Netradiční debut zavádí čtenáře do okupované Jihlavy

UKÁZKY > Grafický román Gudrun a chrám z mramoru je unikátní v tom, že jím debutuje téměř padesátiletý autor Pavel Pleskač. Vytvořit vlastní komiks chtěl už od dětství, když četl kapitána Klosse nebo francouzské příběhy se strašidlem Arturem. Jenom to nakonec trochu trvalo.

Tragicko-komický komiks se odehrává v Jihlavě mezi lety 1938 a 1945, hlavní hrdinkou je dívka Gudrun, která nejdříve proti příjezdu německých tanků demonstruje symbolicky, později se ale přidává ke skutečnému odboji. Pleskačovu stostránkovému debutu dalo šanci nakladatelství Garamond.

Když si člověk přečte anotaci, ihned se mu vybaví díla jako Hrdý Budžes. „Byla to oblíbená kniha mé matky,“ říká Pleskač. „Chtěl jsem, aby komiks vyvolával hodně emocí a proto je dlouho – přestože jeho téma je vážné – hodně odlehčený. Potom však přechází ve skutečnou tragédii. Ale ani závěr není temný a depresivní.“

V Jihlavě se příběh odehrává, protože tam Pleskač stejně jako Gudrun vyrůstal. Děj zavede čtenáře ale i do Náměště nad Oslavou nebo k bavorskému památníku Walhalla. „Pravda je, že zatímco podrobný scénář jsem měl hotový za tři měsíce, s kreslením jsem se potýkal mnohem déle.“ Z první verze tak nakonec zůstala v nezměněné podobě jediná stránka.

Pleskač má s komiksem i plány do budoucna. „Tentokrát to bude veselejší téma – rozpad socialistického tábora. Hrdinkami jsou tři pionýrky z vesničky poblíž Černobylu a má dlouhý název: V Pripjaťských močálech o světové revoluci a banánech sníme. Ze vzpomínek dvou pražských uklízeček a jedné pracovnice NASA.






23 komentářů u „Netradiční debut zavádí čtenáře do okupované Jihlavy“

  1. doufám, že příběh je lepší než kresba. až budu mít pár stovek nazbyt, tak si to asi koupím.

  2. Tak tohle asi nedám. Nevyžaduji většinou fotokresbu, ale přece jen…

  3. Obálka je super. Kdyby to bylo celý takhle malovaný, tak do toho jdu. Ukázky z vnitřku mě ale docela zklamaly…

  4. Prej „netradiční debut“ :D KAŽDEJ českej debut vypadá takhle podobně hrozně. A nechci bejt hnusnej na autora a kritizovat, aniž bych to čet, ale sakra, jak dlouho ještě bude českej komiks vypadat takhle? Na CRWEconu se všichni smáli anotacím komiksů, které chystá Labyrint (nebo kdo), kdy dvě anotace vyprávěly o „existencionálním díle“.

    Takže tu je hlad po naprosto normálním mainstreamovým komiksu s naprosto normální líbivou kresbou s jednoduchym dějem. Proč myslíte, že je Kopl tak vidět? Protože dělá normální komiks.

  5. Walome: Koukáte se na to úplně jinak – netradiční debut, protože autorovi je skoro 50 let. S kvalitou komiksu nebo stylem kresby to nemá vůbec nic společného.

    Pro představu: Které české debuty vypadají „takhle podobně hrozně“?

  6. hele pravda je, že to nevypadá o nic hůř než komiksy od marjane satrapi, kterážto je světově uznávanou autorkou, možná proto, že je z izraele a píše o piltickejch věcech, takže proč by se nemohl stát originálním autorem třeba starší chlápek z jihlavy, dyť o co jde???? :D :D navíc petr kopl je taky z jihlavy, je to prostě jen úplně jinej šálek kávy, nic víc a taky nic míň :D :D

  7. jo PS. některý publikovaný komiksy otištěný v ARRGHu vypadají jak malůvka od čtyřletýho děcka, co se vrhlo na papír s pastelkama po přečtení Pifa, tohle proti tomu vypadá jako extra třída, bacha na to haha :D :D
    jo a sory za překlep nahoře má být „o politickecj věcech“ zdar :D :D

  8. marjane satrapi, kterážto je světově uznávanou autorkou, možná proto, že je z izraele a píše o piltickejch věcech

    Jen upřesnění: Satrapi je z Íránu, proto způsobila její tvorba ze začátku takové pozdvižení (žena+komiks+kritika islámu).

  9. i tak vypadá Persepolis ve srovnání s tímhle jako da Vincihi dílo. just sayin‘.

  10. LR: Jo tak jasně.

    No, prostě všechny. Znám je hlavně odsud, nějaký ty výherce kdejakých soutěží a tak. A kdykoli někde vidím českej komiks, je to podobně nekoukatelný a působí to rádoby umělecky. Prostě hipster komiksy pro fanoušky KomiksFestu.

    Václav Dort řek na CRWEconu krásnou větu: „a nechtěl by někdo u nás udělat nějakej neexistencionální komiks“ Asi tak.

    Já chci popcornovej českej komiks, pokud možno i koukatelně nakreslenej.

    Jinak proti pánovi samo nic nemám, ale chci prostě hezkej českej komiks. I ten Kopl vychází v manga formátu :(

  11. Walome: Strašně mícháte všechno dohromady.:) Je rozdíl debutovat v knize a povídkou ve studentské soutěži. Pavel Pleskač pravděpodobně vůbec neví, co to je KomiksFEST! a co je dneska „hip“ – prostě je to samouk, který se pohybuje úplně mimo scénu, a kreslí tak, jak mu to přijde pod ruku. A co že má společného Kopl s mangou?

    „Neexistencionálních“ komiksů je u nás spousta (Space Trashers, Divočina, Fanouš, 130, Pavel Čech, Tomáš Chlud, Kučerovský, Lomová, Monstrkabaret s Grusem). A i u těch komiksů, které jsou slabé, špatné nebo vyloženě stupidní, tak to asi není kvůli tomu, že by byly existenciální. Ještě pro upřesnění – to, že Komiksárium píše o českých komiksech, neznamená, že jim nadržujeme nebo je adorujeme. Jsme k nim ve skutečnosti možná ještě kritičtější než vy, jenom nám jde hlavně o to, jestli je ten komiks dobrej a ne jestli je to „mainstream“, „alternativa“ nebo existencialní dílo. Nechápu, proč by slovo „existenciální“ v anotaci mělo hned nějaký komiks diskvalifikovat nebo mu naopak přidávat na důležitosti.

  12. No tak pokud je Divočina neexistencionální, o tom se můžeme bavit dlouhé večery u piva :) nebo o definici toho slova :D

    A nemluvím ani tak o debutech, jako o českém komiksu obecně – a je jedno, jestli ze soutěže, nebo na něj někdo získal peníze z corwdfundingu. Prostě je hodně vidět český komiks v podobě, která není na první pohled atraktivní. Jak kresbou, tak tématem.

    A i když přijde někdo, jako je Kopl, o kterém se tvrdí, jak se hezky prodává a jak je hodně vidět (a mně osobně se líbí), tak vychází v malém brožovaném vydání.

    A o propagaci platí to samé – když chci najít v obchodě český komiks, musím se hodně pídit.

    A nemyslím si, že Komiksárium nadržuje, to vůbec, jen jsem zmínil, že to znám od vás, protože nikde jinde o český komiks nezavadím, krom sem tam pár blogů.

  13. Walome: Možná to bude tím, že autoři se u nás neuživí ani tou podle Vás atraktivní „mainstreamovou“ kresbou, tak to nelámou přes koleno a kreslí si jak chtějí a jak to vyhovuje jim, bez zbytečných kompromisů…Mě osobně to nevadí, aspoň vynikne rozmanitost stylů a technik.

  14. Tak já se mainstreamovým komiksem uživím. Čím bych se rozhodně neuživil jsou komiksový knížky. Takže pokud někdo hledá český komiksový mainstream, měl by ho hledat v časopisech, ne v knihkupectvích.

  15. tady by se měly probrat hlavně noviny a časopisy. vždyť i za komunistů vycházelo x „seriálů“ v časopisech a dneska vychází skoro „jen“ komiksové knihy. chvála těm, co se toho nebojí. časopisecký komiks považuji za úplný základ „předporozumění“ komiksu pro běžného čtenáře.

  16. ještě mě mrzí, že český komiks přestala podporovat crew. pochybuji, že je lukrativnější otiskovat béčkové americké komiksy než původní českou tvorbu třeba i studentů a začínajících tvůrců, kteří by svoje práce nechaly v crwi publikovat i zadarmo.

  17. Nepřijde mi, že by v crewním magazínu byla někdy nějaká přehnaná podpora českého komiksu.. Tedy nepamatuji si, kdy tam něco českého vůbec bylo, kromě vítězů asi dvou soutěží, které Crew organizovala a pokud vím, tak teď je koncepce magazínu ještě odlišnější, než bývala dřív.

  18. Crew pro český komiks udělala docela dost. Když pominu Mučírnu M.Němce nebo soutěže kreslířské a scénáristické, tak otisklo i pár českých komiksů od Gruse, Jerieho nebo Macomixe. Možná mohla otisknout i víc, ale mohlo se na to taky klidně úplně vyfláknout – od začátku je Crew zaměřená hlavně na zahraniční produkci.

  19. Já jsem českej komiks docela dlouho zdatně ignoroval ani nevím proč, jako malej jsem četl tátovy rychlý šípy a vyrostl jsem na jím vytřihanách komiksech z ábíčka jako John Carter atd., ale poslední dobou jsem z tý záplavy (hlavně) UKK začal blbnout haha, a sehnal jsem si několik českejch věcí a byl jsem opravdu velmi mile překvapen, protože to stojí za to a rozhodně mám v plánu se tomu věnovat i nadále, i evropskýmu komiksu vůbec, mám rád superhero věci (a co se týče UKK mám nejradši právě ty vykopávky ze 70´s atd.), ale tohle je něco úplně jinýho, a avizovaný komiks o Gudrun si plánuju taky pořídit, myslím popravdě, že by to mohlo stát za to :D :D ps. nevite někdo jestli se plánuje dotisk Oskara Eda v souborném vydání???? kdysi to v Polsku vyšlo jako obrovská bichle, která opravdu udělala tomu komisku čest, a u nás zatím nic tak nevím :D :D

  20. Mučírna byla skvělá, velký impuls a popohnání k tvorbě (mluvím za sebe a to i když jsem do ní nikdy nic neposlal), ale ty české otištěné kousky byl dost ojedinělé.

Komentáře nejsou povoleny.