Do dražby půjde Lips Tullian, který byl ztracený

AKTUALIZACE 17. 2. 2014 > Lips Tullian se vydražil za 95 tisíc korun, k tomu aukční přirážka činí 19 tisíc korun. Pokračuje článek v původním znění.

Společnost 1. Art Consulting nebude dražit komiks Muriel a andělé, přesto na nedělní aukci v Topičově salonu bude zastoupený Kája Saudek.

Coby 134. položka přijde na řadu další Saudkův slavný komiks Lips Tullian, originál 40. epizody s názvem Stříbrné vozy IV. má vyvolávací cenu 65 tisíc korun. Stávající majitel jej podle svých slov neprodává ze spekulativních, ale existenčních důvodů.

Epizoda vyšla 14. října 1972 v Mladém světě, originál s rozměry 60,8 na 51 centimetrů byl dlouhou dobu považován za ztracený. V souborném vydání Lipse Tulliana od Albatrosu byla v roce 2010 reprodukce pořízena pouze z tištěné verze. Policie se – narozdíl od Muriel a andělů – o dílo nezajímá, neboť má v pravém horním rohu věnování.

I to však patří k „záhadám“, které by zodpověděl pouze sám Kája Saudek. Ani stávající majitel, ani saudkolog Filip Konečný, ani historik Tomáš Prokůpek nemůžou s jistotou říci, jestli onen Boris Michajlov má být nějaký poťouchlý Kájův vtip, nebo se jedná o komunistického agenta, s nímž měl problémy i Miloš Forman.



7 komentářů u „Do dražby půjde Lips Tullian, který byl ztracený“

  1. Možná by více věděl předchozí majitel, neboť tahle ,,stránka“ se na aukci objevuje téměř po roce. Vloni, tuším, v březnu se totiž dražila u Proška na jeho 95. aukci…

  2. Předchozí majitel by možná věděl, ale aukční síně nepodávají informace o původních majitelech.

  3. Byla jsem se na něj podívat, je to velké dílo. Nádhera! Škoda jen, že jsem to nevěděla dříve, snad bych si na ten skvost vzala půjčku. Kája Saudek je génius bez superlativů.

  4. MaF: Bez aukční přirážky, ta je 20%…Takže to vyšlo nového majitele na 114tisíc. Na to bych asi neměla:-D

  5. MaF: Škoda že jenom ty, které jsou známé již z knihy… Doufal jsem, že by snad kurátoři mohli také nějaké objevit…

Komentáře nejsou povoleny.