BD, je t’aime: Krása života a vypravěč po smrti

RECENZE > UKÁZKY > Několik usedlostí, jeden kostel a koloniál čítá malá osada Notre-Dame des Lacs v lesích poblíž kanadského Quebecu. Píší se čtyřicátá léta minulého století. Usedlíci se živí především lovem a farmařením, o elektřině si můžou nechat zdát, s okolním světem je spojuje jediné stařičké auto, které zaváží životně důležitý proviant do zmíněného koloniálu.

A právě tam začíná dlouhý příběh série Magasin Général, za níž stojí Jean-Louis Tripp a Régis Loisel u nás známý díky fantasy Výprava za ptákem času.

Hlavní hrdinkou je novopečená majitelka obchodu Marie. Zrovna jí zemřel manžel, celá tíha starostí a povinností tak rázem dopadla na její bedra. Další ústřední postavou je světák Serge, který přijel z Montrealu a přinesl do osady něco z velkého světa, třeba čokoládu nebo gramofon na kliku. Stejně velký prostor však dostávají i ostatní postavy, ať je to bláznivý Gaëtan, nejlepší kamarádka Jacinthe, nový kněz, “tři sůvy,“ což jsou staré místní drbny, nebo Noel, který si u jezera staví velkou loď.

Komentář ze záhrobí

O sérii Magasin Général se dá bez váhání říct, že je antiakční, pokud tedy nepovažujeme za akci náhlou vepřovou zabíjačku či uspořádání vánoční hostiny. To, na čem celý komiks stojí, jsou do hloubky promyšlené charaktery. Žádný z nich nezůstává v pozadí, každý tvoří důležitý dílek osady. Nelze nezmínit občasné poznámky zesnulého manžela, který komentuje dění v osadě nebo vyhrocené momenty. Například ve chvíli, kdy Marie dělá oči na Sergeho, lamentuje hlas ze záhrobí, že by ještě měla držet smutek.

O málokterém komiksu se dá říct, že je to tak hýčkané dítě svých autorů. Régis Loisel a Jean-Louis Tripp se poctivě dělí jak o scénář, tak o kresbu. Společně vypracují děj a dialogy, Loisel poté načrtne a naskicuje jednotlivé panely, ty nakonec Tripp přemění svým osobitým rukopisem do konečné podoby. Na celé sérii je vidět, jak moc tyto dva matadory baví formovat povahové rysy postav a pozvolna budovat atmosféru.

Kdo umřel a kdo se narodil

Na sérii je sympatické, že se nikterak nepodbízí akčním trendům dnešní doby. Kdo hledá akci a nečekané zvraty, ať se poohlédne jinde. Komiks funguje stylem, že si fandové jednou za dva roky přečtou, co se v osadě odehrálo nového, kdo umřel a kdo se narodil. Kdo na tento styl vyprávění přistoupí, brzy si najde svého oblíbence. A nemusí to být ani hlavní dvojka Marie a Serge, mezi nimiž to postuně začne patřičně jiskřit. Některé linky ovšem dopadnou nečekaně, jak už to v životě chodí. A tento komiks je především o všedním životě a jeho zdánlivé jednoduchosti.

V sedmém albu Charleston je pak krásně podána i radost ze života – celá osada se roztančí na hudbu z gramofonu. Život se skládá z drobných radostí. Jedna taková čeká fanoušky patnáctého října, kdy vychází devátý díl.

Magasin Général
Régis Loisel, Jean-Louis Tripp
Casterman, vychází od roku 2006





2 komentáře u „BD, je t’aime: Krása života a vypravěč po smrti“

  1. To vypadá naprosto skvěle, bohužel francouzsky neumim.

  2. Pak ještě zbývá polština, Sklad Glówny vydal polský Egmont, první tři díly v jedné knize. Mám ji doma a nelze než chválit a doufat, že se brzy objeví další třídílný integrál.

Komentáře nejsou povoleny.