Růžový KomiksFEST! přiveze Mattottiho nebo Jodorowského Dunu

Na dvou uplynulých ročnících KomiksFEST!u byli těmi největšími hvězdami angloameričtí autoři, letos to bude italský velikán Lorenzo Mattotti. Zůstane zachována vývojová linie komiksu, jenom se jde proti proudu času: po učedníkovi Daveovi McKeanovi přijede i jeho mistr.

Komiksový festival zahájí ve středu 30. října promítání dokumentu Jodorowsky´s Dune v kině Francouzského institutu v Praze. KomiksFEST! bude probíhat do 3. listopadu a dále přivítá scenáristu kafkovských adaptací Davida Z. Mairowitze nebo německého autora letošního vizuálu Lukase Jüligera.

Už dnes je jisté, že Mattotti bude obývat nejrůznější síně slávy, zatím na to ale nemá věk. Vždyť mu ještě nebylo ani šedesát. Narodil se v roce 1954 ve městě Brescia v Lombardii, přes deset let však žije v Paříži. Jeho dílo u nás známe jen okrajově, z animované antologie Strach(y) ze tmy a z nedávno vydané knihy Havran, kde ilustroval texty hudebníka Lou Reeda, jenž se zase inspiroval Edgarem Allanem Poem. Reed zatoužil po spolupráci s italským umělcem, když si přečetl jeho komiks Dr. Jekyll and Mr. Hyde (2002) oceněný Cenou Willa Eisnera.

Mattotti ztvárňuje naše temné stránky, různé nestvůry a pokřivené bytosti často symbolizují emoce a vnitřní svět člověka. Jako jeden z umělecky nejpoučenějších komiksových výtvarníků vychází z abstraktního expresionismu nebo konstruktivismu, výtvarnou školu ale neabsolvoval. Ani se na žádnou nehlásil, protože tehdy měly podle něj školy v Itálii zájem hlavně o konceptuální umění. Přihlásil se proto na architekturu, kterou nedokončil, ale zato mu podle jeho slov pomohla i při tvorbě komiksů – s chápáním prostoru uvnitř obrazů i s řazením panelů. Styly střídá podle toho, co zrovna příběh vyžaduje, takže v jeho rozsáhlém díle figuruje perokresba, akvarely nebo olejové pastely.

Reed není jediným pojítkem mezi Mattottim a hudbou. Například při tvorbě komiksu Fires (1986) ho nejsilněji inspirovala hudba Petera Gabriela a Briana Ena, Mattottiho obdivovatel Dave McKean zase jeho niterné komiksy popisuje jako hudbu nebo vizuální poezii. K Mattottiho známým dílům dále patří například Murmur (1989) nebo Stigmate (1998).

Jak to bylo s Dunou a Kafkou

Dokument o nerealizované adaptaci Duny letos uvedl prestižní filmový festival v Cannes. Režisér Frank Pavich se v něm vrací ke snu Alejandra Jodorowského, který chtěl slavný sci-fi román Franka Herberta přetvořit v celovečerní halucinaci. Režisér Krtka nebo Svaté hory dokázal pro film v roce 1975 nadchnout další slavná jména. Jako kolem žhnoucího Slunce kolem něj obíhala soustava géniů složená z vizionáře Jeana Girauda alias Moebia, budoucího stvořitele vetřelců H.R. Gigera nebo Dana O’Bannona, jenž se později podílel na speciálních efektech ve Star Wars a na scénářích k Vetřelci nebo Total Recall.

Nákladná space opera nikdy nevznikla, ale zůstaly po ní štosy návrhů a story boardů. A ideální materiál pro film o (ne)filmu. Jodorowsky a Moebius si částečně spravili chuť na začátku 80. let, kdy začali budovat vesmír Incalu.

Na KomiksFEST! zamíří i další tvůrci, ať už ze zahraničí, nebo z Česka. Američan David Zane Mairowitz se zabývá spisovatelem Franzem Kafkou, v českém překladu vyšel komiks Proces, k němž psal scénář, a životopis Kafka s ilustracemi Roberta Crumba. Labyrint k festivalu připraví české vydání jeho Zámku, který pro britské nakladatelství SelfMadeHero nakreslil Jaromír 99.

Mladý tvůce letošního vizuálu Lukas Jüliger (ročník 1988) debutoval v Německu na přelomu let 2012 a 2013. Pečlivě šrafovaný, částečně autobiografický komiks Vakuum si údajně vyžádal dvě stovky tužek.

Celodenní program KomiksFEST!u letos proběhne 2. listopadu v MeetFactory. Také tam se budou večer předávat ceny Muriel, předsedou poroty je grafický designér Petr Babák. Proběhne i další benefice ve prospěch nadačního fondu Pink Bubble, loňské vinyl toys vystřídají sedací pytle společnosti Wegett. Jejich podobu navrhnou Vendula Chalánková a Jaromír Plachý. Podrobnosti z programu a jména hostů budou organizátoři zveřejňovat v průběhu září.

Plakát KomiksFEST!u 2013

Havran, Lorenzo Mattotti

Zámek, Jaromír 99

Vakuum, Lukas Jüliger

Jodorowsky’s Dune – trailer

3 komentáře u „Růžový KomiksFEST! přiveze Mattottiho nebo Jodorowského Dunu“

  1. Mattotti je skutečně velký umělec… Ale jeho styl je naprosto odlišný od stylu McKeana… Možná o něm McKean řekl, že se mu líbí – ale že by ho nazval svým mistrem? to se mi nechce zdát…

  2. To se nesmíte tak koukat jenom na vnějšek.:) Nejde o konkrétní styl, ale spíš o myšlenku, o přístup ke komiksu. Oba tvoří komiksy jako intimní dialog se čtenářem, oba hledají ideální výrazové prostředky pro konkrétní příběh, oba mají úžasnou zásobu toho, co asi nazýváte stylem… McKean přece neznamená jen koláže a Mattotti nejsou jenom pastely.

  3. Jediné co mi nesedí je místo, zlatý NOX, kde to mělo takovou rodinnou atmosféru, v MF to už není ono.

Komentáře nejsou povoleny.