Časopis Caves láká na Jatka a hlásí, že se v Plzni ztratil astronaut

UKÁZKY > Podle původního plánu měly vycházet čtyři čísla ročně, nakonec vyšla tři čísla za tři roky. Podstatné ale je, že komiksový časopis Caves žije a mohou se v něm vykreslovat nejen mladí autoři studující na uměleckých školách.

Pánem jeskyně zůstává grafik a malíř Pavel Trnka, který vyučuje figurální kresbu a ilustraci na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity. Ve třetím Caves je mimo jiné ukázka ze stopádetistránkového grafického románu Jatka, který Trnka kreslí podle scénáře spisovatele Petra Měrky (Hitler se na vás usmívá).

„Snažím se reagovat na Petrovy geniálně šílené vize se silným až filozofickým podtextem expresivní kresbou,“ říká k projektu Trnka.

Poprvé v Caves se ukazuje vítězka studentské soutěže CZ.KOMIKS Štěpánka Jislová, od povídky Strom nebo příspěvků v manga sborníku Vějíř se však zvolený vizuál hodně liší. „Komiks Malí hrdinové vznikl o loňských prázdninách s jediným účelem – zkusit si v komiksu jakoukoli jinou techniku. Nakonec jsem sáhla po malbě, kterou dělám jen minimálně. Myslím, že to hlavně zablokovalo mou posedlost detaily,“ říká Jislová.

K námětu komiksu dodává: „Baví mě přemýšlet o společenstvích, která se fungováním liší od našich – ať už je potravou, nebo žebříčky hodnot. Líbila se mi představa místa, které funguje jinak, ale dramata hrdinství se tam odehrávají podobně. Jen v jiném měřítku.“

Příběhem záhadného astronauta bloudícího v Plzni přispěla Alice Slavíčková, která na Západočeské univerzitě studuje ilustraci. Do nového čísla přispěla ještě Tereza Ščerbová, která jinak letos určuje grafickou podobu literárního časopisu Host a ilustruje knihy, a Martin Lacko s tradičně temně groteskní hříčkou Prionjail. Ta však trochu nešťastně vyšla již dříve v komiksových novinách Kix, jejichž čtenáři se zřejmě s publikem Caves nezanedbatelně překrývají.

Caves má zajištěnou distribuci v plzeňském knihkupectví Valhalla, v Praze časopis prodává Ostrov a Comics Point, případně projevujte zájem na Facebooku.


Pavel Trnka – Jatka



Štěpánka Jislová – Malí hrdinové

Alice Slavíček – Astronaut 3D

Tereza Ščerbová – Medvěd a Liška

Martin Lacko – Prisonjail

1 komentář u „Časopis Caves láká na Jatka a hlásí, že se v Plzni ztratil astronaut“

Komentáře nejsou povoleny.