Dvacet stran z Ekonomixu. Ukazuje, jak se rodí bohatství i chudoba

UKÁZKA > Za to, že jsou (někteří) čtenáři komiksů tak chytří, může i Larry Gonick, autor Komiksové historie světa. Právě on velkou měrou přispěl k rozbujení žánru didaktických či edukativních komiksů, který postupem času zmutoval v  až různé kreslené úvody do sociologie nebo filozofie, zkrátka ty papírové kvádříky, co nejsou ani dobrý komiks, ani použitelná učebnice.

Proto je potěšující, že nakladatateství Paseka vybralo z edukativní přihrádky zrovna chválený titul Ekonomix, který přímo navazuje na gonickovskou tradici.

Ekonomix s humorem předkládá teorie z oblasti ekonomie a ekonomiky a pro vysvětlení dnešní situace jde proti proudu času – díky rozsahu 300 stran může vyučující Michael Goodwin začít už v 18. století.

Bez zajímavosti není ani post kreslíře, který obsadil Dan E. Burr. Ačkoli tady zvolil notnou porci nadsázky a historické postavy karikuje, na konci 80. let ho proslavil realisticky ztvárněný komiks Kings in Disguise. Pozapomenutý bildungsroman odehrávající se v období velké hospodářské krize získal ve své době Eisnerovu i Harveyho cenu a je považován za jednoho z důležitých předskokanů grafického románu.






















5 komentářů u „Dvacet stran z Ekonomixu. Ukazuje, jak se rodí bohatství i chudoba“

  1. Dokonale, ano dokonale. Cetba vhodna napriklad pro Dana Cerneho, ktery je presvedcen, ze mame pouze cernou a bilou barvu. Ze je zlo v podobe Ruska a dobro v USA. Kdo hlasa jinak je konspirator… … … Kniha by se mela dostat do skol, jako ucebni pomucka, aby otevrela detem oci od mala a nevyrustali zmanipulovani Danove, zijici ve svem vlastnim Matrixu.

  2. Ojojoj, tak to vypadá velmi dobře, můj oblíbený autor vynikající Komiksové historie světa. A totálně souhlasím s Krakenem, akorát jem nevěděl, že D.Č. má takovéhle názory. Mimochodem na předposlední straně je něco, co u nás chtěl ten zjeb Kalousek v tichosti také zavézt – a to odstarnění daně z dividend – tedy opět jen pro ty nejbohatší – naštěstí to pak ta přechodná vláda zarazila (i když to taky nebyli žádní spasitelé a svatoušci).

  3. Kapis: Taky jsem nevěděl, že mám takové názory…

  4. Luxusni kniha, precetl jsem ji jednim dechem. Mela by z toho byt ucebnice ekonomie na VSE!

Komentáře nejsou povoleny.