BD, je t’aime: Populární Druidi aneb Asterix jinak

RECENZE > UKÁZKY > Koncem pátého století začíná křesťanství pronikat i ke skalnatým útesům Armoriky, dnešní Bretaně. Dostává se tak do konfliktu se starými obyčeji a náboženstvím keltů. Právě v této neklidné době se odehrává příběh série Druidi (Les Druides).

Vše začne záhadnými a brutálními vraždami křesťanských mnichů v osadě na břehu moře. A jelikož jsou na kůlech, kterými jsou oběti vražděny, prastaré druidské symboly, požádá bratr Budog o pomoc starého přítele Gwenc’hlana. Mistr Gwenc’hlan je jedním z posledních druidů v Armorice a má na starost svého žáka Tarana, kterého zasvěcuje do tajů druidismu a také boje. Po příchodu do křesťanského opidia se pouští do pátrání a velké dobrodružství může začít.

Keltské Jméno růže

Bystrému čtenáři jistě vytanula na mysli slavná kniha Jméno růže od Umberta Eca. Sami autoři inspiraci známým románem nepopírají. Nejvíce je to vidět na mistru Gwanc’hlanovi a jeho žáku Taranovi, jejich předobrazy – františkán Vilém z Baskervillu a jeho žák Adson z Melku – se v nich dají lehce rozpoznat. Jen se děj posunul o pár století do minulosti.

Hlavními hybateli děje je právě tato dvojice hrdinů. Gwenc’hlan je prototypem moudrého druida, rozvážného, ale i zdatného v boji. V keltských rituálech se dokáže spojit s druhým světem a bohyní Morriganou. Jeho žák Taran po boku svého mistra dospívá v muže a během příběhu je nucen činit rozhodnutí, v nichž by dříve neobstál. Například v šestém díle se pokusí zabít ledního medvěda, aby jeho masem nakrmil umírající posádku na lodi.

Hlavní dvojice se setkává s velkým množstvím postav, kladných i záporných. Při svém pátrání se dostanou do legendárního města Ys, kde vládne král Gradlon a jeho dcera Dahud. Právě z Dahud se posléze stane příslovečná femme fatale hrdinů a další důležitá postava série. Výprava se postupně dostává ke Stonehenge, na hrad Tintagel po vládě krále Artuše, k Piktům, Skotům i vikingům. Na konci prvního cyklu se dokonce objevuje Severní Amerika, kam výprava dopluje přes polární kruh.

Fantasy bez fantasy

Tento mix fantasy a dobrodružného příběhu napsali scenáristé Jean-Luc Istin a Thierry Jigourer. Zvlášť první jmenovaný je ostřílený profesionál, který má na kontě desítky komiksů. Ve svém vyprávění provázejí čtenáře starověkem Evropy na pomezí historie i ryzí fikce. Výtvarník Jacques Lamontagne ztvárňuje jejich scénář detailní kresbou, má cit pro dramatické momenty a mistrně zvládá i velké plochy s přírodními scenériemi nebo bitevní vřavu. Je také zajímavé sledovat, jak se během let, co sérii kreslí, jeho kresba neustále zlepšuje.

Druidi jsou inteligentní komerční fantasy série, která v pozdějších dílech přejde spíše do dobrodružného komiksu. Žádná magie nebo klasické fantasy bytosti se v komiksu v podstatě nevyskytují. Hlavní dvojka jsou vyložení sympaťáci, ale i další postavy jsou zajímavé a obohacují děj.

Konec příběhu Viléma z Baskervillu a Adsona z Melku známe. Jak ale dopadne dobrodružství Gwenc’lana a Tarana, to se hned tak nedozvíme. Sedmým dílem odstartoval druhý cyklus a fandové mají o sérii zájem, aktuální osmý díl se hned umístil v první desítce prodejního žebříčku, série vychází i v němčině a angličtině.

Zdejší čtenáři se tedy musí vnořit do tajů cizích jazyků, stejně tak jako musí Gwenc‘hlan vejít do plamenů, pokud se chce setkat se svou bohyní Morriganou.

Les Druides
Jean-Luc Istin, Thierry Jigourer, Jacques Lamontagne
Soleil, vychází od roku 2005





7 komentářů u „BD, je t’aime: Populární Druidi aneb Asterix jinak“

  1. Vypádá a zní to skvěle. Nemáte odkaz na nějaký dobrý web, kde se tyto komiksy dají v angličtině koupit? Díky

  2. Se mi líbí ten zoom na tu tyč :) ale nelíbí se mi Komiksárium, který mě naláká a až pak si všimnu, že je to francouzsky :/ Argument „nauč se francouzsky“ neberu :D

  3. KPO 39: Dají se koupit na bookdepository nebo amazon.uk. V Británii sérii vydává Dalen Books, vyšlo už 6.dílů po třech dvojdílkách. Cena je 10 liber.

  4. Tak to som si v angličtine okamžite objednal. Môže za to ten ľadový medveď.

  5. To je fajn, napíšu si na Dalen Books o procenta z prodeje, za reklamu.:) Jinak ten souboj – ledový méďa vs Taran v šestém díle dopadne nerozhodně.

Komentáře nejsou povoleny.