Třináctý AARGH! s novým Oskarem Edem. Tentokrát to byl porod

UKÁZKY > Vztahu slovenského a českého komiksu se věnuje nové číslo revue AARGH!, které půjde do distribuce v posledním dubnovém týdnu. „Cílem výběru bylo připomenout, že minimálně od dob Jozefa Scheka představují slovenští autoři zásadní přínos pro tuzemskou komiksovou tvorbu,“ píše v úvodníku Tomáš Prokůpek.

Ve třináctém čísle, které bude mít opět dvě verze obálky, vyjde dosud nejdelší komiks AARGH!u – jednačtyřicetistránková euromanga Epsilon od Igora Baranka. Rozhovory představují Marca Turiniho a Branka Jelinka, který po sedmi letech dokončil třísetstránkový komiks. Hlavním protagonistou je znovu záhadný hrdina Jelinkovy trilogie Oskar Ed.

„Svoji ústřední postavu vnímám vlastně jako takového filmového nebo divadelního herce: zase po letech jsem ho obsadil do nového příběhu, nechávám ho vystupovat v dalším a snad jiném vyprávění, které sice s tím původním přímo nesouvisí – nerozvíjí stejný svět –, ale přesto se k němu určitým způsobem váže,“ říká Jelinek v rozhovoru, v němž zároveň přibližuje složité okolnosti vzniku tak obsáhlého komiksu. Ze sousedních autorů jsou dále zastoupení Martin Lacko, Martin Shooty Šútovec nebo Michal Ivan.

„Mám samozřejmě radost ze všech prací, co tiskneme, ale nejvíc si nakonec cením toho, že přímo pro nás nakreslil komiks Václav Kabát, dvaaosmdesátiletý ilustrátor, který je stále ve vynikající formě,“ říká zakladatel AARGH!u Tomáš Prokůpek. Jeho historické texty jsou věnované osudům tajemného Jana Bukače (Lambiek) a Františku Voborskému, o němž Prokůpek prozrazuje, že zdaleka nebyl jen autorem Pepiny Rejholcové.

Přípravy se neobvykle protáhly i kvůli (nebo spíš díky) tomu, že se Tomášovi Kučerovskému souběžně narodila dcera. Jeden z otců AARGH!u má ve třináctce komiks Bruselský nepříběh, který původně vyšel ve sborníku Brussels in Shorts (o Kučerovského pobytu v Bruselu jsme psali zde).

Českou stranu dále reprezentují Petr Včelka, Jiří Zimčík, Marek Rubec nebo mladé autorky Štěpánka Jislová a Anna Paděrová oceněné v soutěži CZ.KOMIKS.13.

Obálka od Branka Jelinka

Branko Jelinek

Obálka od Marca Turiniho

Rozhovor s Marcem Turinim

Václav Kabát

Petr Včelka

Michal Ivan

Profil Františka Voborského

Tomáš Kučerovský

Jiří Zimčík

Marek Rubec

Igor Baranko

1 komentář u „Třináctý AARGH! s novým Oskarem Edem. Tentokrát to byl porod“

  1. Václav Kabát – moje srdce zaplesalo :) Málokoho z české ilustrace mám tak rád. Jinak obálka od Jelinka skvělá, jsem zvědavý na komiks.

Komentáře nejsou povoleny.