V Belgii mrznou komiksoví hrdinové, padly na ně stovky tun ledu

FOTOGALERIE > Máte-li cestu do Belgie, respektive do Bruselu, nezapomeňte si udělat procházku okolo Královského paláce, před nímž jsou až do 9. února k vidění ledové sochy známých komiksových hrdinů v nadživotní velikosti. Přesněji řečeno na vás čekají v obrovském „chlazeném“ stanu, či spíše mrazáku, na ploše o tisíci metrech čtverečních.

Brusel hostí po Paříži tento typ expozice vůbec poprvé, přičemž zmrzlé komiksové hrdiny tvořilo na dvacet umělců z celého světa po dobu tří týdnů. Všichni ti Šmoulové, Tintinové či Asterixové byli vytesáni ze 420 tun ledu.

Celý labyrint se dá v mínus šesti stupních Celsia zvládnout poměrně rychle, s dětmi si nicméně raději přibalte jeden svetr navíc. A pokud ani to nebude stačit, nezoufejte, na konci „tunelu“ je připraven Ice Bar s tradičním Čůrajícím chlapečkem (Manneken Pis), kde si můžete dát třeba vodku. Ratolesti se vám mezitím mohou prohánět nad hlavami po ledové skluzavce okolo Šmoulího iglu či spokojeně vyhlížející Geluckovy Kočky (ze striu Le Chat).

Kdo nebude chtít pít „pod nulou“, může zavítat do Královské kavárny, která je hned ve vedlejší hale. V případě, že ani to nebude dost, nezbývá než popojít ještě pár kroků a usednout do kabiny vyhlídkové věže, která vás vyveze do výšky 85 metrů, odkud se můžete kochat pohledem na celé město, a to až do pozdních večerních hodin.

Vstupné (pouze ledová expozice) přijde jednu dospělou osobu na 13 až 15 eur, děti do čtyř let mrznou zdarma. Nad střechy Bruselu se pak můžete podívat za 8 eur. Více informací naleznete na webové adrese brusselsicemagic.be.

Text a foto David Jirotka

Šmoulové

Šmoulové

Vyhlídková věž

Lucky Luke

Spider-Man

Thor

Lanfeust de Troy

Tintin

Kapitán Haddock

Kadlec a Tkadlec

Asterix

Obelix

Blake et Mortimer

Le Chat

Manneken Pis