Muriel se potká s anděly hned dvakrát, honosnější verze vyjde u Albatrosu

UKÁZKY > Klasika českého komiksu Muriel a andělé je dnes k dostání pouze v raritním vydání z roku 1991, brzy ale přibudou dvě další verze. Kromě katalogu k aukci Saudkova a Macourkova komiksu vyjde 22. ledna i knižní verze v pevné vazbě a s přebalem. U nakladatelství Albatros Plus jej připravili přímo z objevených originálů, s nimiž nakladatelství Comet v roce 1991 nemohlo pracovat.

Kniha bude mít čtvercový formát 24,3 na 24,3 centimetrů, za cenu 990 korun nakladatelství slibuje „kompletní a technicky kvalitně zpracované vydání“. Doprovodí jej i doslov od Tomáše Prokůpka.

Právě Albatros v roce 2009 odstartoval novodobou vlnu zájmu o dílo Káji Saudka, když po čtyřiceti letech od jeho vzniku poprvé vydal komiks Muriel a oranžová smrt, tedy pokračování Muriel a andělů. Náklad se tehdy rozebral během jediného týdne, podle Kateřiny Obadalové z Albatrosu se v současnosti o dotisku neuvažuje.

Muriel a andělé, vydání z roku 1991

Muriel a andělé, nové vydání od Albatrosu


Foto: ComicsDB.cz, Albatros Plus

178 komentářů u „Muriel se potká s anděly hned dvakrát, honosnější verze vyjde u Albatrosu“

  1. hurá! výborná zpráva, ještě tak souborné vydaní pepíka hipíka a honzy hroma a budu téměř spokojen :)

  2. Mě osobně je teda z tohohle vážně blbě. Jestli chce být někdo sběratelem, ať si klidně má doma luxusní edice s rukavičkama, číslíčkama, tričkem a spoustou skvělých bonusů. Ale proč nemůžou vydat i něco pro nás, běžné lidi, kteří komiksy prostě rádi čtou? Muriel a Oranžová smrt rozprodána během týdne (!) a i tak se neuvažuje o dotisku? Jako která jiná kniha by ještě měla mít dotisk? Jenže to by asi poškozovalo sběratelskou hodnotu předchozího vydání, nebo co, tak to prostě širšímu publiku neumožníme. Jestli to někdy dotisknou, tak to bude mít náklad deset kusů a každý z nich se bude dražit, počítám. Tohle je to samé. Místo tvrdých desek a hyperluxusního provedení za litr bych si radši prostě koupil a přečetl Saudka, ideálně tak za 300 kč. Ale to ne, to by nebylo dost sběratelský, možná by to i uráželo celé dílo pana Saudka, kdyby konečně něco od něj bylo normálně snadno k sehnání v normální verzi. Za ten litr to zase rozeberou za týden a Albatros pak bude dalších 100 let sedět na právech a tvářit se důležitě. Achjo!!!

  3. probůh, 243cm na 243cm, to abych si zvětšil knihovničku.jinač souhlasím s El. otiskem. Já vlstním M a andělé z 91, M a oranžová smrt na mě jaksi nezbyla a abych to kupoval na Aukru za 5000, na to mi taky nezbejvá….Co už by měli dotisknout, když ne to, co se prodává a co není ksehnání.

  4. Elektronicky.Otisk: U Oranžový smrti mám dojem se objevila nějaká komplikace s dědici a majitely autorských práv nebo co… Někdy prostě dotisku zabrání administrativní překážky :-P Ale proč nevydá Albatros Muriel a Anděly, čerti vědí… Možná se bojí, aby nebylo přemurielováno – katalog plus vysokonákladový vydání z roku 1991, kterýho je pořád ještě všude dost.

  5. Sasa: Ouch, díky za upozornění u rozměru, čárka doplněna.:)

  6. 243 cm x 243 cm :-D Tomu říkám luxusní vydání! Za to bych i tu tisícovku dal!

  7. Ad komentář 2: Albatros jistě má také práva, ale vy vůbec neuvažujete o autorských právech Karla Saudka, stále (mimochodem) žijícího. A ten má jistě právo, respektive jeho rodina, požadovat jakoukoli sumu. Fencl

  8. K nám do Mordoru sa ako vždy zasa nedostane ani kus :// Pravda, ak majú problém zadovážiť si toto rodinné striebro i v Čechách, tak môžem byť rád, že aspoň Lipsa Tulliana sa vydalo na mraky a je ho možné bez problémov dostať.

  9. hlasujem za dotlač „Muriel a oranžová smrt“ a na novej obálke by som zrušil žltý nápis Comics, bez toho by to vyzeralo rozhodne lepšie

  10. je možné si koupit katalog Muriel a andělé za 300 Kč v Praze v Topičově salonu nebo v Brně v Domě umění http://www.acb.cz, bude v dobré kvalitě a budou tam otištěny všechny stránky postupně, k dostání cca koncem ledna.. v Topičově salonu pak bude od 7.2. – 16.2. celý komiks vystaven, vstup je volný

  11. tak myslím, že to původní vydání od Comet z 91 teď půjde s cenou někam +- na těch 300,- 500,-

  12. Katalog k dražbě Káji Saudka bude k dostání v 1. Art Consulting od 7.2. v Praze i Brně. Dnes jsem se na to ptal přímo na pražské pobočce a zatím je v tisku.

  13. Tak jen doufám, že za tuto cenu nebude kniha po prvním přečtení rozpadlá, podobně jako Oranžová smrt od Albatrosu. A to jsem byl hodně opatrný…

  14. Topičův salon nezaplatil ani korunu autorských práv, když už jsme u přemrštěných podmínek rodiny Saudkových…

  15. Za publikovaní v katalogu platit autorská príva? To je trošku mimo. Navíc rodina dostane, podle autorského zákona, procenta z případneho prodeje.

  16. Mato kdo? Když se vyjadřujete k názorům druhých, tak se podepište. Anonymů měla tato republika dost za protektorátu i za bolševika.

  17. Ono je to tezke :) … Oranzova smrt byla pryc do tydne, Lips Tulian je ted nekde ve sleve za 400kc :) … sbornik Saudek stal 1500 a dalo se to vzit jako investice ktera neztrati hodnotu (za ty sileny penize) a sup dotisk :) ktery mimochodem nemel vubec byt.

    To mi dost pripomina situaci s nejmenovanym vydavatelm knih J. Vernea – 1200 ks, bla bla o zlaceni, platnu, razbe. Tak jsem si rekl, mohla by to byt casem investice a hlavne nadherne zpracovana kniha.
    No a sup za rok, dotisk :)

    Takze ano, at si klidne delaji verzi za 300,- (kterou si koupim taky). a at klidne udelaji drahou verzi za 1000,- ale nejak odlisnou a necim vyjimecnou… a hlavne bez dotisku.

  18. Hamichal: Já myslím, že je to celé nedorozumění. To nejsou žádné dvě vydání. Za 300 Kč je aukční katalog, to nelze za knihu snad ani považovat. Skeny jsou přepálené, překontrastněné, předlohy 2x-3x zmenšené. To je jen reklama na kšeft, nic jiného. Cenu 990 od Albatrosu chápu jako reakci na cenu na trhu, jako je Aukro.cz apod. Nebo na ceny komiksu v ČR jako takové… Záleží na každém, jestli mu stačí 1. vydání z roku 1991, nebo má potřebu si kupovat knihu novou…

  19. A je uz jasny puvod komiksu co jde do drazby? Vsude se psalo ze ten komiks zmizel, ze ho Kaja nikdy neprodal, tak jaktoze kdyz se nasel, nejde zpatky ke Kajovi, ale do prodeje??? To mi nejak nejde na rozum.

  20. Ja myslim, ze ztraceny jsou originaly Muriel a oranzove smrti. Tohle je Muriel a Andele, coz je jina vec.

  21. tak i na stránkách albatrosmedia píší: „kniha vyjde v limitovaném nákladu“, ale už tam nikde není co to vlastně znamená…

  22. Tak ono i u Lipse Tulliana byly kecy jak je to limitované a nepřežije to vánoce (a jak to dopadlo ;-)).

  23. Muriel a oranzova smrt skoncila po strankach mezi sberateli… andele se „ztratili“ kdyz se pripravovali k tisku… vytisk cometu z roku 1991 je z filmu nachystanych pro tisk…

    takze to ze ABC pise ze to sehnali od sberatele… tak v tomto pripade je slovo sberatel doslova od sebrat :-)

    proste nekdo je pred 40 lety ukradl a dnes se to nadrzo prodava za miliony ;)

  24. Na cele ty Rybarove aukci mi vadi ta hrozna predrazenost.Ty lepsi stranky budou zacinat s aukcni prirazkou pres 60tis.To je podle meho nazoru silene.ACB asi vychazi z ceny te jedne stranky z Oranzove smrti z prvni velke aukce Kaji.Jenze to sberatele nemeli tucha,ze se objevi Murial a andele.Realna cena lepsi stranky je kolem 30,max.40tis.Znam dost sberatelu a dost z nich bude aukci ignorovat.Navic mam problem s tim vlastnictvim toho sberatele…uz pred 15 lety mi Kaja jasne rekl,ze originaly k Muriel PUJCIL.Kidd

  25. Willis: Pokud není velikost limitovaného nákladu uveden, tak se o žádný limitovaný náklad nejedná… limitované edice jsou číslované, tedy alespoň ve slušné společnosti.

    Kidd: Škoda, že Vám Kája neřekl, komu…
    Opravdový fanoušek Káji nemůže než takovou akci překupníků ignorovat… boží mlejny melou pomalu, ale jistě…

    VXP: Muriel a OS originály jsou pohromadě až na 5 ztracených stran a jednu draženou u Topiče… Informace o originálech a jejich osudech jsou uvedeny v doslovu knihy z roku 2009.

  26. Jen jsem zvědav zda li se na mě dostane,předobjednávka z 16.1 nevyšla,prodejce zaslal email,že dostanou menší počet výtiskú než čekali tak pozdní objednávky škrtají,podruhé už mi nemůže utéci…Saudek je nezbytnou součástí mé knihovny.Tak držím palce at se dostane všem podle potřeby!!!

  27. Povedlo se Vam to nekde koupit? Ja na eshopech uz nekolik dnu marne objednavam. Vsechno je v poradku az do doby, nez se jim pak ozvu, zda skutecne vyridi objednavku.

  28. Diky, zkusim. Ja to mel objednane a zaplacene pres Bux.cz, ale dnes to zrusili a posilaji penize zpatky.

  29. Objednal přes přes internetové knihkupectví Kosmas, a tak doufám kniha dorazí. Tedy zatím nic nezrušili, objednávka je potvrzená.

  30. Karle – opravdu mi vcera potvrdili, ze knihu pro me nemaji a posilaji penize zpatky. Mozna jsem objednaval pozde – 18.1. Doporucuji si tam zavolat, protoze jinak clovek od nich nedostane zadnou informaci.

  31. Právě zakoupeno v Luxoru na Václaváku, jupíííí:-). Zrovna je vybalili…..

  32. Je pravdou, ze mam objednavku z pocatku ledna. Ted jsem volal na Bux.cz a na sklade maji 0 kusu Murie a andele. Zbozi nebylo zatim naskladneno. Ted je otazka, cekat, necekat? Bud to bude jako Muriel a oranzada, nebo Lips… safra. Mam vytisk z roku 91, alespon usetrim, stejne to je neskutecne napalene.

  33. Vydavatel už ji taky nemá, odpoledne šla ještě objednat. Tak asi náklad nic moc. Ale na Aukru už je první vlaštovka.

  34. Mám objednáno v Bux a v Kupkomiks tak snad to přijde. Když příjdou oboje tak jednu prodám. :-)

  35. Jak jsem napsal, alespoň ušetřim. Celkem nechápu strategii nakladatelů, dělají z komiksu něco extra. Limitované edice a podobné blbiny, jako jsou přiložené rukavice. Co takhle to vydat pěkně na nekvalitním papíru za 300 pro masy, které chtějí opravdu komiks číst. A těm sběratelům, co knihu mají ve fólii nerozbalenou to budu klidně vyprávět. Tak trochu Kocourkov, nemyslíte? Jj, na to aukro jsem se díval… no coment.

  36. Karel: Tady ještě dodám jednu vtipnou zkušenost… Koupil jsem si Karla Jerieho Candide v limitované sérii a když jsem si ho chtěl nechat v Comicspointu podepsat, bylo mi v obchodě řečeno (nikoliv Karlem Jeriem;-): „Vy tu knihu chcete rozbalit?“ – reakce se nabízela: „Ano, samozřejmě, jinak si ji budu moci jen těžko nechat podepsat.“ … „Ale tím ztratí ten limitovaný kus svojí cenu…!“ … Co z toho plyne? Pro příští limitované edice bude stačit udělat jen obal, uvnitř umístit pouze bílé nepotištěné listy papíru a hlavně dobře zatavit igelitem a doplnit o velký nápis NIKDY NEROZBALUJTE:-D To bude pak imaginární „cenné“ počteníčko:-D Suma sumárum, někdy to jde opravdu už ad absurdum. Takže Karlův Candide je nenávratně rozbalený a „znehodnocený“, ale pořád supr…:-D

  37. Znehodnocený podpisem. :) Takhle bych taky rád pár kousků znehodnotil.

  38. DJ – Měl jsem to štěstí si Candide nechat od Karla podepsat. Byl jsem svědkem toho, když se kupců své knihy dotazoval, zda může knihu rozbalit, aby ji pro ně podepsal. Podle toho co řekl má stejný názor-komiks se má číst, ten zbytek je opravdu absurdní.

  39. To sem varoval já jen u limitky :) Samozřejmě, že pokud máte limitovanou verzi, tak ji nesmíte v ideálním případě rozbalovat, ale nikdo nebránil podpisu na fólii, to je ve světě běžné – tam jdou ovšem tak daleko, že dané věci zatavují dokonce do pevného plastu a nechávají si to ještě ověřit, jsou tak hloupí ;) A dokonce u věcí, co před padesáti lety limitace neměli!

    Taky si nesmíte plést limitovanou verzi a verzi v omezeném nákladu. Pokud je to limitovaná verze, musí mít uvedenou limitaci ideálně podloženou certifikátem vydaným patřičnou autoritou (v ČR tiskárnou cenin).

  40. Kocour Komiksák – díky za vysvětlení, ale já budu raději své komiksy číst.

  41. A ten Muriel a andělé je limitovaná verze nebo ne? Prodává se zatavená do folie nebo ne? Jestli už někdo má doma jak to vypadá? Díky za odpovědi. luboš

  42. Jak to vypadá myslím tím knížka. Jestli je to tak dobrý jak říkali (super papír atd.). :-)

  43. Kocour Komiksák: Ok díky za info. Tak to vypadá docela dobře. Ještě by mohli vydat znovu oranžovou smrt a bylo by to super. Nikde přesně není napsané kolik je kusů. Jinak mám pocit, že se to opět rozebere za pár dnů. :-)

  44. Kocour Komiksák: Dovolím si ještě jeden komentář… Osobně musím říct, že jsem v kolébce komiksu Belgii dosud neviděl jakýkoliv historicky cenný limitovaný komiksový skvost prodávat v zatavené fólii, tedy dosud neotevřený exemplář s podpisem autora „na igelitu“, to je nesmysl. A že se tu točí rarity…nicméně představa, že by např. Hergé podepisoval výtisk Tintina jinam než do knihy, je dost bláznivá;-)

  45. Luboš: Zatavená byla i monografie, ne? I Lips Tullian, já myslím, že se balí dnes už skoro každá lepší kniha, aby se nepoškodila při distribuci, speciální limitovaná folie má kolik mikronů?:))))

  46. Navrhuji speciální folii, která by kryla speciální folii, ve které by byla ta limitovaná folie, která kryje klasickou folii!

  47. Filip Konečný: :-D
    Skoro všude to už mají vyprodané. Dávám tomu ještě příští týden a bude utrum. Máte už někdo doma Muriel? Co na ní říkáte. :-)

  48. Luboš: mám ….. popravdě, hlavně mě prosím teď neukamenujte (např. F.K.) i když si o to říkám, jsem trošku zklamaný. Neviděl jsem originály, ale černé linky mi připadají neostré, takže to nejni taková grafická onanie jako Lips. Opravdu mě to zamrzelo. ….. Teda samozřejmě je to hezké, kvalitní i slušně spasované ….. ale, kameny na mě, když to přeženu, tak mi občas (na první pohled) černá v Muriel z 1991 připadala ostřejší…..

  49. Tady se to tvari byt porad skladem : http://www.albatrosmedia.cz/muriel-a-andele.html
    zakoupil jsem prestoze mam vydani z roku 91, doufam ze jednou vyjde dotisk oranzove smrti kterou bohužel nemam. Jinak deni kolem drazby mi prijde smutne a doufam ze to někdo koupi v kompletu aby se to udrželo, nejlepší by bylo kdyby to koupila trab NG ale to se asi nestane.

  50. Je to skvělé vydání. Těžko říct, jak kvalitně je to sešité/slepené, ale mám z toho moc dobrý pocit. Papír je výborný. Jen se mi ty obrázky zdají trochu tmavé.
    Doslov je o ničem, ale je tam jedna pěkná nevydaná kresbička. Osobně bych se nebránil dalším bonusovým materiálům, ale to je úplně jedno, protože jde o hlavně komiks.

    Určitě bych uvítal nějaké paperbackové vydání za méně korun, které by se dalo číst a půjčovat. Třeba v krabici s Oranžovou smrtí.
    Pokud bych pustil fantasii na špacír, tak bych bral třeba i akční figurky. Ró s hýbacími křídly, Muriel s velkejma prsama a svlékacími šatičkami, Xeron se zbraňovým arzenálem. Pomyslete na to. To by byla teprve limitovaná edice. Samozřejmě ve fólii.
    Tak třeba za dvacet let… Možná… Snad…

    Ty originály v aukci jsou podle mě ukradené a patří Saudkovi. Ten si bohužel dal neplánovaného šlofíka a nový „majitel“ vylezl na světlo doufajíc, že už se pravda neukáže. Na jednu stranu jsem rád, že to mohlo konečně vyjít kompletní ale na druhou stranu mě tohle docela kazí náladu.

  51. Na Albatrosu ani u Kosmase v eshopu už není. Dnes jsem si byl pro svůj výtisk u v kamenném obchodu Kosmasu na Nových Butovicích a zatím tam mají ještě 12ks volných.

  52. Musím přiznat, že jsem rovněž jako mnozí další celou prodejní akcí dost zklamán, přesněji řečeno znechucen. Ostatně nevím, proč se všemu nezkusí postavit i sama rodina Káji Saudka (i když chápu, že toho má asi už tak dost…). Pokud někdo tvrdí, že Muriel od Káji dostal, může stejně tak Kájova rodina tvrdit, že byl výtisk zcizen. A druhá varianta je evidentně pravdivější (možné nějaké předběžné opatření z hlediska správního řízení???). Být majitelem takového skvostu, dal bych si minimálně velmi záležet na přípravě nového vydání – i třeba právě s asistencí Saudkovy rodiny, ale ve finále bych nikdy výtisk neprodal, resp. už vůbec ne po jednotlivých listech. To je zkrátka barbarství první kategorie. A pokud bych se ho měl v úmyslu „zbavit“, tak třeba právě ve prospěch Národní galerie, jak už bylo zmíněno dříve. Samotné vydání přineslo určitě slušnou částku, tento postup tak potvrzuje jen teorii, že jde o sprosté překupnictví, nic víc. Takže proč si lámat hlavu s limitovanými výtisky, figurkami (viz Axl), nějakými číslovanými litografiemi apod. Hlavně, ať se oslík co nejrychleji otřese a jedeme dál:-( Bohužel to jen ukazuje na mravní pokřivenost, která stále cloumá naší společností…

  53. DJ: Nebudete tomu věřit, ale v ČR je za majitele považován po 3 letech ten, kdo věc vlastní, ne ten, kdy ji vyrobil, či koupil. Odborně se tomu říká statut „vydržení“. Půjčte si cokoli na 3 roky a je to Vaše. K po pu ká ní! Pokud to není majetek za 6 milionů, to je potom spíš k pláči…

  54. Filip Konečný: Jsem lehce v šoku… Takže by se na příslušnou situaci aplikoval § 130 zákona č. 40/1964 sb.: „(1) Je-li držitel se zřetelem ke všem okolnostem v dobré víře o tom, že mu věc nebo právo patří, je držitelem oprávněným. V pochybnostech se má za to, že držba je oprávněná.“ O dobré víře se tady dá s úspěchem pochybovat. Považovat při pochybnostech držbu za oprávněnou…? To jen kroutím hlavou. Ale to už by bylo pro právníka. Myslím, že zrovna tento případ by za to rozhodně stál…

  55. Ad vydržení: Není to úplně přesně tak, jak píše Filip Konečný. Oprávněným držitelem je jen ten, kdo je v dobré víře o tom, že mu věc nebo právo patří (jak cituje DJ). To znamená, že pokud jsem si něco vypůjčil a vím, že to mám vypůjčeno, vydržet nemohu. V novém občanském zákoníku, který platí od začátku roku, je to upraveno o něco složitěji, ale dosti podobně. Záleží na okolnostech, za jakých se ty originály k současnému držiteli dostaly, Každopádně, pokud je Kája Saudek v komatu, měl by mít nějakého opatrovníka, který hájí jeho práva a ten by se mě, o celou věc zajímat. (neznám rodinné okolnosti a podobně). Taky mě udivuje, že se do toho, v případě takovýchto pochybností, pouští ten aukční dům. Tož uvidíme, jak to dopadne….

  56. felis: Já to samozřejmě zjednodušil, samozřejmě, mezi slušnými lidmi platí, to co píšete… v tomhle sporu ale nikdo slušně nejedná…

  57. Mně by zajímala jiná věc, pokud mi někdo ze zasvěcených může odpovědět. Krátce po vydání Oranžové smrti se psalo, že se ozvali majitelé chybějících stránek a že druhé vydání tak bude již kompletní. Nicméně teď mě překvapilo, když jsem tu v nějakém nedávném článku o Saudkovi zase četl, že z Oranžové smrti chybí stránky. Tak jak to tedy je? Pan Konečný či pan Prokůpek npkc?

  58. Uf, tak koupeno. Na Bux.cz raději nečekám a pokud náhodou dorazí, no však už se neztratí. U nás v krajském městě dostalo 1 knihkupectví přiděleno 8 kusů. Paní prodavačka říkala, že to není běžné, neboť si objednávají kusy podle sebe. Tak jsem knihu popadl, uplatnil slevu 10% a tancoval vítězný tanec na náměstí a dostal jsem od měštáků pokutu v ceně slevy 10% :) (to poslední je lež:):)

  59. Tak kniha dorazila. Troufám si říct, že je kvalitněji slepená než Oranžová smrt a doufám že bude držet. Ano, není možná tolik ostrý tisk, ale je to fajn kousek. Akorát že by se hodilo ve stejné velikosti vydat i pokračování, které je o fous menší (což jsem nečekal).

  60. Tak na Albatrosu není :-( Osobně ji koupit v kamenném knihkupectví nemám šanci (tady u nás máme jen jedno a majitel tvrdí, že na něj „nevyšla “ Já ji snad neseženu:-( Pro jistotu jsem objednala i aukční katalog, ale raději bych měla knihu :-) Jinak k Topičovi se chystáme . Alespoň „vidět “ originály za to stojí (když už si je teda nemůžeme dovolit koupit :-)) Ale do třeba do Národní galerie bych šla teda taky raději -mám obavy, aby na nás U Topiče nekoukali „skrz prsty“

  61. Dantes, díky, mají :-) a slibují expedici do dvou dnů -tak snad :-)

  62. Dnes jsem si komix přinesl domů. Krásné čtvercové vydání. Umyl ruce, pohodlně se usadil v křesle a celý si jej prolistoval. Příběh znám, mám i 1. vydání z 90 let. V doslovu se mi líbí zmínka o ztracených originálech…které jdou nyní do dražby. Co si o tom myslet… Doufám, že se to prodá najednou.
    A teď pár výtek, které se týkají nekoncepčního plánu Albatrosu, respektive srovnání knih Muriel a andělé a Muriel a oranžová smrt. Očekával jsem, že knihy budou stejné ve smyslu rozměru a designu/vzhledu obálky. Ale není tomu tak:
    – Muriel a andělé je větší cca o 1 cm na výšku i na šířku
    – Muriel a andělé má „akčnější“ obal

    Přeji vám všem krásné chvíle nad příběhem a Kájovi ať už se z toho neštěstí probere!

  63. Tak to jsem zvedavej, zda je ten naklad opravdu tak nizky, nebo zda to spis neni sikovne vyuzity „zakon nedostatku“:)

  64. Safra já mám objednáno a už je to někde na cestě tak doufám, že to příjde v pondělí. Jsem z toho nervozní jako blázen. Dofám, že brzy vyjde i oranžová smrt. Je to asi 2 dny co někdo koupil na Aukru Muriel a oranžová smrt za 3500 kč. To je něco :-)

  65. Ahoj, dnes dorazilo z Kosmasu, objednáno v pondělí. Osobní názor – žádná „limitovka“, uvnitř o nákladu ani zbla. Netroufám si odhadnout náklad, ale určitě míň, než Lips Tullian, kterého prodávali za rok po vydání za polovinu, protože měli plné sklady… Vyprodání bych se nebál, ale s koupí bych neotálel :-). I když je cena totálně přepálená… A pro „ouchyly“ za 14 dní v Topičově salonu aukční katalog… Budu tam

  66. Mám předobjednáno u bux.cz, v den avizovaného vydání (22.1.) jsem volal do buxu a tam mi řekli, že jim Albatros knihy neposlal a že místo objednaných 100Ks jim má přijít pouze 40 Ks! Nakonec mi včera po několika telefonnických dotazech poslali email, že po naskladnění objednávky za 1 – 2 dny budou pokryty objednávky nejstaršího data (včetně té mojí).
    Nakonec jsem dnes nevydržel a knihu koupil u nás v knihkupectví (Rakovník). Kniha je nádherná, ale štve mne způsob jakým je kniha vydaná a distribuovaná, tzn. nedostatek informací ohledně nákladu a výše zmiňované problémy s předobjednávkou. Doufám ale že vydají v brzké době i Muriel a oranžová smrt.

  67. Celé je to marnost, nemohu si pomoct. Jako v dobách nejtvrdší privatizační éry, objevil se „investor“, který majetek výhodně „získal“, pak jej rozprodal po částech, aby na tom maximum vydělal, a odešel. Celé je to doplněné o narychlo a chaoticky vydanou knihu. Takhle „končí“ jeden z největších skvostů Káji Saudka…aneb obroda komiksu v Čechách. Tak třeba Filip Konečný zase na něčem zapracuje, aby měl člověk aspoň pocit, že platí někomu, kdo si to zaslouží.

  68. Nevíte kde se dá objednat ten katalog z té aukce? Jestli někdo ví třeba nějaký odkaz tak díky za info.

  69. V Třebíči v knihkupectví Trojan měli 25. 1. ráno asi 10 ks Muriel a andělé, zakoupil jsem 1 výtisk za 990,-, je to paráda. Myslím, že se dá objednat i na http://www.abz.cz. Ještě kdyby tak vyšla znovu Muriel a oranžová smrt ve stejné úpravě.

  70. Když jsem si byl pro svůj výtisk tak jsem jen tak žertoval s paní prodavačkou a ta mi říkala že by snad měla Oranžová smrt následovat v cca půl ročním zdržení.
    BTW i na Butovicích měli dostat cca 40 výtisků a měli jich jen 18 z toho čtyři na objednávky a dva zabukovaný.

  71. Duchna – to už je asi říše dohadů. Muriel a andělé nebyla nikde avizovaná snad ani měsíc dopředu. Prostě to prasklo, přišlo a odešlo. Pochybuju, že by paní prodavačka měla tyto informace.

  72. Na eshopu knihydobrovsky.cz ji jeste vcera meli, dnes je uz nedostupna. Ale doporucuju si zkusit overit dostupnost primo na prodejnach a holt se do nejblizsi vydat, ja ji pred chvili koupil v jejich zdejsi prodejne v Tachove (meli 2ks). Jupí :-)

    Ale stejne je to hnus co se to deje, podle me je schvalne maly naklad aby mela knizka jakysi punc vyjimecnosti a lidi byli ochotni skousnout tu premrstenou cenu. No nic, jdu pomalu rozbalovat…

  73. Všude taková bouře a tady v Chebu smutně kouká za výlohou, nikdo ji nechce, uvnitř knihkupectví klidno a prázdno… Mno… trochu mě tady ta vířivá debata nalomila ku koupi, ale kašlu na to… mám ještě vydání z r. 1991 a to mi na čtení stačí. A co se týče nějakýho sběratelství přišel jsem jako slepej k houslím k Oranžový smrti a až letos v létě mi Draco Kopcová, když u nás byla na návštěvě, řekla, že to má nějakou cenu :-)

  74. Dan Černý-dosti lidí nemá to štěstí, že mají knihu z roku 1991. Teď mají možnost koupě, sice notně předražené 2 vydání, nebo dražit 1 vydání na Aukro za ještě větší cenu…
    Myslím, že je snem každého kreslíře, aby se kolem jeho práce strhla podobná bouře a nevěřím, že to není i tvým snem. Snad časem… …

  75. Dan Černý – já jen že v eshopech a kamenných obchodech v Praze je teď až na pár míst nedostupná. Pokud je dostupná tak v kusovém množství a to se mi moc nezamlouvá. Saudkovi komiksy by se měli číst a měli by být dostupné všem. Sám jsem měl problém s Oranžovou smrtí a nakonec jsem byl mezi skupinou lidí na které se nedostala.

  76. Karel – no… když se kolem takového kreslíře strhne podobná bouře, buď je už posmrti, nebo v komatu :-)

  77. Duchna – to si myslím taky. Ze Saudka se stává raritní byznys… teda přesněji řečeno kšeft s raritama… Škoda. Jeho dílo by mělo obšťastňovat a zkulturňovat větší davy, podobně jako třeba dílo Zdeňka Buriana, se kterým se podobné štráchy nedělají – knihy s jeho ilustracemi mají rozumný náklad i cenu a třeba za výstavu jeho obrazů v Litoměřicích dáte 50,- korun.

  78. Dnes jsem byl na Zličíně a měli tam na pokladně asi 7 Ks.

  79. Mě trochu mrzí, že se originály Muriel rozprodají po listech a nikdy si jí na žádné výstavě už neprohlídneme. Moje představa, že by „majitel“ originálů mohl jednat např. s galerií moderního umění (o odkoupení za rozumnou cenu) je asi dost naivní :/

  80. Michal: To by byl ideální scénář;-) Nezbývá než doufat, že se Kája zase probudí a nakreslí ještě něco lepšího:-)

  81. Myslím že knih bude nakonec dost a nehrozí ze by se na někoho nedostalo. Slova o limitovaném nákladu jsou spíš součástí marketingu aby zájemci moc dlouho nepřemýšleli jestli požadovanou cenu zaplatit. Vydavatel dobře ví jaké jsou možnosti trhu a byl by proti sobě pokud by toho vydal málo a nechal na premrštěných cenách vydělávat přeprodejce na aukru. Jinak kniha je pěkná a díky bohu za ni.

  82. Míro, já si to naopak nemyslím. Pokud by nakladatelství použilo podobnou špinavou praktiku, poškodilo by své renomé, které je značné. Pochybuji, že by jim podobné úskoky stály za nevratné poškození dobrého jména. V případě Lipse přecenilo možnosti trhu a kniha se dodnes povaluje po obchodech. Takže, jak jsi napsal mají to spočteno a kniha je pryč.

  83. Dan Černý a Duchna: Myslím, že na Lipsovi je dobře vidět, jak naivní je představa o tom, že Kája je nějaká masovka. Není. Kája má dle mého tak 2 000 fanoušků, každý si koupí knihu dvakrát a to je přesně těch 4 000 ks, které má smysl vydávat. Cena za knihu je vysoká. Tuším, že Albatros se rozhodl, že na ní raději vydělá sám, než by dal za poloviční cenu do ruky překupníkům zajímavý artikl pro Aukro.cz.

  84. Filipe, ano již jsem to zde četl několikrát. Je otázkou zda jsou schopni dostát závazkům a těch kusů není zase tolik. Upřimně by mě nenapadlo hledat na tomto webu knihy od Saudka. Jsem zvědav jak se s nedodaným nákladem vypořádá Bux.cz. Měl jsem předoobjednáno a dělají mrtvého brouka.

  85. Já používám zbozi.cz, to funguje celkem spolehlivě. Jinak bych to také asi těžko hledal na tomto webu, proto jsou vyhledávače typu právě zbozi.cz, nebo heureka.cz. O tom, proč Albatros a ostatní neuvádění od převratu náklady svých knih se dá docela dobře počíst zde: http://beletris.cz/jak_knihu045.php
    Pro ty, co nechtějí číst, náklad se neuvádí z těchto dvou hlavních důvodů + 1 typu „jedna bába povídala“:
    1) konkurenční boj
    2) pružnost dotisků, které by tuto informaci ihned proměnili v dezinformaci
    3) ilegální obohacení prodejem většího počtu, než na jaký je podepsána smlouva

  86. Knížku jsem objednal v Albatrosu a v pátek jsem ji měl doma. Mám ale takovou „chybu“ ve vazbě. Uvnitř nahoře trčí kousek té látky použité na vazbu a ten černý papír špatně doléhá. Tak přemýšlím, jestli to nějak řešit a nebo to oříznout žiletkou a nechat to být…

  87. Ohledně toho nákladu to je všude podobné, nedávno to podrobně popsal i Pavlovský na Crew.cz a je to celkem jejich věc. Spíš jsem měl na mysli, že by se Albatros snížil k takovému úskoku, že by jako vytvořil nedostatek a pak zaplavil trh. Tomu nevěřím. Myslím si, že nejeden fanoušek Saudka je zaskočen cenou knihy a sám jsem váhal, zda do toho půjdu.
    Kupuji na Bux.cz a jediné co mě tam drží jsou bezkonkurenční ceny. Jinak jejich servis šel do kopru. Pošlou nekompletní objednávku, aniž by se mě dotázali zda o to stojím. Dříve to byla samozřejmost, jsem zvědav jak se poperou s předobjednávkou na Muriel.

  88. Albatros je taková firma, že tohle rozhodně nemá zapotřebí. Zkrátka jen nestíhají distribuovat, to je celé…

  89. … no uvidíme Filipe, já říkám, sklady jsou prázdné. V době, kdy dneska podáme a zítra čtete je nepravděpodobné, že nestíhají zavážet takové prodejní molochy jako je bux. Čas ukáže.

  90. Tak dnes jsem volal přímo do Albatrosmedia a bylo mi sděleno, že: „celý náklad je rozebraný, dostupné knihy jsou už jen na pultech kamenných obchodů a dostisk se neplánuje“. To je tedy docela síla……..!

  91. Ano, muzu to potvrdit, volal jsem tam uz v patek, protoze jsem mel u nich predobjednano, potvrdili vyrizeni predobjednavky a uz v patek potvrdili, ze skladem nic nemaji. Ale jen u nas v Ostrave jsem v sobotu ve dvou knihach videl dohromady tak cca 40ks…

  92. Knihy dobrovský v brně na joštově mají na prodejně ještě pěkný komínek,je to doma,každopádně děkuji všem co se podílely na vydání tohoto diamantu:)díky vám si to můžu konečně prolistovat.

  93. Nojo, tak jsem se neudržel a pořídil si tu raritu! V knihkupectví v Chebu měli poslední kus za výlohou (z pěti, co dostali), tak asi je to vážně šlágr. Akorát ten tisk mi přijde v porovnání s vydáním z roku 1991 moc tmavej a některý obrázky Kája Saudek zdá se doupravil viz. vypoulenější oči Muriel (vlevo) oproti starší verzi: http://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1534956_699769556713266_36524104_o.jpg http://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t31/77484_699769500046605_1341071063_o.jpg

  94. Dan Černý: Pozorný čtenář, ten Dan Černý! V celém komiksu je hlavně ve vlasech, ale i na jiných místech spousta zásahů bělobou, dokreslené vlasy, kapky vody, barevná pozadí, bubliny ve scénách pod vodou atd. Hezkou zábavu při hledání! Jasný důkaz, že Kája stále doufal, že jeho dílo vyjde, když do něj zasahoval i poté, co už byly vytvořeny podklady pro tisk, které nakonec pousloužily až pro vydání v roce 1991.

  95. To je zajímavý, kde to na těch učebnicích furt berou. Už tam přihodili asi 50 kusů. Jednou tam bylo 15, za chvíli přes třicet, potom znova a teď po osmi posledních naskočilo 35.

  96. Brek: Asi znaj cestu do skladu a maj pickupa, zrejme slusnej oddil:)

  97. Brek: Evidentně je jich na skladě dost, nicméně na webu to dávají k dispozici po várkách… Inu, vypadá přeci dobře, když to během dne klesne o dvacet kousků…to si pak člověk hnedle pospíší s nákupem…a pak už to asi zákazník příliš nekontroluje…až na komiksové fanoušky;-)

  98. DJ: A Vy byste si koupil to, co neprodáte? Sice to nejsou banány, nekazí se to, ale nechat si ležet u sebe na skladu 40 knížek za 40 000, to trochu zabolí, ne? Co v tom stále hledáte za vykutálenost?

  99. Takže tu máme 122 komentářů na téma, jak funguje e-shop s knihou, ale to, že Dan Černý přišel na zcela fatální věc a to, že se vydání v mnohém liší v detailech, jako jsou vlasy, tváře a pozadí, to nezaujalo z tzv. komiksových fanoušků nikoho… smutné…

  100. :-D Asi jde především o „investici“, která se pak za rok za dva dobře prodá na aukru :-)

  101. Dnes mi dorazil aukční katalog Muriel a andělé.
    Vzhledem k tomu, že se vždy jedná o scan celé strany, můžeme tak vidět komentáře a další podrobnosti související s danou stranou.
    Za zdůraznění stojí i cena. (I s poštovným to dělá 300 Kč).

  102. Filip Konečný: Nehledám nic, jen jsem reagoval na to, jaká je tu dlouhá debata o tom, kde je kolik kusů a jak se tyto počty mění. To, že dosud nikdo neřešil rozdíly mezi oběma vydáními, je možná způsobeno právě tím, že spoustu fanoušků původní výtisk prostě nemá. Nevolil bych proto tak silná slova jako „smutné“ apod.

  103. Puvodni vytisk mam zakoupeny v roce 91 a prave mi domu dovezl PPLak primo z Albatrosu to nove vydani, tak uz se nemuzu dockat, jak budu vecer porovnavat… :)

  104. FK: to je pravda, mně taky nikdo nereagoval na to, že mi nové vydání případá neostré;-) …… žádné vysvětlení

  105. andre: seš šikula! :-) Máš pravdu, je neostré a je i tmavé, což je vinou špatného ošetření skenů nebo špatné přípravy tiskařských filmů, možná i spěchu a neochoty vytvořit filmy nové a lepší. Vinu určitě nese i grafik, který se rozhodl pro našedlý podklad stránek, což na světlosti nepřidalo. Ale myslím, že zas tak fatální to není a číst se to dá :-)

  106. DJ: Myslel jsem to tak, že jsem z toho smutný já… Samozřejmě respektuji jakékoli komentáře a jsem za ně rád, nezastírám, že Muriel i Kájou intenzivně v těchto dnech žiji a marně jsem hledal nějaký pozitivní ohlas nebo nějaký zajímavý postřeh, co se Muriel samotné týká… Samozřejmě frustrace z aukce originálů k tomu přispívá… Vždy jsem doufal, že pokud se najde, bude to v rukou lidí, kteří si toho budou vážit, ne takových, co v tom uvidí jen zdroj zbohatnutí… zkrátka smůla… Kája měl vždy smůlu na lidi kolem sebe, kromě Pavla Noska, který i přes hrozbu sankcí prodloužil jeho kariéru komiksového kreslíře o dalších 10 let, tím, že ho ukryl pod speleologickou společnost, vlastně nenašel spřízněnou duši a žil až do nehody sám ve svém ateliéru, nepochopen…

  107. Není proč hořekovat, radujme se , že Muriel a andělé vyšla a doufejme, že v dohledné době vyjde i Muriel a oranžová smrt.
    A nějaký »neostrý tisk… bah« –, byl citlivě zvolen matný papír, na jehož povrchu vzniká jakýsi »ochranný film« a nedomnívám se, že by to měla být zásadní chyba.
    A měl-li mít komiks »jásavé barvy«, pak by musel být zvolen papír–lesk, avšak nezapomínejte, že lesklý papír by zase »házel prasátka«.
    Užívejme si každý svého výtisku a nadšením, jelikož toho k vydání zase tak moc není… a doufejme, že se objeví nějaký nový zásadní kreslíř.

  108. Filipe ona se ta diskuse točí převážně kolem toho, kde vlastně koupit, když se na lidi nedostalo. Tudíž vlastně nemají co porovnávat, pokud nemají nic v ruce. Také né každý má vydání z roku 1991 a já myslím, že recenze budou a jistě na spoustu věcí upozorní. Dan je všeobecně zde známý, až proslulý rýpal. Vizte aféru Kopl.

  109. Aféra Kopl je kýmsi uměle vyhoněná (asi zase nějakým štvavým Karbonem, co se ani neobtěžuje odhalit svou skutečnou totožnost a rád mění nicky), s Petrem máme dobrý vztah a chytám s ním rozhovor kol jeho chystané adaptace Doylova Ztraceného světa.

  110. Já mám z toho objevu strašnou radost, tímto je totiž jasné, že se nejedná o druhé vydání, ale v podstatě o první vydání přepracovaných originálních kreseb. Ty rozdíly jsou tak markantní, že lze směle z hlediska sběratelského i badatelského považovat současné vydání za variantu!

  111. :-D Teď ještě jestli jsou někde k mání tiskařský podklady s tím prvním vydáním, aby třeba eventuelně někdy v budoucnu mohly vzniknout dvě sběratelský edice :-)

  112. Dane, tuším, že na konci součsného vydání je napsáno, že podklady pro výtisk z roku 1991 jsou zničeny. Ale kdo ví …

  113. Přesně tak. René Mucha mi kdysi do telefonu řekl, že je zničil. K čemu by prý byly, když už kniha jednou vyšla? Opravdu vizionář československého komiksu, který vždy viděl dopředu!:)

  114. Aha, pardon, máš pravdu… majitel podklady zničil jako nepotřebné… hm… Káju S. a jeho dílo asi fakt obestírá nějaká smolná aura…

  115. No, vzhledem k uvedeným skutečnostem bude asi vydání 1991 ještě větší rarita, než 2014. To jsem za něj dal tenkrát tuším 19 Kčs. Počkám jak to dopadne s dražbou, pak své kusy střelím a poletím na Bahamy :):):)

  116. Ok, tak se tam sejdeme :-D Ačkoliv musíme se domluvit, abychom nezahltili trh…

  117. Včera přelousk a dneska to ještě rozdýchávám.Škoda,že to bylo tvořeno v takové době,tohle by si zasloužilo mnohem víc uznání.Tím pádem i více dílů a smůla je i to,že originály byli sprostě odcizeny a nějakej mastnej pupkáč si namaže kapsu,hanba této zemi.

    !!!Saudek je Král!!!

  118. Filip Konečný: Já se ke knize dostanu až v únoru, takže jsem zatím komentoval jen celou tu taškařici kolem…proto přidávám i dovětek k příspěvkům výše k René Muchovi… To je jako myšleno vážně??? Jako evidentní neználek se tedy táži publika, kdo je René Mucha…majitel tehdejšího nakladatelství? Tedy někdo, kdo vydává knihy? Tedy osoba, která by k nim měla mít tak nějak silnější vztah? A tahle persona zničí originály, ze kterých kniha vzniká? To se mi zdá až tak absurdní, že jsem si tuhle „novinku“ četl několikrát dokola… A pokud se o tom píše v monografii, omlouvám se za spam…i ta na mě v čeká v balíku s Muriel…;-)

  119. Karel: Můžu se zeptat kde jsi si objednal ten aukční katalog?
    Jestli máš přímo dokaz tak by to bylo super. Na těch stránkách http://www.acb.cz to nemůžu najít. Možná, že jsem slepej. :-)

  120. Tomáš: Pošli email, nebo se stav osobně. Obé by neměl být problém. Cena 300,- Kč.

  121. DJ: Originály nezničil, jen tiskové podklady, čili filmy, ze kterých se tiskne. Skladoval je prý vcelku dlouho, ale pak snad v roce 2000 asi dělal velký úklid :-) Ono v tý době to taky bylo trochu jiný, Saudek ještě byl při vědomí, komiksy u nás moc nefrčely, notabene tuzemský a ve vzpomínkách zůstávala pachuť po neslavném konci Komety :-) Je to sice z dnešního pohledu barbarství, ale kdo třeba dneska může říct, co bude mít za deset dvacet let hodnotu? Nicméně je to pořád neomluvitelný čin, když vezmeme potaz, že věděl, že originály jsou ztracený (že se najdou a zcizitel se pokusí vytřískat z nich milióny se tenkrát nevědělo) a že tak likviduje jedinou naději na druhý vydání.

  122. DJ: A to posílají na dobírku nebo se musí platit předem? :-)

  123. DJ: Ano, René Mucha byl ředitel vydavatelství Comet, které vydalo Muriel a vydávalo také Kometu. Škoda, že podklady nevrátil tam, kde si je podle předmluvy knihy půjčil, tedy Kájovi. To je vůbec takový dobrý sport, nevracet Kájovi jeho věci:)

  124. Filip Konecny:
    Tvrzeni,ze Kaja mel vzdy smulu na lidi kolem sebe krome Pavla Noska povazuji tak trochu za urazku mnoho normalnich lidi,kteri k nemu chodili do atelieru.Kaja a ja ho miloval byl sveraz a zil ve vlastnim svete.Dlouhou dobu ho zivila prace pro ty bezejmene lidi,kterym prodaval sve obrazky.Nosek ho sice s velkym rizikem dostal alespon ke speleologum,ale Kaja z teto prace zadne VELKE finance nemel….jednalo se o nizkonakladovky.Hlavni prijem pro Kaju byl prodej ¨sedivaku¨ a obcas i platen,nebo akvarelu.Kidd

  125. Kidd: Myslel jsem samozřejmě jeho „vydavatele“, ne jeho přátele. Redakce MS, která ho nechala lustrovat a zničila mu v podstatě kariéru apod. Nemusíte se cítit uražen:)

  126. Tomáši, info přímo „od Topiče“ :
    dobrý den,

    katalog saudka bude hotov koncem ledna, zašleme vám jej na vaši adresu, kterou

    nám zašlete, převedte na náš účet 300 korun, nebo pokud máte možnost, můžete si

    jej také osobně vyzvednout v galeriích v brně nebo v praze, v topičově salonu,

    kde bude také od 7.2-16.2. výstava celého komiksu

    27-0461150247/0100

    uvedte své jméno, pokud se u vašeho účtu nezobrazuje

    hana rybářová

    ————————————————————————————-
    Ale podotýkám, že za 300Kč budeš mít doma katalog (lesklý -a z toho vyplývající nedostatky -viz. výše, velikost katalogu je 21×15 cm -a protože jsou na každé straně poznámky, samotná „kresba „-je vždy pouhých 10x10cm . -samozřejmě nemá tvrdé desky….) . Ale ve strachu, že se na mě nedostane kniha, jsem jej objednala také :-) -Ale ubezpečuju Tě, že kniha za to stojí rozhodně víc :-)

  127. P.S. Nezáleželo absolutně na nákladu, Pavel Nosek platil Kájovi stejně, jako Mladý svět v době jeho největší slávy při nákladu 300 000 ks. O to je to v případě Pavla Noska a „nízkonákladovky“ spelea větší frajeřinka, nemyslíte? Šediváky s dovolením Káju nikam neposouvali, ale komiksová tvorba z let 79-89 troufám si říci ano. Pavel Nosek byl také schopný dodat špičkové scenáristy, jakými byli Josef Nesvadba, Ondřej Neff, znovu Miloš Macourek či Jaroslav Foglar…

  128. P.S.S. Šediváky si dovolím datovat od poloviny 90. let, bavil jsem se o období, kdy Kája byl odejit z MS, tedy 74 do roku 89, kdy byl persona non grata pro oficiální tisk…

  129. Já už mám katalog taky doma a jsem spokojen. 300 je za to pěkná cena a navíc ty poznámky kolem obrázků z toho činí docela zajímavou věc. Jsem rád, že jsem si to objednal.

  130. Dan Černý: Díky za osvětlení. Je to tak, když jsem si jako prcek nechával u rodičových kamarádů podepisovat Jirku Kalouska, taky jsem netušil, jak se na to budu dívat za téměř 30 let…:-)Naštěstí jsem ale až tak „neuklízel“;-) Prozíraví to rodičové…

  131. Filip Konecny
    Pavel Nosek je sberatel,ktereho si vazim.Jinak je hrozna skoda,ze Kajuv styl se od jiste doby zhorsoval a on pak nebyl schopen neco namalovat v kvalite 60 a 70.let.Videl jsem ale i platna z 90.let,ktera byla spickova a jakoby malovana ve starem stylu.Kidd

  132. Dinik, máš pravdu, ty poznámky to samozřejmě ozvláštňují a „zvedají“ hodnotu (sběratelskou), to určitě, ale samotný komiks prostě „zapadá“ , měli katalog vydat ve větším formátu -kniha je i bez poznámek větší. A pokud bych měla 6.000 000,- rozhodně bych na základě tohoto katalogu nic nekoupila…..ale jsem ráda, že ho mám, to ano, ty poznámky jsou rozhodně plus :-)

  133. Peta: Díky za info. Ještě to promyslím a rozhodnu se. Jinak komiks mi přijde z BUX. Ještě se čeká na dodání jiné knihy v objednávce. Popravdě mít ke komiksu i tenhle katalog nemusí být špatný. :-)

  134. Ahoj, aktuálně jdu z Neoluxoru z Václaváku – cca 50 knih hned u vchodu v polici vpravo u monografie KJ, další množství v -1 u komiksů. Tak jen doufám, že se Muriel nebude na Vánoce 2014 prodávat za půlku jako onehdá Lips…
    Btw. o kousek dál ve stejném regálu mají nový Zoom2 s P.Čechem.

  135. a to já zase doufám, že se to za půlku prodávat bude :-)

  136. Vzhledem k tomu, jak rychle ta kniha od vydani mizi (priklad levneucebnice.cz, za 24 hodin prodano zhruba 30 kusu, maji uz jen poslednich 5), tak bych si tipnul, ze na Vanoce sice bude, ale na Aukru za 2 tisice.

  137. Na levných učebnicích mají skladem poslední 1 kus. Zajímavé je, že v Neoluxoru se v e-shopu vůbec nevyskytuje.

  138. Luxor měl v den vydání něco jako předobjednávku, kdy všem co si tam zaregistrovali adresu poslali emailem informaci o tom na kterých pobočkách je kniha naskladněná s poznámkou, že přes internet jí prodávat nebudou (odhaduji, že tam mají automatickou slevu 10% a nechtěli se sami okrádat). Celkově je to fajn počin. Jen mě zarazil ten tmavý podklad stránek. Nevím jestli je to fušařina, nebo se grafici snažili zachovat dobovou patinu čerstvě „nalezených“ a už notně zažloutlých originálů. Kniha přece jen vznikla velmi rychle. Zajímalo by mě co Filip Konečný myslí o technickém provedení knihy a co by z pozice grafika udělal lépe (nebo hůře :-) ). Pokud ji tedy pro albatros nepřipravoval on.

  139. Iouza: Nejdůležitější knihu Káji Saudka jsem bohužel neměl tu možnost a čest připravovat. Kontroloval jsem jenom kompletnost stran. Knihu upravovalo grafické studio Amos, stejně jako knihu Muriel a oranžová smrt. Kniha bohužel vyznívá velmi tmavě, ale to nemusí být vina grafika, nýbrž tiskárny. Ve stínech zanikají hlavně vlasy Xerona a jakékoli šrafy ve stínech… Na můj vkus jsou malé okraje knihy, což vadí hlavně ve hřbetu. Papír je skvělý. Formát je zvolen nevhodně, na originálech je jasně uvedeno kótami, že kniha měla mít rozměr 20 x 20 cm. Vyzvětšování knize vůbec nesluší. Kresba nabírá na „dětskosti“. Tmavý podklad není „fušařina“, nýbrž záměr grafika a vydavatele. Dle mého měla být skeny klasicky retušovány do bílé, nikoli do jakéhosi odstínu světle hnědo-zelené. Potom mohl být zvolen jakýkoli papír, třeba i nějaký retro, jako v případě Lipse Tulliana. Vnášet ale do kresby odstín, se kterým Kája v roce 1969 nepočítal, je vlastně zásah do díla. Přebal bych zrušil a obálku umístil rovnou na pevnou vazbu. To jsou mé subjektivní a soukromé postřehy, které nikomu nevnucuji, pouze Vám odpovídám, protože jste se ptal. Nerad bych vyvolal nějakou kontroverzi typu „Po bitvě každý generál“. Vím, že cokoli dělat, je velmi těžké. Naopak kritizovat ty, co něco dělají, velmi snadné. A tuším, že polovině lidí se tmavost knihy líbí a druhé polovině ne. Tak je to v životě se vším, nejsme všichni stejní.

  140. Filip Konečný : díky za odpověď. Jasně že je to subjektivní názor, každý máme jiné oko a preference. Ale v podstatě se shodneme. Chápu, že i v kontextu doby od vytvoření díla je ten retro nádech knihy logický, ale stejně bych dal přednost čistě bílému papíru jaký je v knize jen na první a poslední straně, nebo při nejhorším té retro verzi jaku u lipse, jak navrhujete vy. A celkovému vysvětlení kresby. Ostatní prvky včetně tolik proklínaného zvětšeného formátu mi nevadí, ale je pravda, že nemám srovnání s původním vydáním. Nicméně i tak mám obrovskou radost, že to vyšlo „aspoň“ takhle. Jen bych trochu popíchnul všechny kdo proklamují anděly jako nejzásadnější Kájovo dílo. Podle mého soudu je totiž Oranžová smrt podstatně malířsky vyzrálejší (a tedy zásadnější) než první kniha.

  141. Ach jo ten BUX mě deptá. Ještě mi to pořád neposlali. Kvůli jedné knížce v objednávce kterou shánějí se Muriel snad nedočkám. Se zbláznim :-D

  142. Budme radi, ze to vubec a takove kvalite vyslo. Je to super book a jen doufam, ze v podobnem formatu a kvalite vyjde i Oranzova smrt. Prvni vydani mi jako mimoprazskemu uniklo a tak jsem se neco nacekal. Ja jsem spokojen, Kaja je best of pro me uz odmala. Tata kupoval Boba Hurikana a pro me Kometu + 3xKaja Saudek :-) A propo, kritizovat Mistra bych si opravdu odpustil – viz Kidd! Az dokazes to co on, tak pak neco muzes rikat.

  143. JFK: Jenže nikdo nikdy nedokáže to, co ON, i kdyby byl sebelepší, v tom je ten vtip :-D Legenda je prostě nekritizovatelná a nekriticky se k legendám přistupuje. Takovou výsadu má zkrátka status legendy :-)

  144. to JFK
    Nevšiml jsem si,že by Kidd Káju kritizoval.To,že Kája byl na vrcholu v 60. a 70.letech je snad všeobecně známý fakt.Obrazy,které měl v atelieru věnoval manželce,aby je nemohl prodat….ty variace které pak vznikly jsou na 99 procent horší.Marek SX

  145. Dá se Muriel a andělé, prosím ještě sehnat na některém z webových obchodů?
    Knihu jsem propásla a nyní se mi nedaří na ni narazit, abych ji zakoupila.
    Děkuji Jitka

  146. Jitka: například na webu comicspoint ji mají…

  147. …a dodatek. Zabavila i katalogy, takže kdo jej máte…už teď máte raritu :)

  148. Ahoj, máte někdo od Káji Saudka komix „Trať se ztrácí ve tmě?“ Chybí mi první asi 3 stránky…tak kdyby jste někdo měl, napište mi. Děkuji

  149. Dobrý den,jsem majitelem vydání 1991.Jakou má tento výtisk cenu?

  150. Jiří: Podle comics db 1000 až 1500, ale třeba by to někdo koupil i za dva… Chce to počkat ještě takovejch třicet let, až si za to bude moct člověk pořídit dceru domovnice a půl paneláku k tomu. A prej jistej Arnošt Kvakoš kupuje tyhle výtisky z jednadevadesátýho a pálí je, aby ten jeden, co má, měl ještě větší cenu…. Tak pozor na něj

  151. Všem,kteří shánějí monografii i Muriel -dnes jsem byl na Zličíně v tom knihkupectví vedle InterSparu a mají tam obě knihy.Monografie 1990,Muriel 990kč.Marek Sx

  152. Monografie jsou ještě všude mračna. Přes eshop Knihy Dobrovský se dá objednat za 1499 i s osobním vyzvednutím na některé z prodejen. Už ji mám doma:)

Komentáře nejsou povoleny.