Noe zahajuje apokalypsu, před filmem vychází komiks v češtině

UKÁZKY > Když se režisér Darren Aronofsky dozvěděl, že Brad Pitt nebude součástí připravovaného filmu Fontána a tím jde projekt ke dnu, vzal batoh a vyrazil na pár měsíců jíst, meditovat, milovat do Číny a Indie. Po návratu se věnoval jiným nápadům, z nichž jedním byla verze biblického příběhu o Noemově arše, temnější a s prvky science fiction.

Finální podoba prohnaná hollywoodskou továrnou vstoupí do českých kin tento čtvrtek, hrají v ní Russell Crowe, Jennifer Connellyová, Ray Winstone, Emma Watsonová nebo Anthony Hopkins. Několik let před první klapkou natáčení však začal vznikat i komiks, který kreslil Niko Henrichon podle prvotního náčrtu Aronofského a jeho dobrého přítele Ariho Handela, který se podílel na nakonec realizované Fontáně, Wrestlerovi, Černé labuti a zahrál si v Aronofského celovečerním debutu . První album čtyřdílného komiksu Noe právě vychází česky u Mladé fronty.

Komiksové ztvárnění vzniklo také proto, že Aronofsky a Handel nemohli nákladný projekt udat u žádného studia. Režisér veřejně mluvil o biblickém filmu už v roce 2007, ale do kin jde nakonec o sedm let později.

Před apokalypsou, nebo po apokalypse?

Už z ukázek je vidět rozdíl ve vizuálu šedo-zeleného filmu natáčeného na Islandu a rudo-oranžového komiksu, který se odehrává na vyprahlé planetě. Henrichon ostatně podobnou barevnou paletu upotřebil i v oceňované Smečce z Bagdádu. Titulní hrdina s pláštěm připomíná na obálce spíš vyžilého Supermana, který nedokáže zabránit zániku světa. Aronofsky a spol. chtěli v komiksu docílit postapokalyptické atmosféry už před potopou. Není jisté, jestli se příběh odehrává v nějaké fantasy verzi minulosti, nebo v budoucnosti. Při pohledu na oblohu je ale jisté, že to není naše Země.

Důležitou roli v příběhu hrají také obři s třemi páry rukou – bývalí andělé přišli o křídla, když sestoupili z nebe či vesmíru, aby ochraňovali lidstvo vyhnané z Edenu (nebo nějaké jeho mimozemské verze). Lidé se však postupně obrátili proti andělům i proti přírodě. Právě za drancování planety, na které už téměř neroste nic zeleného, a za zbytečné zabíjení zvířat přichází trest v podobě potopy, před níž má Noe ochránit svou rodinu a pár z každého zvířecího druhu.

Noé, Noah, Noe

Komiks nedebutoval na americkém trhu, ale na tom belgo-francouzském. Má tak podobu klasických evropských alb s tvrdými deskami, to první s podtitulem Trest za krutost vyšlo v říjnu 2011 u Le Lombard. Na dokončení si čtenáři museli počkat do půlky letošního března, kdy dodatečně vyšlo třetí i čtvrté album a k tomu rovnou také integrál. Je to pár dnů, co kompletní soubor Noah vydali u Image Comics ve Spojených státech. Tamní recenze jsou zatím velmi příznivé.

Komiksový Noe je tedy aktuálně horkým zbožím. Druhé album vyjde česky v květnu, celý příběh chce Mladá fronta zakončit do konce roku.







3 komentáře u „Noe zahajuje apokalypsu, před filmem vychází komiks v češtině“

  1. Záhadou je, proč hotovou sérii nevydají k filmu v jedné knize, jak to udělali u Image Comics? Táhnout čtyři alba evropského formátu za sebou bude dost fuška…

Komentáře nejsou povoleny.