Putování s Jeffem Smithem. Tüki zachrání lidstvo

UKÁZKY > Každý rozsáhlejší projekt od Jeffa Smithe je velkou událostí, ten nový se jmenuje Tüki Save the Humans a jedná se o webový komiks odehrávající se před dvěma miliony let.

Během údajně velkolepého dobrodružství se titulní postava nachodí víc než hrdinové v Pánovi prstenů. Tüki bude totiž prvním člověkem, který opustí Afriku, aby – v souladu s názvem – zachránil lidstvo. Bude to trochu jiná Afrika než v dokumentech Richarda Attenborougha, Tükimu se připletou do cesty i prastaří bohové, kteří ho chtějí udržet na kontinentu, jak autor Kůstka prozradil v rozhovoru pro server Newsarama.

Tüki vyrazil 25. listopadu ze Smithova domovského webu Boneville, pokračování vychází zdarma vždy v pondělí, ve středu a v pátek. Smith si novým komiksem přizpůsobeným na monitory a tablety připomíná svou oblíbenou formu nedělních stripů, s nimiž vyrůstal a jejichž vliv se tak silně otiskl i do Kůstka. Už z úvodních epizod čiší pohádková atmosféra a jemnocit pro timing. Expozice bez jediného slova zatím představuje Tükiho každodenní rutinu.

Smith plánuje odvyprávět Tükiho příběh po sezónách, ta první skončí v lednu 2014, další pak začne v dubnu. Až se materiál nashromáždí, vyjde také tištěná verze.

Seriál Tüki Save the Humans je pro Smithe návratem k odlehčenějšímu, rodinnému komiksu. Loni dokončil noirovou sci-fi RASL o bývalém armádním inženýrovi, který loupí umělecká díla z paralelních dimenzí, v nichž může být jinak zásadní věc i nepodstatná maličkost. Od písničkáře Roberta Zimmermana, který nikdy nepřijal pseudonym Bob Dylan, po živou milenku, jež je ve výchozí realitě mrtvá. Jindy dětský Smith překvapil mimo jiné zobrazováním sexu, krvavých bitek i hrdinou, který neustále usrkává z flašky v papírovém pytlíku.