Remcenze na Opráski, ciwe!

RECENZE > Nevím, jestli byl rozumný nápad svěřit recenzi knižní sbírky Oprásků sčeskí historje člověku, který se už dlouho netají sympatiemi k tomuto komiksu a chová se bezmála jako placený agent Histrickího ústafu. Od autora tohoto textu ostatně pochází vůbec první zmínka o Opráscích na Komiksáriu, když je ve výroční anketě neváhal prohlásit počinem roku 2012. Tenkrát bylo Opráskům pár měsíců…

Na druhou stranu: Kde jinde by konečně mělo dojít k slavnému odhalení dosud úporně utajované skutečné identity autora Oprásků, když ne na tomto webu. Ale nepředbíhejme.

Humor je idiotský, čeština nečitelná, kresba příšerná
Ještě před samotným otevřením knížky si ujasněme základní věci. Ano, humor Oprásků není pro všechny. Stejně jako čeština plná přesmyček, slangu internetových diskuzních fór (kde se ostatně Opráski narodily) a dalších zkomolenin, které zejména starší a nezasvěcení čtenáři luští s krajními obtížemi.

Ti, kteří z výše uvedených důvodů Opráski takzvaně nemusí, nečtou pravděpodobně ani tento text. Nám ostatním už tak zbývá vyvrátit poslední mýtus – ten o příšerné výtvarné úrovni, kterou by zvládlo předškolní dítě. My všichni, kteří jsme někdy v životě zkoušeli něco kreslit, víme, jak neuvěřitelně obtížné je vystihnout podobu člověka (ale i zvířat či jakýchkoliv předmětů) několika málo tahy. Čím jednodušší kresby chcete dosáhnout, tím to máte těžší. Takže pokud někdo dokáže nakreslit Husa, Masaryka, Havla či Smetanu myší (!) tak, že je okamžitě poznáte, může se názorům “chytráků” jenom hlasitě vysmát. A nic na tom nemění ani skutečnost, že navzdory dalšímu z oblíbených mýtů autor nepoužívá k tvorbě svých komiksů program Malování.

Co tedy přináší papírové vydání internetového fenoménu?
Malou, útlou knížečku, v níž jsou komiksy řazeny – nikoliv překvapivě – chronologicky, což je asi ten vůbec nejmilejší bonus. Během několika desítek minut proletíte kompletní historií českého národa od mýtického praotce po disidenta Havla. A místo frustrace z nemožného běhu dějinných událostí, jak se staly (nebo jak nám řekli, že se staly), se přitom ještě nahlas smějete. Autor se ostatně zpočátku snažil o chronologii i při tvorbě a publikování Oprásků na webu, než po pár dílech zjistil, že se tím zbytečně omezuje v badatelském rozletu.

Druhým milým bonusem jsou medailonky vybraných historických osobností počínaje Cylirem a Metojedem a konče Dementem Gutwaldem. Z faktického hlediska jsou i pro dítě ze základní školy zbytečné, ale i u nich se často dobře pobavíte.

Na záložkách najdete moudré promluvy Kosmy a Jaze, na vnitřní straně obálky pak nešťastně umístěný výjev z Řípu a silničky českou historií. U každého komiksu zůstal i hlavní nadpis a fajnšmekři si všimnou, že i paginace je čísly vykrouženými myší.

Jen pro pořádek: Komiksů je v knížce padesát, takže jde o skutečně skromný výběr z více než tří stovek dílů publikovaných dosud na internetu.

Co v knížečce nenajdete, jsou populární “Bonuzy pro kikoti”, přestože bývají zpravidla zábavnější než díly “klasické”.

Jak je to tedy s autorem Oprásků sčeskí historje?
Tak tedy: Ke jménům slavných kronikářů, zapisovatelů a vykladačů českých dějin, jako byli Kosmas, Hájek, Palacký, Jirásek nebo Vančura, připište směle nové jméno – Jaz.

(Snad jste nevěřili, že ho tady prásknu, kikoti.)

Opráski sčeskí historje anep fšichni zmikunďi národa
autor: jaz
Grada Publishing, 2013, 64 stran, 199 Kč
záznam v ComicsDB




8 komentářů u „Remcenze na Opráski, ciwe!“

  1. Dobrý den,
    patřím k těm starším, u nichž předpokládáte problémy. Česká historie je mým celoživotním zájmem.
    Opráski jsem dostala v knižní podobě k Vánocům a byla jsem z nich nadšená. Dál je sleduji díky FB. S výjimkou jednotlivých „dílů“ (asi snad 2?) se mi všechny zdají být neobyčejně vtipné, neobyčejně výtvarně zdařilé – je to mistrovská kresebná zkratka. Nevím, kdo je Jaz, ale po mém soudu je to člověk historie opravdu znalý, který cestou Oprásků může prokázat tomu nešťastnému „dějáku“ dobrou službu… Ačkoli mě děják bavil od dětství, byla jsem vždycky výjimkou a sama jsem žehrala na způsob, kterým byly dějiny nejčastěji podávány – ať šlo o učebnice nebo kantory. Opráski jsou supercesta k osvěžení, k oživení – možností jejich využití vidím spousty a doufám, že se najde někdo, kdo se do toho pustí.
    Takže sečteno a podtrženo – Jazovi velká poklona a dík a jen houšť!!!
    Nicméně oponuju ohledně Zmikunda, protože Jaz shrnul jeho angažmá v Husově upálení konstatováním, že on to vlastně nechtěl, což mě dožírá… jak se situace vyvíjela, tak ji Zmikund využíval ke svému prospěchu a když Husa už nijak zužitkovat nemohl, tak ho biskupům věnoval, ať si s ním dělají, co chtějí – a co chtěli, o tom žádná… Ale sestim smířím, protože jinak právě Zmikund je jedna ze špic Oprásků. Vůbec nevím, kolikrát mi u Oprásků tekly slzy smíchy a Zmikund byl příčinou víckrát.
    Dagmar

  2. Hoj Damgaro! Ďk za kometář – a ke Zmikundvoi a Huzovi… Zmikund ho bral ˇako pinčla v šašíh. Toho taki ztraťit nehcete, ale smiříte se z jeho strátou pro víhru f důlešiťější partiji.

  3. Já myslím, že Opráski jsou nejlepčejší komiks na světě! Už jenom ta kresba! A jak je to celé strašně sofistikované. Třeba jak Onderku přejmenoval na Rumun Montérka. To je přece strasně vtipné! Úplný vrchol duchaplného humoru, přece. Calvin a Hobbes jsou proti tomuto skvostu nic! A umělecky? Rosinski se válí v prachu. Moebius, kdyby se dožil, tak se jde oběsit. Podle mě, by se tou novou knihou měly nahradit rovnou všechny učebnice dějepisu, češtiny i dějin umění.

  4. Mi fústafu si mizlíme nemlih to samí a dibi nás Molebius porposil, i čpagát bisme mu pučili.

  5. Jak už jsem jednou psal na „fejsbůku“ . Nemám rád,když někdo kurví češtinu,komolí slova a používá W místo V,ale Opráski mají úroveň,mají smysl a jsou vtipné.
    Takže jen tak dál a určitě si nenechám ujít výstavu,kterou pořádáte.

  6. je to skvělé, je to skvělé, je to skvělé :-)
    víc takových kňyh :-)

Komentáře nejsou povoleny.