Muriel a policisté. Odkládá se aukce i výstava Saudkova komiksu

Mediální pozornost v posledních měsících patří Kájovi Saudkovi, teď je ještě otázkou, komu skutečně patří jeho komiks Muriel a andělé. Místo návštěvníků Topičova salonu si klasické dílo českého komiksu můžou pročítat policisté, kteří v pátek v Praze kompletní soubor originálů zabavili. Odkládá se tak plánovaná výstava, která měla dnes začít, i aukce chystaná na 16. února.

Informovala o tom Česká tisková kancelář, která má další detaily. Trestní oznámení podala rodina Káji Saudka, jde především o určení skutečného majitele díla.

Kriminalisté teď chtějí dokázat to, co se nepovedlo Albatrosu nebo sběratelům Káji Saudka – budou vyhledávat všechny historické vlastníky díla. Mělo by se tím osvětlit, jak komiks doputoval až k aukční společnosti 1. Art Consulting.

Její majitel Jiří Rybář ještě tento týden řekl serveru iDNES, že udělá vše proto, aby se celý komiks prodal pohromadě a nemuselo dojít k rozprodávaní po jednotlivých stranách. „Něco se rýsuje, snad by mohlo jít o vystavování v Galerii Václava Špály. Jednáme se dvěma lidmi, jsou docela známí, ale nebudu je jmenovat, aby se nezalekli. Každopádně udělám vše pro to, aby se komiks Muriel a andělé nikam neztratil,“ řekl.

Dnes už musel řešit návštěvu policie. „Aukce se odkládá, až se dohádá současný majitel s rodinou. Ať si to vyjasní s právníky mezi sebou, “ řekl pro iDNES.

„S posledním majitelem mám sepsanou řádnou smlouvu, kde majitel deklaruje oprávnění nakládat s tímto dílem. Myslím si, že podnět policii dal někdo z rodiny Káji Saudka. Trochu jsem očekával, že kolem toho bude dusno. Oni vždycky zastrašují sběratele, už jsem to zažil dřív,” řekl dále Rybář serveru Novinky.cz.

V olomouckém Muzeu moderního umění za sebou naopak mají čtvrteční vernisáž výstavy Hommage ā Kája Saudek, která potrvá do 18. května.

13 komentářů u „Muriel a policisté. Odkládá se aukce i výstava Saudkova komiksu“

  1. Tedy, přišlo mi už od začátku dost zvláštní, že se 40 let „nenávratně ztracené“ a údajně snad skartované originály objevily samy od sebe mávnutím čarovného proutku, aniž by kdokoli podal jakékoli vysvětlení. A vysvětlit by se to asi mělo. Mimochodem… Ví se tak nějak zákulisně, kdo je tím šťastným vlastníkem?

  2. Tohle tvrdi majitel aukcni sine Jiri Rybar: Rybář z doslechu ví, že Muriel a andělé už se prodávala. „Zdědila to nějaká paní a nevěděla, co s tím. Získala odhad na jeden a půl milionu a snad to i za tu cenu rovnou prodala jednomu galeristovi a od něj se pak celý komiks dostal k současnému majiteli,“ vysvětluje.

    Zdroj: http://kultura.idnes.cz/kaja-saudek-muriel-a-andele-drazba-dqy-/vytvarne-umeni.aspx?c=A140204_184330_vytvarne-umeni_vha

    Jsem zvedav, jestli se policie dostane k puvodnimu „majiteli“.

  3. Já to také vítám, přestože mi je jasné, že se Saudkovi pozůstají jen snaží urvat něco z prasete pro sebe. Je nejspíše jasné, že to někdo Kájovi kdysi ztopil/nevrátil. Každopádně pochybuji, že policie něco po tolika letech zjistí. Navíc tady snad hraje roli promlčecí lhůta, ne? Takže je to imho stejně jedno.

    Ideální by bylo, kdyby naše legislativa umožňovala to zabavit jako národní poklad a zajistit následně stálé veřejné vystavení a uchování pro další generace.

  4. Nepodezíral bych nikoho z toho, že si chce urvat kus z prasete. Všechny fanoušky tahle záležitost pálí a kdyby šlo o mého tátu (či jiného člena rodiny), tak bych se taky ozval. To je přirozené. Alespoň vědět, jak se věci mají, by bylo dobré.

  5. Naštěstí tam je ještě k mání ještě tento Lips Tullian, toho snad nestáhnou, když má věnování od Saudka

  6. Stránce z Lipse Tulliana stažení z aukce určitě nehrozí.

  7. Tak katalog k aukci prý byl zabaven také – všechny zbývající kusy, které byly ještě dostupné na místě. Na aukru se tento katalog prodává již za 5000. Masakr. Ještě že jsem si ho sehnal hned po vydání:-)

  8. Bylo zabaveno 500 kusů, 500 už je mezi lidma. Hlavně tu za tu kšeftařskou cenu nikdo nekupujte a počkejte si. Jak se zdá, někteří borci ucítili příležitost a nakupovali v Art Consulting po 30kusech. Co se dá dělat. Ještě že nekšeftují s fotkama Káji Saudka v kómatu.

  9. …..jedna věc mi stále vrtá hlavou, proč za více jak 40 let nikdo neoznámil údajnou krádež jak tvrdí rodina !??! Ani K. Saudek, ani rodina, prostě NIKDO !??!

  10. Hana: Od revoluce vyšlo tiskem (mj. časopis Crew, Lidové noviny) několik připomínek a výzev k vrácení tohoto komiksu autorovi. Nepřímo vyzývá k vrácení přímo autor v roce 1991 v úvodu knihy Muriel a andělé, kde píše, že dílo předal (dal), nikoli prodal a zvolává „vrať se mi ztracený poklade“. Škoda, že se k tomu nemůže nyní autor vyjádřit. Bylo by velmi zajímavé zjistit, kde je pravda. Snad se tedy nalezne doklad o prodeji/koupi, přes 130 stran muselo v roce 1970 stát kolem 130 000 korun (Kája Saudek byl v té době na vrcholu, pracoval pro film Čtyři vraždy stačí, drahoušku a západoněmecký časopis Quo Vadimus, časopis Veronika apod.). Na to si určitě doklad kupující schoval, přeci jen se jednalo o zhruba 10 ročních platů.

  11. Ať se na to dívám z jaké chci strany , tak je to průser … Ale trochu k té právní stránce : i kdyby bylo celé dílo před těmi cca 40 lety ukradeno, tak z hlediska trestního práva je tento skutek promlčený ( promlčecí doba se určuje z maximální doby trestu za tento čin, což je myslím deset jet u krádeže velkého rozsahu ) ale na druhou stranu vlastnické právo promlčitelné není, takže nebude-li mít prodávající v pořádku doklady o nabytí tak může být ještě veselo. Ještě do toho může vstupovat rozdílný výklad podle starého a nového občanského zákoníku … očekávám velké tahanice a vyhraje ten kdo bude mít víc peněz na právníky. Fanoušci Káji Saudka tak jako tak zapláčou…

Komentáře nejsou povoleny.