Fanoušci Tima Burtona mají Vánoce. Vlastně Halloween

UKÁZKY > Režisér Tim Burton je tento týden v Praze, v úterý uvede koncert filmové hudby svého parťáka Dannyho Elfmana, v pátek zahájí svou retrospektivu v Domě U Kamenného zvonu a bude se podepisovat fanouškům. Akce vzbudila obrovský zájem i díky sociálním sítím – 250 lístků na regulovanou autogramiádu se vyprodalo za tři minuty, podle pořadatelů o ně mělo ve stejnou dobu zájem přibližně 3000 lidí. Burton u nás evidentně stále má dost fanoušků, kteří na otce excentrických hrdinů nezanevřeli ani po posledních filmech.

Toho využilo i nakladatelství Argo a uvádí na český trh Burtonovu dětskou knihu Můra noční, předvánoční, což je tak-trochu-předloha ke slavnému loutkovému snímku Nightmare Before Christmas.

Už v roce 1982 napsal Burton stejnojmennou báseň, v níž chce kostlivý pán Halloweenu Jack Skelington vyměnit strašidelný svátek za Vánoce. Nápad tehdy nabídl i studiu Disney, kde pracoval jako animátor, ale film se začal natáčet až na začátku 90. let. To už se Burton viděl v Gothamu (film Batman se vrací šel do kin v roce 1992), takže režie připadla Henrymu Selickovi.

Kniha vyšla poprvé v roce 1993 se 40 stranami, Burton se k ní loni u příležitosti dvacetiletého výročí vrátil a vytvořil pár nových ilustrací, takže vydání od Arga má stran 46. Rozdíl mezi knihou a filmem přibližuje překladatel Richard Podaný, jenž letos už měl s Burtonem tu čest – nově přeložil Ústřičkovu smutnou smrt a jiné příběhy.

„Z knižní verze Nightmare Before Christmas jsem měl maličko strach; ani ne kvůli textu samotnému, na který jsem se jako na cokoli od téhož autora nehorázně těšil, ale protože existuje paralelní filmová verze a já nevěděl, jestli to bude blíž ke Skylle (film je přebásněný dobře a bude to vypadat, že opisuju), anebo k Charybdě (film je přeložený blbě a já budu muset respektovat masově zažitá řešení, která se mi nelíbí). Nakonec se ale ukázalo, že báseň a film se protínají pár hlavními postavami a hrubým náčtrem děje, jinak jsou to dvě úplně odlišné věci. Což je myslím dobře nejen pro mě, ale i pro čtenáře, který tím pádem dostává něco významně jiného, co vlastně z kina či DVDčka nezná.“

Film se obecně pro Disneyho stal dobrým zdrojem merchandisingu, Jackova lebka zdobí všechno možné od hrnků po tašky. Vyšla i manga verze příběhu, komiks pro Dark Horse chystala kolem roku 2003 také Jill Thompsonová (Sandman, Invisibles, Beasts of Burden), jak před lety odhalila na svém blogu. Před stopnutím projektu ale vzniklo jen několik stran.

Můra noční, předvánoční






Nerealizovaný komiks Jill Thompsonové