Blacksadova jízda pokračuje ve žlutém albu

VIDEO > UKÁZKY > O tom, že scenárista Juan Díaz Canales a kreslíř Juanjo Guarnido hodlají pokračovat v sérii Blacksad, dokud udrží tužky, jsme psali minulý rok v souvislosti s českým souborem od nakladatelství Crew. Nejčerstvějším výsledkem jejich spolupráce je páté album s podtitulem Amarillo, které vyjde 15. listopadu ve francouzské a španělské mutaci.

Amarillo je město v Texasu, jedním z významu toho slova ve španělštině je i žlutá. Hříčka je patrná z netradičně optimistické obálky, na níž si vrnící detektiv John Blacksad užívá bestarostnou jízdu v kabrioletu. Ten patří cizinci, pro kterého Blacksad auto převáží z New Orleans to Tulsy, aby si pročistil hlavu a odpočinul si od temných případů z minulých alb.

Samozřejmě si nebude užívat jen ikonografii záprášených dálnic a slavnou Route 66, ale bude řešit další vraždu. Do cesty se mu tentokrát připletou motorkáři i cirkusáci, Guarnido s Canalesem v „komiksové road movie“ údajně přímo odkazují k filmovým klasikám z padesátých let jako Divoch s Marlonem Brandem (vede motorkářský gang) nebo Největší představení na světě od Cecila B. DeMilla (melodramatická oslava artistů, akrobatů a cirkusu obecně).

Francouzské nakladatelství Dargaud v rámci reklamní kampaně připravilo nejen trailer, ale také balíček pro propagaci Blacksada na Facebooku (www.dargaud.com/blacksad/KIT-CAT.zip). Z něj se dají stáhnout profilové obrázky nebo covery s motivy Amarilla.

Blacksad už letos absolvoval pořádnou jízdu Spojenými státy – získal dvě Ceny Willa Eisnera a jednu Harvey Award. Knižní vydání čtyř alb ocenili i tuzemští čtenáři, konkrétně uživatelé ComicsDB, kteří publikaci od Crwe zajistili čtyři ceny Fabula Rasa.

České nakladatelství výhledově počítá i s albem Amarillo, pokud v něm nedošlo k nenadálému sesuvu kvality. Buď se počká na více pokračování, nebo se John Blacksad vrátí do časopisu Crew, kde v roce 2004 česky debutoval.