Jan Vyčítal vzpomíná, jak ho soudruzi zakázali

vycital_uvod

Jan Vyčítal letos oslavil 72. narozeniny. Dovolte mi představit známého textaře, zpěváka, kapelníka, kreslíře, trampa a bůhví co ještě trochu netradičně.

Protože ke skupině Greenhorns, americkému radaru v Čechách, osvobození a zpívání s Vlastou Parkanovou se vyjadřoval už mnohokrát, ale málokdo se ho ptal na jeho komiksy. Patří mezi ně Kamenáč Bill v časopise Tramp nebo humorné stripy a vtipy v Dikobrazu, Ahoj na sobotu nebo Mladém světě.

Při prohlížení novin a časopisů z 60. až 70. let zarazí jedna zvláštnost – používal jste komiksové bubliny i v době normalizace. V obecném povědomí je toto období bráno jako největší doba zákazů všeho s nádechem komiksu. Jak vám to prošlo?

V těch 60. letech byl takovej trend – alespoň u těch lidí, kteří kreslili moderní karikaturu – dělat vtipy beze slov. Bylo to považováno za vyšší stupeň, vyšší úroveň humoru. Teprve potom se začalo přecházet na ty obláčky, ale já si nemyslím, že proti tomu existovala nějaká zlovůle. Ta nastala až po roce 1968, kdy začali po komiksech tvrdě jít. První zakázali Káju Saudka, toho Lipse Tulliana… Sám jsem dělal komiks pro Mladý svět o generálu Custerovi, kterej mi taky asi po sedmi pokračováních stopli, prostě to z ničeho nic zařízli. Bylo to velký tažení proti komiksu, navíc ten můj byl o Američanech. Soudruzi mi to pak sečetli, byl jsem několik let zakázanej.

Víte, že Kája Saudek použil vašeho pajduláka ve svém komiksu Pepík Hipík?

No jasně. Nikdy mi to nevadilo.

Které komiksy jste měl rád?

Nejradši samozřejmě Rychlý šípy od Foglara a Fischera. To jsem nasával jako kluk z Mladého hlasatele, později ze Vpředu. Měl jsem rád i další komiksy, které v té době vycházely, třeba Tajemství žlutých skal, Tajemství bažin, Výprava Toma Bartona, Pim a Red… Jo a taky Kačer Donald. Později se mi líbily komiksy Káji Saudka, jelikož on to pojal ve velkém, v mně přesně vyhovujícím komiksovém stylu.

Jaká je vaše současná tvorba?

Teď je taková doba, že moje vtipy a komiksy používám v reklamě. V inzerci a podobně…

Snímek 528

Snímek 529

Snímek 527

Snímek 526

Snímek 532

Snímek 530

Snímek 531

41 komentářů u „Jan Vyčítal vzpomíná, jak ho soudruzi zakázali“

  1. Nadpis a clanek je klasicka soudoba manipulace. Myslim, ze v tomto pripade by mohl erudovany znalec pan Prokupek vysvetlit presne jak to bylo. Ten zakaz nebyl absolutni a pan autor se i nadale objevoval v mediich. Nemanipulujte prosim a uvadejte fakta. Vse je dolozitelne. Vlastnim Dikobrazy z onech let a tvorba tohota pana je tam temer vsude. 70 leta, az rok 89.

  2. Vyčítala mám velmi rád – nechme stranou jeho politické názory v současnosti a jeho zanícenou proamerickost, koneckonců, máme svobodu vyjádření – jako tvůrce je fantastický… a co se týče Krakenovy neznalosti, tu ponechávám stranou, protože zcela ignoruje (nejspíš z neznalosti, jak jinak) Vyčítalovy velmi a tím myslím skutečně velmi drsné protirežimní kreslené vtipy, které byly v dobách normalizace kapkami živé vody do zprahlých duševních útrob čtenářstva.

  3. Dane o te dobe o ktere ja pisi nevis nic. Byl jsi na houbach a posleze jsi jiste velice bohate ladoval plenky k radosti rodicu. Zajdi do archivu a cti, to je vse co ti mohu rici. Chytraku.

  4. Kraken: Jé, to se mně líbí, když někdo bere jako jedinej aspekt ke znalosti určitý doby to, jestli v ní někdo žil… ono stačí, jak říkáš, přečíst si ty Dikobrazy a trochu se v tom pošťourat… ale tobě asi stačí jenom v nějaký době žít, abys byl epesní znalec, že?

  5. Dane: jsi jeste vetsi intrnetovy troll, nez jsem ja a to je co rici. Predpokladam, ze si ridis i diskuse v clancich o sobe, k tomu me vede ma dlouholeta praxe, v lide ch se vyznam. Tato veta te usvedcuje – ale tobě asi stačí jenom v nějaký době žít, abys byl epesní znalec, že? Mel jsi rodice, babicku, dedu, hadal jsi se o dobe minule, myslis si o sobe, ze jsi lepsi vykladac minulosti, nez pametnici one doby?

  6. Krakene: Zažádej si o doktorát z historie jenom proto, žes v tý době žil. Mám doma dost dobových materiálů s výbornými Vyčítalovými protirežimními vtipy, takže je mi putna, co si cucáš z trollovskýho neostříhnaýho palce. A klidně si z něj vycucej i další identitu, aby ses tady s ní moh hádat. Kdo tě vypustil?

  7. Ale no tak, Dane. Uklidni se. Pssst. Klid. Odpocivej. Tve reakce jsou opet takove, jako kdyz pises recenze proti sve konkurenci. To znamena velice jedovate a ostre. Klidni se chlapce.Tva tvorba je velice pochybna, napadas pana Kopla, ktery je velice nadejny. Nemuzes ve svem veku vsemu jeste rozumet, pochop to a smir se s tim.

  8. To kraken=jaky clanek?Toto je prepis rozhovoru s Honzou Vycitalem….jak on vzpomina na tu dobu.Jo a k nadpisu=nadpis nad rozhovor dava vetsinou editor Komiksaria.Marek sx

  9. marek sx: to znamena, ze zde nekdo opet manipuluje minulost podobne jako v romanu 1984.

  10. Ale jezusku, Krakenku, snad ses o tu mou hyper-mega-turbo-ostrou reakci nepořezal. Snad abych raději ani nepoužíval přídavná jména a zájmena, jelikož jsou pro tebe zřejmě příliš jedovatá… Ačkoliv proti vlastním prasárnám a jedům seš asi imunní dost, že? Ňuňu.

  11. Dane: opravdu te nechapu.V te dobe jsi zil, ale nakladal jsi do plen, tudiz nemuzes nic objektivniho prohlasit. Pravdepodobne jsi uveril mediim Babaland – Bakala + Babis + Tv Nova a mas vyplachnutej mozek. Horsi moznost ,jsi hloupej. Radeji se pokus vykreslit k nejakemu vlastnimu rukopisu, abych si nemusel vzdy precist, ze jsi tu vec maoval, nebo obkreslil. Vetsina tvurcu v tvem veku uz ma svou signaturu a nehleda se. Ty se neustale hledas a nejde to, to je tvuj problem. Poslu ti zcela soukrome sve cislo, jsem psycholog.

  12. Krakene, jak něžně jsi mi to vyložil! Jako správný psycholog. Nejedovatě, jemně, mírně, aby se pacient nesesypal :-D Musím se od tebe učit, jak nebýt jedovatý, mírný a pokorný. Ano, nechť má doktorát z historie každý důchodce! A o tom, co bylo před sto a více lety je lepší vůbec se nepídit, protože když v tý době dotyčný nežil, co o ní může vědět, že? Nicméně je pěkné vidět, jak psychologové tráví svůj volný čas :-D

  13. Dane: Svu jcas travim rozborem zavadneho materialu. Na zdejsim serveru spamujes virtualni prostor cca 60% nazoru. Jsi uzasny material s obsesi. Pokud se opiras do duchodcu, ver, ze kazdy smrtelnik z nas, ma vymeren svuj cas a jednoho dne ti tva hloupost predlozi zrdcadlo a ucet.

  14. Krakene, do důchodců se neopírám a fakt mě překvapuje, žes to nepoznal. Jinak se pleteš, nespamuju tu 60%, ale rovnou 98%! A zbývající 2% připadají na tebe. Jednou o tom někdo možná napíše román.

  15. Dane: Radeji o tom napis a namazej dalsi Jelita do BRAVO. Myslim, ze tam presne se hodi tva tvorba.

  16. Krakene, bohužel tě musím zklamat! O tobě nenapíšu vůbec nikam, protože nejsi moc nosným tématem. Ale je hezký, že bys rád hostoval v nějakém komiksu. Zkus poprosit někoho jiného :-)

  17. Dane: Neodvadej pozornost od tematu a vrat se k jadru pudla. Nejsi celebrita v komiksovem svete a ucinkovat v tve poklesle tvorbe touzim asi tak, jako ucinkovat v Ordinaci v ruzove zahrade. Takze, kde jsme to skoncili, ano, ehm, tvorba pana Vycitala o ktere vis, no, ehm, nic.

  18. Krakene :-D jak je osvěžující s tebou vést… mno… ale ano… diskuzi. Co ty víš, co já vím o tvorbě Jana Vyčítala? Pochopitelně nic. Jen sis ho naškrobil, vyzdvihnul na žebřík nad káď s rétorickým hnojem, abys pak z tohoto odrazového můstku do něj mohl skákat šipky… a rád bys, abych se k tobě přidal, ale promiň, raději zůstanu na břehu :-) Mno, a teď si pochopitelně vyprázdni trollí rezervoár svým tradičním rozmáchlým stylem, poté se nech adminem vymazat a pak se ti už snad bude dobře spát… pane psychologu :-D Dobrou noc.

  19. No nic Dane, byl to prijemny vecer. Zitra radeji vymaluj starsim sousedum byt. Snad se v tom najdes a odmenou ti bude babovka s cajem. Jsem unaven, dam si salek tepleho mleka a jdu snit o robotickych oveckach, kez najdes jednoho dne klid v te tve rozpolcene dusi a namalujes neco kloudneho.

  20. Dobrou noc, Krakene :-) Zkusím pro začátek obtiskávat listy ze stromů…

  21. Kresby Vycitala byly vzdy poznat na prvni pohled a s odstupem casu musim rict, ze mel i velice pekny lettering :) Precetl jsem si nadpis a pak rozhovor a nezda se mi, ze by nekdo neco prekrucoval. Vycital se strefoval do komousu, stejne jako spousta jinych kresliru a jako spousta jinych s tim mel problemy. Jestli primo zakazy – to musi vedet hlavne on. Kazdopadne to tvrdi v rozhovoru, takze nadpis je v poradku. No a jinak jsem ho vzdycky povazoval za sveraze jakych je malo. Obcas me pobavil, obcas vytocil, ale vlastne ho mam rad :)

  22. Mně se líbí ten šílený úsměv v kombinaci s bombardérem, který právě vypustil munici, zřejmě na civilní obyvatelstvo. To si myslím, že je dobrý odkaz pro budoucí generace.

  23. Filip Konecny: uz jen si pustit „s tanky a dely, na jeepech bily hvezdy meli“

  24. Trollích nýmandů jsou plné internety, to ví každý, ale že se někým takovým dá vyprovokovat Dan Černý, to je trochu zklamání.

  25. Tady to zase jednou žije!!!!! :-)

    A Honza Vyčítal to je klasika!! Přeju mu mnoho zdaru a spoustu vtipů do budoucna!

    Ad zákaz v době normalizace – o tom by se dala napsat sáhodlouhá esej co všechno se přes zákaz podařilo za Husáka propašovat do různých časáků a novin.

    A taky ten zákaz nemusel platit plošně.

    To se nedá jen tak obecně specifikovat.

  26. Martine Baumane, ono to bude asi dáno hlavně tím, že Dan Černý je také velký internetový troll.

  27. Tvl prej bombardér, který vypustil náklad na civilní obyvatelstvo….me se snad neco stane ;-))))))) to je soda asi jako Honza Vyčítal coby prorezmni umělec!!!!! F.K. a Kraken dejte si placku na čelo! Tedy jen pokud vite co to znamena. Jan Vyčítal je jeden z mala rovnych umelcu v te nasi zaprdene zemicce! Howgh!

  28. Kaluž: ja jen doufam, ze nejsi muj synek, nebot devcat jsem mel ve svem bohatem zivote mnoho a nepsal jsem jim pouze basne. Zda by se ma domnenka potvrdila, vytahal bych te za usi a napalacal rakoskou. Mozna by jsi po te nebyl tak prostoreky.

  29. JFK: nastuduj si dejiny od roku 1945 a zjisti si jak se chova strycek Sam, rok za rokem bombarduje nevinne ldske bytosti a je jedno kam padaji jeho bomby. Dulezite je, aby zbrojari meli odbyt na sve vrazedne zbozi, pokud se tomu pan Vycital silene smeje asi nikdy nezazil bombardovani jako ja a ma rodina. Pokud ti to je holenku k smichu, tak at mi to pan Ruzicka odpusti, ale jsi omezeny jedinec. Ver mi, ze kdyz na lidi padaji pumy tak si naserou do kalhot a jsou radi, ze se tak stalo, nebot trenky se daji vyprat, ale lidske telo uz nikdy neslepis!

  30. Nemyslim si, ze by se Vycital na fotce tak hrozne smal bombardovani. Mozna se na te fotce vysmiva tramu nebo drevene skrini za nim :)

  31. Já přece nepsal, že se tomu Vyčítal směje. Já se pozastavil nad tou nechtěnou ironií fotografie, kombinací úsměvu a bombardéru po „release“.
    USA několikrát dokonce bombardovaly po vylodění v Normandii svoje vlastní jednotky. Samozřejmě omylem… Takže reakci JFK moc nerozumím… Asi má za to, že bomby vždy a za každých okolností dopadnou na vojenský cíl nepřítele…

  32. Focení probíhalo ve Wings klubu,kde je Jan Vyčítal dlouholetý štamgast.To,že je vedle něj bombardér,je jen náhoda…a pro Krakena-ano,USA někdy bombarduje nevinné lidi,ale když to porovnám s tím kolik lidí zlikvidoval Stalin,Kim-ir Sen a jim podobní,tak se musím postavit na stranu Ameriky.Marek sx

  33. Jo, jo… Ufouni a pytlák Říha, toť hudba mého dětství, klasika všech klasik. Honzu Vyčítala mám hodně rád. Myslím, že jeho tvorba je osobitá a netradiční – v kresbě i hudebních textech, nemluvě o přednesu :) O jeho kreslení se ale obecně moc nemluví a to je škoda. Údajně snad kdysi vyhrál nějakou soutěž o nejlepší neladovské ilustrace Švejka. Myslím, že Honzovi opravdu chybí nějaká pořádná kreslířská monografie. Taková „kompilace trampské moudrosti“. Většina jeho fórů byla vynikající, ale dostat se k nim už skoro nelze. Škoda. Někdy bych ho rád potkal a zašel s ním na pivo. Plzeňský :)

  34. vasekslajch: tak choď do Wings klubu a třeba ho tam potkáš :-) Jinak naprostej souhlas!

  35. Marek SX: vrele ti doporucim dokument Nezname dejiny Spojenych statu od Olivera Stonea. Mozna ti to otevre oci.
    vasekslajch: nelze nez jen souhlasit.

  36. Kraken: Myslíš TOHO Olivera Stonea? Kamaráda Fidela Castra? No tak to bude opravdu velmi objektivní dokument :-D Myslím, že žádná země nemá co vyčítat jiný zemi, každá má svý kostlivce ve skříních a svalovat všechno jenom na tu zlou iluminátskou Ameriku je tak trochu… jak se to říká… No, pane psychologu Krakene, vždyť vy byste to měl vědět nejlíp, ne? Konec konců Leoš Kyša má o tomhle krásný přednášky :-)

  37. Dan Černý: Leos Kysa, kdo to je? Dane jses modelem dokonale zmanipulovaneho cloveka s vymytym mozkem, bez spetky vlastniho nazoru. Jiste, ta lakava pohadka o USA a demokracii, o ano, americky sen. Ochrance miru atd. tomu muze uverit opravdu pouze Dan Cerny.

  38. Who let the Kraken out? ;-) Treba ho znovu zavrit Poseidone, vyslys nase prosby!

  39. Pana Vyčítala respektuji jako humoristu, ale mám jisté pochybnosti o jeho hrdinství za socialismu. Kája Saudek kdysi vzpomínal, jak bylo pro něj nemožné se dostat do časopisu Dikobraz, kde byla parta protěžovaných humoristů často mizerných výtvarných kvalit a na tehdejší dobu s velmi vysokými honoráři za jeden vtip. Pan Vyčítal byl snad v každém čísle (aspoň, co si pamatuji z 80.let) hojně zastoupen. Upozorňuji, že Dikobraz vycházel ve vydavatelství UV KSČ Rudé právo. Každopádně nezpochybňuji jeho tvrzení, že mu i něco zakázali. To v té době bylo běžné. Aktivita tohoto humoristy kolem amerického radaru pro mě byla smutným ponaučením, že dobrý umělec nemusí být vždy také dobrým člověkem.

Komentáře nejsou povoleny.