Muriel a andělíčci. Jak vypadá aukční katalog

FOTOGALERIE > Saudkománie je díky novému vydání Muriel a andělů zpátky. Minimálně v komentářích na Komiksáriu patří ke koloritu debaty o technické úrovni vydání, o morálních a jiných rozměrech, o (ne)šťastném lovu na Saudka… Aby toho nebylo málo, tak ve středu jde oficiálně do oběhu také katalog k aukci 131 originálů, z nichž se komiks Muriel a andělé skládá.

Největší rozdíl a přínos oproti albatrosí verzi je jasný – v publikaci jsou otištěné skeny originálů. To znamená s margináliemi kolem samotných stran komiksu, někde s drobnými kresbami či Saudkovými testy barev a štětců, v drtivé většině se však jedná o nijak objevné připomínky ke gramatice nebo typografii.

Bez problému lze přečíst písmo tužkou i text v bublinách, takže se čtenář může seznámit s celým příběhem. Nicméně čtvercová okénka do Saudkova a Macourkova světa mají rozměr přibližně deset na deset centimetrů. Nesou informaci, ale už nepřinášejí nic navíc, žádnou rozkoš ze Saudkových kompozic a dynamického panelování. Kdo si chce více než miniaturně užít Saudkovu kameru, dekorace, triky, střih, osvětlení, kostýmy nebo pyrotechnické kousky, jak se uvádí ve filmově laděných titulcích na začátku, měl by sáhnout po rozměrnějším vydání od okřídleného nakladatelství.

Aukční brožura je připravená standardně, jak už aukční brožury či katalogy k výstavám bývají. Spící král českého komiksu tu má posmutnělou fotografii, vidíme i jeho stůl s pracovním nádobíčkem. Důstojný je také úvod od Martina Foreta. Rozkročení mezi pietou a byznysem je evidentní – mezi zmiňované černobílé snímky se vklínily servisní stránky s podmínkami přihazování nebo s informací, že nad cenu deset milionů korun činí aukční poplatek šestnáct procent… Aukční katalog logicky nemůže takové informace postrádat, stejně jako soupis dražených děl.

Katalog za 300 korun je k dostání v pražské a brněnské pobočce společnosti 1. Art Consulting. Je tu i možnost objednávky na uvedených emailech, pokud se člověk nemůže zastavit sám.

Srovnání s loňským katalogem Saudkových filmových plakátů
Zadní strana aukčního katalogu



FOTO: Komiksárium

7 komentářů u „Muriel a andělíčci. Jak vypadá aukční katalog“

  1. Katalog už mám doma a je pěkně zpracovaný, komiks je dobře viditelný i čitelný, poznámky kolem jednotlivých panelů jsou zajímavé. Jsem rád, že to mám doma, náklad 1000ks navíc znamená, že to časem bude docela raritka.

  2. nevíte někdo co se chystá k vydání od káji saudka příště????
    uvítal bych aby vyšlo postupně vše včetně arnala, peruánského deníku atd atd. jen frekvence vydávání by mohla být rychlejší než jen jedna kniha cca za dva roky :D :D

  3. Katalog je parádní. Jsem moc rád, že vyšel.
    V Brně je v Domě umění ještě pořádný štos. Musíte jít z boku budovy a zazvonit na kancelář a tam ho mají za 300 kaček.

  4. Jestli se chcete někdo pobavit tak doporučuje na Aukru do vyhledávání napsat Kája Saudek. To je masakr cen :-D
    Muriel A andělé 2014 Albatros 1399 kč (normálně 990 kč)
    Muriel a andělé Aukční katalog 550 kč (normálně 300 kč)
    Časopis Reflex + komiks Atentát (600 kč (normálně 89 kč)
    To se jen tak nevidí :-D

  5. Gambin: :-D
    No jo no tomu se ani nedá věřit. To jsou ceny jak prase :-)

Komentáře nejsou povoleny.