Muriel 1991 versus Muriel 2014: Úpravy dělal Saudek i Albatros

Připravili Dan Černý a Filip Konečný

GALERIE > Nové vydání komiksu Muriel a andělé víří diskusní vody z mnoha důvodů. Velmi přitažlivé je hlavně porovnání aktuální podoby od Albatrosu s verzí vydanou v roce 1991. Liší se od sebe nejen formálně, ale též drobnostmi v samotném komiksu. Ukázalo se, že Kája Saudek do originálních kreseb zasahoval i po pořízení tiskových materiálů, které posloužily v roce 1991. Dalo by se tak říct, že před námí v roce 2014 leží první přepracované vydání autorem, nikoli klasické druhé vydání.

Jedná se převážně o drobnosti. V některých panelech Saudek zdůraznil bělobou vlasy, nebo přemaloval oči, se kterými nebyl spokojený. Jindy však změnil barvu pozadí, přimaloval hvězdy, drobné odlesky či bubliny. Pro hnidopichy a šťastné majitele obou vydání tak přichystal napínavé chvíle strávené hledáním rozdílů.

Proč Saudek tyto úpravy provedl? Tiskové podklady byly pořízeny krátce po dokončení díla a brzy poté se originály ztratily (lépe řečeno je Saudek někomu půjčil a dotyčný je nevrátil). Vypadá to nelogicky. Představte si to: Jste Kája Saudek, váš komiks je už připraven k tisku, byly pořízeny fotografické podklady, a vy stejně jdete a překreslujete originály. Záhy komusi komiks svěříte a od té doby ho už neuvidíte, takže nemáte šanci do něj dál zasáhnout.

Padá tím tedy domněnka, že Kája doufal v nějaké nové upravené vydání. Vše totiž proběhlo na relativně krátké časové ploše roku 1968 nebo 1969 (copyright komiksu je sice z roku 1969 a originály se měly objevit i na tehdejší výstavě Comics v brněnském Domě umění, ovšem sám autor v předmluvě k prvnímu vydání Muriel a andělů píše, že je ztratil v roce 1968).

Nabízí se vcelku prosté řešení: Saudek jednoduše nebyl s některými kresbami spokojený, a tak je doladil jen pro klid své duše. Rozdíly jsou někde tak minimální, že by se musely jednotlivé skeny překrýt v grafickém programu a překlikávat z jedné vrstvy na druhou, aby se vyjevil každý změněný detail.

Při srovnání obou alb se též hodně hovoří na jedné straně o celkové tmavosti a na straně druhé o ostrosti linky. Jak je patrné ze srovnání, verze od Albatrosu je skutečně tmavší. Naopak má výrazně lepší linku a mezi významné klady lze řadit neoříznuté okraje některých panelů.

Barevné přechody ve verzi od Albatrosu (vlevo) značně utrpěly, tmavší plochy se slévají, detaily mizí

V nové verzi někde naopak vyniká linka, například na strništi generála Xerona (vpravo)

Na horním panelu jsou vidět přemalové oči a zásahy bělobou ve vlasech

Úpravy vpravo: Muriel vlasy, Ró vlasy, Ró kapky vody v podpaží, na špičce pravého křídla a na křídle obecně

Úpravy vpravo: Běloba ve vlasech Muriel na všech políčkách, Muriel oči a rty

Úpravy vpravo: Opět běloba ve vlasech
Úpravy vpravo: Ró má upravený obličej, rty i vlasy, Muriel vlasy
Úpravy vpravo: Kapky vody na létajícím talíři a na objektivech kamer
Úpravy vpravo: Rozhovor teď probíhá na červeném pozádí
Úpravy vpravo: Bílé bubliny, vlasy Róa a Muriel se více přizpůsobily podmínkám v kapalině
Správný ořez v nové verzi: Hlava Bura je konečně celá
Správný ořez v nové verzi: Ocelové pěsti už nejsou mimo obraz

3 komentáře u „Muriel 1991 versus Muriel 2014: Úpravy dělal Saudek i Albatros“

  1. Nemá někdo zájem o tento komiks Muriel a andělé,paperback v dobrém stavu tel:721164719

Komentáře nejsou povoleny.