Comics Centrum: Rok 2014 bude ve znamení Millera a pokračování rozjetých sérií

FOTOGALERIE > Zatímco loni přívítalo Comics Centrum do svého portfolia několik novinek (Drsná škola, Ragemoor, Darebák) a experimentovalo s formou limitovaných edic, letos se bude soustředit na pokračování sérií a nový nátěr vlajkových lodí. Václav Dort z nakladatelství Comics Centrum to naznačil v radiovém pořadu Komiksové bubliny.

Podla Dorta tak bude rok 2014 patřit Franku Millerovi, přestože nevyjdou žádné novinky, ale pouze reedice slavných komiksů 300 a Sin City. Souvisí to s tím, že Millerovu značku budou letos posilovat dva filmové sequely – v březnu 300: Vzestup říše a v srpnu Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí.

Pokud budou mít čtenáři zájem, Comics Centrum by rádo přichystalo českou verzi omnibusu Big Damn Sin City, který vyjde v červnu u Dark Horse. S 1360 stranami bude obsahovat všechny bradavky a stíny, které kdy Miller v Městě hříchu namaloval. Pamětníci vzpomenou, že nakladatelství kdysi nabízelo publikaci The Art of Sin City a dopředu muselo znát počet zájemců. Obdobně to zřejmě bude probíhat u „zatraceně velkýho Sin City“.

Ve výrobě je dále sedmá kniha s podtitulem Pekelná jízda, která dosud jako jediná nevyšla česky v edici s novou úpravou od grafika Chipa Kidda. K premiéře Dámy (21. srpna) by měly být nachystané i dotisky dílů 1 až 3.

Již čtvrté vydání 300 bude stát v běžné distribuci 599 korun. Speciálně v eshopu Comics Centra si zájemci budou moct zvolit, jestli chtějí zvýhodněnou cenu, nebo jestli si za 599 vezmou komiks i s krvavě rudým pouzdrem. Ve Spojených státech měl k filmu vyjít i komiks Xerxes, před Vánoci však komiksové servery informovaly o tom, že kvůli filmovým závazkům byl dosud Miller schopný nakreslit pouze dva sešity z pěti.

Fanoušci Hellboye by se měli dočkat již devátého svazku s podtitulem Divoký hon, šanci má i třetí díl Ú.P.V.O., v němž série začíná být konzistentní. I díky tomu, že vizuální podobu definitivně přebral Guy Davis.

Dalším klíčovým titulem Comics Centra je Vrána, nakladatelství (ne nutně na rok 2014, což platí u více titulů) připravuje její pokračování z druhé poloviny 90. let. U nich původní autor James O´Barr figuroval už spíše jako poradce. V příběhu Dead Time vrána přivádí do současnosti Indiána Joshuu, který byl se svou rodinou zabit v 19. století, hrdinkou dílu Flesh and Blood je úřednice, která se stala obětí revolučního terorismu a v době smrti byla těhotná. Oba příběhy kreslil bulharský výtvarník Alex Maleev (Daredevil), když začínal kariéru ve Spojených státech. Pokračování Wild Justice pak přidalo novou perspektivu – je vyprávěné pohledem oběti i vraha trápícího se výčitkami.

Podle Dorta, který byl v pořadu opatrný a nechtěl cokoli oznamovat definitivně, to vypadá pozitivně i s dalšími díly Zámku a klíče či Goona. Dojít by časem mohlo i na Powellův samostatně stojící komiks Chimichanga o vousaté holčičce, která žije mezi cirkusovými „zrůdami“ (například muž, který jednou viděl Elvise, nebo muž se silou trochu většího muže) a bojuje s farmaceutickou společností.

V rámci rekapitulace roku 2013, který byl údajně pro nakladatelství komerčně úspěšný, zmínil Dort například zvětšenou verzi Drsné školy od Millera a Geofa Darrowa. Už loni v dubnu Comics Centrum ohlásilo, že si zrestaurovaná data vyžádali u Dark Horse. Nicméně americké nakladatelství dosud novou edici neohlásilo.

Situaci pro nás ještě loni okomentoval v rámci emailového rozhovoru Tim Wiesch, ředitel Dark Horse přes mezinárodní licence: „O podklady jsme požádali, protože česká verze vypadá skvěle, ale nemáme žádné plány pro novou edici. Až ji budeme chtít vydat, zvážíme všechny naše zdroje a uděláme tu nejlepší možnou verzi ve spolupráci s autory i našimi redaktory (…) Českou edici jsem viděl, je fantastická. Ohromilo mě, jakou práci Comics Centrum odvedlo, a jsem moc rád, že patří k našim partnerům. S Millerem ani Darrowen jsem o české verzi nemluvil. Kdyby to bylo čistě na mně, použil bych vydání od Comics Centra, ale na tom se musí shodnout spousta lidí. V minulosti jsme použili jejich data pro Dobrodružství Luthera Arkwrighta, ale až poté, co si je prohlédnul a schválil Bryan Talbot.“

Pokud má Drsná škola v dohledné době vyjít podle českého vzoru, Dark Horse to pravděpodobně oznámí během sezóny komiksových festivalů a veletrhů. Například na červencovém Comic-Conu v San Diegu.

Big Damn Sin City vychází u Dark Horse v červnu 2014

Drsná škola/Hard Boiled: Srovnání české a americké verze







FOTO: Martin Čuřík/Komiksárium

1 komentář u „Comics Centrum: Rok 2014 bude ve znamení Millera a pokračování rozjetých sérií“

Komentáře nejsou povoleny.