Český eshop No Ordinary Heroes chce nabízet nejlepší komiksy ze světa

V Česku vznikl eshop zaměřený na zahraniční komiksovou produkci, jmenuje se No Ordinary Heroes. Už obchod Page Five loni příjemně narušil linii prodejen a knihkupectví, které nabízí hlavně tituly velkých nakladatelů a superhrdinský žánr. Komiksová nabídka v Page Five je ale omezená a není ani prioritou.

Eshop No Ordinary Heroes má zaměření vetknuté přímo v názvu – žádní fádní hrdinové. „Nápad přišel jedno líné odpoledne v londýnském Cartoon Museum. Byla jsem tam na pracovní stáži a požírala mě závist nad obrovským výběrem kvalitních komiksů, především různých grafických románů,“ říká zakladatelka obchodu Klára Sládková.

Jejím snem je mít i kamenný obchod, zatím si však vystačí s nabídkou na internetu. Objevovat se budou tituly od Nobrow, Fantagraphics, SelfMadeHero nebo Blank Slate Books, ale hojně jsou zastoupení i belgičtí Bries. Do budoucna se počítá s jedním z nejprogresivnějších nakladatelů nezávislého komiksu – kanadským Koyama Press, kde publikuje Michael DeForge, Jesse Jacobs nebo duo Tin Can Forest s českou stopou v podobě Marka Čolka. Z domácí produkce se No Ordinary Heroes zajímají o Labyrint, Lipnik nebo Baobab.

Jak chce ale konkurovat velkým hráčům, jako jsou Amazon nebo Book Depository? „Cenou to asi nebude. Ale kdo dneska může konkurovat Amazonu? Ten ovšem nenabízí všechny komiksy…,“ říká Sládková. „Zpočátku budou našimi hlavními zákazníky pravděpodobně skalní fanoušci, ale metou do budoucna je zaujmout i lidi mimo scénu, dostat se mezi běžné čtenáře.“

Bez virtuální stěny

O víkendu se to povedlo na knižním jarmarku Knihex, kde měli No Ordinary Heroes svůj stánek. A podle Sládkové se setkali s velkým zájmem. „Chceme být místem, kde čtenář na jednom místě najde výběr toho nejlepšího, co v současnosti vzniká. Vzhledem k blízkému vztahu k Anglii je má pozornost obrácena zejména k tamním soutěžím a festivalům, ale ne výhradně. Chceme sledovat tvorbu v celé Evropě a Severní Americe.“

Dá se předpokládat, že No Ordinary Heroes budou součástí KomiksFEST!u a dalších akcí, kde čtenáři můžou podlehnout komiksu, který si přímo osahají. Nakoupí si impulsivně, aniž by řešili, kde na internetu se dá komiks sehnat nejlevněji.

„Jsem především čtenářka, ale poslední tři roky se komiksu věnuji v rámci magisterského studia na Masarykově univerzitě. Dokončuji diplomovou práci, kde se zabývám sdílením traumatické zkušenosti prostřednictvím autobiografického komiksu,“ přibližuje Sládková.

Právě teorie komiksu také odliší No Ordinary Heroes od domácí konkurence. Kromě překladových, případně českých titulů jako Signály z neznáma nebo Jak rozumět komiksu bude do Česka vozit knihy ve stylu Comics Art od Paula Gravetta nebo Reading Comics od Douglase Wolka.

Obchod No Ordinary Heroes najdete také na Facebooku.

2 komentáře u „Český eshop No Ordinary Heroes chce nabízet nejlepší komiksy ze světa“

  1. Pěkné. Uvidíme, zda tam časem budou taky evropské frankofonní komiksy, zatím čistá nula. Prozatím jsem se zaregistroval, ale nemám si co vybrat. Radost mi poslední dobou dělá s BDčky e-shop megabooks.cz

Komentáře nejsou povoleny.