Voltaire a dinosauři. BB/art vydá trilogii Candide od Karla Jerieho

UKÁZKY > Francouzský básník a filozof Voltaire sice tvrdil, že nežijeme v nejlepším z možných světů, ale zrovna teď by se jeden málem nakazil optimismem. Nakladatelství BB/art totiž vydá českému autorovi trojdílný komiks ve formátu evropských alb. Oním vyvoleným je výtvarník Karel Jerie, jenž patří k hlavním představitelům české komiksové obrody po roce 2000. Například s Jiřím Grusem nebo Tomášem Kučerovským ho pojí to, že přes deset let pravidelně publikuje a je o něm slyšet v souvislosti s nejrůznějšími projekty.

Celých deset let od prvotního nápadu vznikal i Candide, Jerieho fantaskní variace na stejnojmenný Voltairův román. Satirický příběh z 18. století inspiroval další spisovatele, filmaře nebo skladatele Leonarda Bernsteina, ale tahle adaptace bude jiná. Tahle má bojové dinosaury a plamenomety.

„Dostal se mi do rukou ideální námět, který mi dovolí použít všechno, co jsem kdy v komiksu chtěl a co mě na komiksu bavilo,“ říká autor, kterému dříve vyšla alba Oidipus Rex a Šifra mistra Hanky.

Jerie je známý tím, že kombinuje prvky fantasy a science fiction, ať už maluje komiksy, nebo obrazy. Stačí se podívat třeba na triptych pojmenovaný Fantasmagorie, kde se střetává minulost a přítomnost, ale také mytologie s alternativní historií. Candide v tomhle směru vypadá jako autorova esence, v edičním plánu se o něm píše jako o „Barokní-SteamPunk-SpaceOpeře“.

„Jakmile jsem se začetl do prvních stránek, bylo mi jasné, že Candide je pro komiks jako dělaný. Dlouho jsem si dával dohromady podklady, kreslil skici a promýšlel scénář. Samozřejmě, že nepůjde o doslovný přepis. Celá řada postav v původním románu vůbec nevystupuje, ale hlavní linie příběhu zůstane stejná,“ vysvětluje Jerie.

Prolog ke Candidovi vyšel v roce 2011 v katalogu ke KomiksFEST!u. První album s podtitulem Král Bulharů bude mít křest také na podzimní komiksové přehlídce, kterou Jerie spoluorganizuje už od prvního ročníku. Autor odhaduje, že pokračování budou vycházet s odstupem jednoho a půl roku: „Čas mezi jednotlivými díly bych chtěl vyplnit třeba výstavami nebo krátkými komiksy souvisejícími s hlavním příběhem.“

Anotace
Karel Jerie, Candide: Král Bulharů, 64 stran, 299 korun
První kniha z připravované komiksové trilogie vycházející z Voltairova románu Candide. První díl zavede čtenáře nejprve na nejkrásnější zámek ze všech, ze kterého bude Candide pro lásku k slečně Kunigundě nadobro vykopnut, aby po té vstoupil do bulharské armády a potýkal se s nástrahami vojenského života. Mnohá dobrodružství mu ukáží svět z nečekaných perspektiv, na kterých nebudou chybět jezdci na dinosaurech, létající zámky a mutanti těla ale i ducha. Karel Jerie provede čtenáře svébytným dějovým zpracováním, kterému nechybí humor, napětí ani nadsázka.






6 komentářů u „Voltaire a dinosauři. BB/art vydá trilogii Candide od Karla Jerieho“

  1. Superzpráva! A není vícero informací k letošnímu Komiksfestu?…na webu zatím mrtvo, pokud dobře klikám;-)

  2. theo_phila jsem si dovolil smazat, protože bude zpráva a hlavně v té tiskovce měli ještě chybu, tak ať nejsou zmatky. Díky za pochopení.

  3. výborně, Voltaire je můj oblíbený autor, jen jestli to nebude až moc velká divočárna;)

  4. Aktualizace v článku: BB/art upravil cenu na 299.

Komentáře nejsou povoleny.