro mladé čtenáře je přítomnost artistů a exotických zvířat vždy zajímavá a přítažlivá.

Velkých es je v albu pět, v některých příbězích k nim přibude i pes, maskot celé party. Vůdcem skupiny je přirozeně autoritativní a veskrze rozumný Quentin Gentil. Jemu sekundují obtloustlý Pivoňka, génius a vynálezce Kalixt a dvojčata Luronovi, kteří však v tomto albu nejsou přímo jmenováni.

Příběh mi občas připadal silně přitažený za vlasy, nejsilnější pochybnosti ve mně probouzely nadpřirozené schopnosti iluzionisty Merlina Pimpina. Bez nich by se ovšem nebyl schopen pustit do tak odvážného kousku, ke kterému jej přinutili lupiči Goliáš a Hyena a o kterém by snad bylo lépe nic neprozrazovat.

Napínavý příběh je na každé stránce kořeněný humorem, a tak čtenáři snad ani nevadí, že jsou hrdinové po všech stránkách vzorní, že jsou výlupkem všech ctností, že dokáží hbitě rozeznat dobro od zla a občas proslovit naučnou či výchovnou sentenci.

V první třetině příběhu, která se odehráva v prostředí cirkusu, vystupuje celá parta Velkých es. Pro zbytek alba zůstanou protagonisty již jen Quentin Gentil a Pivoňka (a také iluzionista Merlin Pimpin).

Gregova kresba je přehledná a dynamická (často někdo někam utíká, běží či pádí), na pomezí mezi karikaturou a realismem. Realisticky jsou kresleny členové Velkých es, zato jejich dospělí partneři jsou obětí Gregovy záliby v ironii a karikatuře, jak už to v podobných příbězích bývá.

Nejdůležitější informace o autorovi příběhu a o seriálu Velká esa jako celku nalezne dychtivý čtenář na vnitřní straně obálky. Série se v originálu jmenuje pouze Esa [Les As], ovšem název opatřený přívlastkem, který zvolil překladatel Richard Podaný, mi připadá mnohem příhodnější. Alespoň si řadu nikdo nesplete se seriálem 4 Esa [Les 4 As] od Georgese Chauleta a Françoise Craenhalse.

Přejme nově zahájené sérii přízeň čtenářů, aby jí nepotkal stejný osud jako Gastona nebo Storma, kteří se nešťastně odmlčeli hned po úvodních dílech.

Velká esa #1: Quentin Gentil a mistr úniků
scénář a kresba: Michel „Greg“ Régnier
Albatros, 2013, 48 stran, 169 Kč
záznam v ComicsDB