Praha má svůj Arkham. Nejstarší český obchod s komiksy se přejmenoval

FOTOGALERIE > Místo, kudy procházely dějiny tuzemské popkultury. Nebo možná kudy se dějiny bály procházet při pohledu na obsluhu, ale už se to nedalo obejít. Pražské knihkupectví v Čáslavské ulici, které bezmála čtvrt století dováží zahraniční komiksy, začíná novou etapu pod názvem Arkham.

Nejstaršímu specializovanému obchodu s komiksy se dosud říkalo prostě Čáslavská nebo Seqoy, čemuž odpovídá stále funkční doména eshopu. Teď ale zákazníci ihned vědí, do čeho jdou, když se obchod jmenuje podle ústavu pro šílence, které nahání Batman. Nově má obchod také adresu www.arkham.cz.

Na provoz dodnes dohlíží Jiří Pavlovský z nakladatelství Crew, s nímž je knihkupectví spjaté. Pavlovský obchod založil hned po revoluci v roce 1990. „Vzpomínám si, že jsem ještě krátce prodával v metru a knihy na krám nosil v batohu,“ říká.

Pak ale vznikla distribuční síť Seqoy, která čím dál víc prorůstala s obchodem, který byl důležitý také při formování fandomu kolem sci-fi a fantasy. Vedla sem cesta čtenářů, redaktorů, spisovatelů.

„On se krám vlastně Seqoy ani nikdy nejmenoval, spíš neměl žádný jiný název, tak se to pro zjednodušení spojilo s názvem distribuce. Ale časem to dělalo víc škody než užitku. Aby si lidé ty dvě věci nepletli, tak jsme se to rozhodli výrazněji oddělit,“ vysvětluje.

Čáslavská nejspíš sehrála formativní roli u mnoha čtenářů, kteří v komiksu jeli už v době před jeho masivnějším rozšířením a vznikem Comics Pointu. Už třeba proto, že se přes obchod dalo zařídit předplatné komiksových sérií. Máte nějaké výrazné vzpomínky na tohle zásadní místo?

FOTO: MARTIN ČUŘÍK/KOMIKSÁRIUM













25 komentářů u „Praha má svůj Arkham. Nejstarší český obchod s komiksy se přejmenoval“

  1. Ta obsluha. Dodnes mě štve, že tam nad člověkem stojej jak nad zlodějem, naštěstí už dneska nejni problém US věci objednat rovnou a věci v češtině koupit jinde. Takže když tam dneska jdu, už je to z nostalgie, když jdu kolem třeba k zubařovi a koupím si nějakou drobnost, a tak ten dohled překousnu. ……. Ale tenkrát, cca mezi lety 1996-2005 +- dva roky, mě to vyloženě uráželo. Do roku asi 1999 jsem si tam tak jednou za dva týdný koupil nějakou tu sešitovku, což bylo na studenta docela dost, neboť dollar byl kolem 40,-Kč. No a po roce 99 jsem tam nakupoval veškerou českou produkci a US booky. Takže poměrně často a za docela dost peněz. (pro normálního pracujícího člověka) …. V jiných knihkupectvích by si vás pamatovali, možná vážili, ale hlavně by vás nechali v klidu, na kolenou, se přehrabovat v krabicích na zemi. Tady ne, tady jste měli vždy přiděleného osobního bachaře, který , teda pokud neměl službu sám J.P., vám nebyl schopen poradit.

    Takže taková je moje vzpomínka:)

  2. Ono jde asi o hmotnou zodpovědnost. Když se něco ztratí, tak hádejte, kdo to zaplatí. Ano, prodejci. A prodejci v knihkupectvích obvykle 30 500,- měsíčně neberou…

  3. Za sebe můžu říct, že už tam chodím taky nějaký ten pátek (dekádu) a celkem si mě tam už pamatují :-) Dohled je v pravdě ostříží, ale na druhou stranu se Gotfridovi s Václavem nedivím. Ten krámeček je dost nepřehledně řešený, je to tam narvané knihami a jak všichni víme, některé komixy nejsou zrovna levná záležitost. Oni asi ví proč tam hlídají. I tak je tam možnost prolistovat si většinu knih podstatně větší než i ve velkých knižních dómech, kde libůstky, které jsou v čáslavské normálně dostupné jinde běžně schovávají za sklem, nebo přikovávají řetězem. Až hlídají – ať hlídají, mě to neruší. Jsou tam i od toho, jinak by za chvilku nebylo co kupovat. Dle mého názoru bezkonkurenčně nejlepší speciálka v čechách.

  4. Me to vzdy vadilo, a prestal jsem tam chodit. Urazi me kdyz nade mnou stojej jako nad zlodejem.

  5. Pepa : tak když ty sám nejlíp víš, že nejsi zloděj, nejspíš tě na tom nemá co urážet. Ale tohle holt každý vnímá individuálně. Pro mě je nejdůležitější nabídka. Do knihkupectví chodím za knihami a ne za obsluhou. Jelikož většinou přesně vím co chci, není ani důvod se s ní vybavovat, takže jí vnímám naprosto minimálě.

  6. Proč si obchod s takovou dlouhou historií a kreditem, nechá udělat TAK odfláklý a odporný logo???

  7. ha, taky mám radši, když na mě obsluha kouká jen z kamery jako v CP.

    Vladimir: asi ze stejnýho důvodu, proč má crew.cz stránky s comic sans.
    ano, protože nepředpokládám, že by to byl humor, ale genuine přesvědčení, že to je supr dupr.
    http://www.youtube.com/watch?v=Wc7EDxs76sw

  8. Mám úplně stejnou zkušenost. Před pár lety jsem s radostí do obchodu vkročil, ale dlouho nepobyl. Snažil jsem se obsluze vysvětlit, že batoh jim dám do zástavy, že mě pak můžou šacovat, že jim dám občanku, jen abych se v klidu mohl projít jejich nabídkou. Nepomohlo nic. A mě to rozhodně uráželo, jelikož jsem udělal maximum proto, abych nic neukradl. Od té doby jsem tam nebyl a nebudu, zaplaťbůh si objednávám výhodně přes internet (ale ne od Seqoye, když i jejich knihy nabízí jiné e-shopy levněji). Dokonce i u nás v okresním městečku maj velkou zásobu comicsů, kdyby něco, ale jak říkám, dnes to řeším přes e-shopy. Pro mě za mě Čáslavská ani existovat nemusí. Ale chápu, že si tam někdo cestu našel.

  9. Omlouváme se všem čestným zákazníkům, ale bohužel kradení komiksů se v určitou dobu stalo tak populární zábavou, že ve spoustě větších krámů komiksy ani nevystavují nebo se dávají za sklo. Což zase dělat nechceme…. i když mi sami jsme nakonec museli dávat BBartovské omnibusy mimo dosah, A jasně, u spousty lidí okamžitě poznáte, že přišli krást, ale někdy vás překvapí i člověk, do kterého byste to neřekli (práce v knihkupectví z vás dělá paranoika). A jelikož většina menších krámů už zkrachovala a zbytek je tak na hranici chudoby, je jedna nákupní taška plná ukradených věcí rozdílem mezi výdělkem a měsíční ztrátou. Skvělé knihkupectví Daemon v Londýnské to tenhle rok zabalilo – a ustavičné ubíjející krádeže byly jedním z důvodů. Takže je mi fakt líto, budeme to šmírování omezovat, to s tou kamerou zkusíme, ale úplně se koukat bokem nebudeme (on je ten krám tak malý, že se to ani nedá). Tohle nepohodlí aspoň zákazníkům vyvažujeme slevami – a tím, že máme kompletní nabídku a na americké komiksy asi ty nejnižší ceny u nás (plus máme novinky a děláme i předplatné). A pokud tam přijdete, že jste z Komiksária, tak vám automaticky dáme kartičku na patnácti procentní slevu na veškeré tituly (kromě rarit a zahraničních komiksů). Ještě jednou se omlouvám.

  10. JP: kamery jsou v pořádku, na ty si člověk už zvykl, ale ten osobní bachař cca 2m od člověka je nepříjemný. Pak by to možná chtělo nenápadný „bzučák“ na otevíraní dveří při odchodu. Zvenku kliku a uvnitř koule.

  11. Já omluvu beru a chápu, ale mě to prostě tenkrát zaskočilo. Pokud jsou takové zkušenosti, je to opravdu smutné. Nedovedu si představit, že bych se těšil z kradené knihy. Bezpečnostní rámy (u nás v knize ho mají) jsou asi drahá záležitost, což?

  12. Andre: No… on ten krám o moc víc než dva metry na šířku nemá… pokud bychom měli být dál, museli bychom jít na záchod :-). Je fakt, že s nedostatkem prostoru bojujeme celé roky a postupně jsme museli eliminovat skoro všechno, co není sci-fi, fantasy, horor nebo komiks – a i tak už máme police až ke stropu.

  13. No musím přiznat, že v tomto obchodě jsem byl 3x a pokaždé tam byli dva týpky, takový blond/zrzek a velký tmavovlasý, oba v brýlích. Ani jeden z pánů ve mně nevyvoval kladné pocity, když na můj pozdrav vždy jen zabručeli a pak už to bylo jen horší. Přemýšlel jsem, jestli nejsem podobný někomu, o kom včera vyšla reportáž v Na stopě.

    Ale čert vem tohle, horší je jejich neochota, nebo spíš nezájem. Když se na něco zeptám, zabručí, zavrčí a tím to končí. A kdybych chtěl být politicky nekorektní, řekl bych, že oba působí, jako kdyby měli ve sklepě zamknutou holku v řetězech, hlavně ten tmavovlasý v umolousaném triku. Trocha kultury by neškodila.

    Když přijdu do CP, je to tam samej mladej kluk ve firemním triku, ochotný a odpovídají i na hloupý otázky. Takhle se dělá byznys. A knihkupectví je byznys, ačkoli český fandom si myslí, že je to jen meeting point pro pár známých (pak se nedivte malým tržbám).

    A ještě jedna věc-Daemon byl naprosto hroznej obchod, který vypadal jak knihovna, smrdělo to tam a obsluha taky nic moc. Nevěřím tomu, že krádeže jsou jediným problémem těchto obchodů, je to tou nekulturou, která v nich panuje. Nechci být hnusnej, ale je to tak. Ale to se nikdy nezmění, protože kolem komiksu a fantasy se u nás točí tak podivné individua, že pokud nejste jedním z nich, nikdy nezapadnete.

  14. Já si adresu obchodu v Čáslavské vypozoroval ze Spider-manů, co tehdy vycházeli sešitově a já je dostal od kamaráda k narozeninám (nejlepší dárek, který mé přivedl k tomu co mě zajímalo a nevěděl jsem, že to tu taky začínáme trochu mít).

    První návštěva proběhla s doprovodem maminky.
    Z modrých stránek Score o komiksech jsem se dozvídal o komiksech, co jsem si myslel, že se u nás dají sehnat. Což nebyla tak úplně pravda, ale Lara Croft se tam mihla byla k nalezení v Crwi a tak se stala mým prvním úlovkem. Až je mi studno, že jsem začal Tomb Riderem a nemám nějaký kůl origin, nevadí.
    (Torpéda, kde byly samé nahotinky, jsem se tehdy skoro ani neodvažoval číst, obzvlášť před mámou, která mi jedenáctou Crew koupila.)

    A tak děkuji všem lidem kolem Čáslavské za uvedení do tohle komiksového světa, ve kterém jsem teď, o mnoho let později, až po uši.

  15. Tak já do knihkupectví v Časlávské zavítám párkrát do roka, když jsem v Praze a napoprvé jsem z toho taky neměl moc dobrý pocit a rovněž jsem byl pod drobnohledem pána za pultem. Pak jsem si někde přečetl od Jirky Pavlovského důvody, proč to tak je (tuším, že už to kdysi vysvětloval na stránkách crew.cz) a já to chápu. Když jsem v Praze, tak do čáslavské zajdu vždy, vyzvednu si US comicsy, které si přes ně už asi 6 let objednávám k mé naprosté spokojenosti a někdy se porozhlédnu i po obchodě a žádné trauma už z toho nemám:-)

  16. V tomhle krámě jsem léta nebyl,ale na žádné problémy si nevzpomínám.Schválně tam někdy půjdu a otestuju jejich vstřícnost.Zato jsem měl co dělat s panem Danem Kůrovcem,majitelem nedalekého antikvariátu na Flóře….dovolil jsem si nechat mu vzkaz ,že bych koupil jeden obraz,který nabízel za nižší cenu.Za pár hodin volal a takovou míru sprostoty a drzosti vůči potenciálnímu zákazníkovi jsem nikdy nezažil.Takže pro mě STOP a vím jedno,že bych si u něj nikdy nic nekoupil…Marek Sx

  17. Prejmenovani je fajn, ale to logo je otresny. Vypada hodne amatersky a ohavne.

  18. Čáslavská – pro mě tak trochu nostalgie a řada vzpomínek na radostné chvíle dobrodružného objevování světa komiksů v dobách rané puberty. Je pravda, že obsluha se s nikým nemazlí, ale to k tomu nějak patří, pod tvrdou slupkou jsou to sympaťáci.

  19. Pravda, i mě pečlivě sledují, ale jelikož se tak hodinku přehrabuju v antikvariátním koutku, brzy je to omrzí :). Název je super. Jen taky lituju, že ten design není více „lovecraftovský“.
    Cthulhu ftagn.

  20. Já mám komiksové objevování spojené s Jungmankou a Netopejrem, nebo jak se to teď jmenuje… když jsem chtěl bloumat mezi komiksy nebo sci-fi literaturou, tak jsem zapadl tam… atmosféra supr, obsluha v poho – chvílema i vtipná :)

    Co se nostalgie týče: Jako špunt si nějak záhy po revoluci pamatuju miniaturní obchod v pasáži mezi Náměstím Republiky a Jindřišskou. Chodil jsem tam s mámou, nedalo se tam hnout a měli tam samý poklady. Koupil jsem si tam svůj první plakát s Arnoldem :D a pak taky odtamtud táta přinesl domu první vydání Muriel… Nevíte někdo co to bylo za podnik???

  21. tds: To si moc dobře pamatuju, byl to malý žlutý obchúdek s velkým nápisem COMICS napěchovaný veškerou porevoluční komiksovou produkcí na výloze s obrázkem takoveho zelene potvurky z Komety. Chodil jsem tam až do roku 1996, kdy se celá Pasáž zavřela kvuli rekonstrukci ČNB a muj oblibeny žlutý ocbhudek, jak jsem mu říkal navždy skončil.

  22. royan: To je přesně on! :) byl to ráj… To vytržení, který člověk zažíval tehdy se už dneska se vším tím přetlakem všeho jen tak nezažije… Nevíte kdo ten ochod provozoval, případně co se s ním stalo? Matně si vzpomínám, že moje mamka myslím říkala „Jdeme k  „[růžičkovi]“ ??? :)

  23. tds: No byl to ráj:-)) Dodnes na to vzpomínám. Pokud vím tak nějaky pan Ružička měl v pasáži pěkné knihkupectví, které navazovalo na jeho prvorepublikovou tradici. No jde o to, že když se rekonstruovala ČNB, tak všechny obchody musely skončit, protože se na 2 roky pasáž zavřela a pokud mě paměť neklame, tak se provozovatel obchodu přestěhoval do pasáže U Rozvařilů, ale už to nebylo ono jako dřív a po čase zaniknul a paní prodavačku co tam prodávala jsem pak po čase viděl prodávat v knihkupectví Krakatit v Jungmance, tak je otazka, zda to nebylo nějak nebylo propjený.

  24. royan: já do té pasáže chodíval měnit magicy. Pokud si to pamatuju správně tak se při rekonstrukci obchod přesunul do pasáže J. Grosmanna na Václaváku. Aspoň tam dělávali stejní lidé.

  25. Vyzera to zaujimavo, urcite sa zastavim na obhliadku :) Na SVK to je dost bieda s comics obchodmi…

Komentáře nejsou povoleny.