Nový omnibus Star Wars provází zjevná hrozba nudy

RECENZE > UKÁZKY > Myslím, že Star Wars známe všichni. Netřeba tedy zmiňovat, že je to rozsáhlý fantasy svět z jedné předaleké galaxie. Omnibusy taky známe všichni. Netřeba tedy zmiňovat, že jsou to rozsáhlé komiksové bichle.

Pojďme tedy vesele skočit gunganní šipku přímo k tepelnému jádru nejnovějšího Star Wars omnibusu, jehož podtitul Zjevná hrozba zjevně odkazuje na Epizodu I – Skrytou hrozbu. Nevím, kam autoři těch názvů chodí pro inspiraci, ale daleko to asi nebude.

Zjevná hrozba totiž s obsahem nemá vůbec nic společného. Krátké, středně dlouhé i dlouhé příběhy, které zde naleznete, totiž spojuje především prvek nájemných lovců lidí. Setkáme se tu se zabijáky Jango Fettem, Aurrou Sing, Zam Wesell či Nymem, kteří křižují galaxii a vraždí či chytají živé duše napříč spektrem mimozemských ras. Příhodnější název by byl třeba Pro hrst kreditů.

Vesmírná havárie
Čerstvý Jedi havaruje na malou planetku, kde se mu podaří zachránit princeznu. Star Wars pro dospívající dívky. Jednoduchá pohádková zápletka s předvídatelným koncem, děsně cool hrdinou, olezlým padouchem, krásnou princeznou a tuctovou kresbou.

Ohnivé srdce
Trochu televizní novela. Správně by měl být tenhle kraťas zařazen za následující příběh, protože se chronologicky odehrává po něm. Ale ani tak ho čtenář bez širších dějových znalostí příliš neocení.

Hon na Aurru Sing
Aurra Sing je nájemná vražedkyně, která ráda zabíjí Jedie a sbírá jejich meče. Právě dostala nabídku, aby zlikvidovala jednoho lumpa, a k tomu bonus – její bývalou mistryni Jedi. Hrstka Jediů je jí v patách. Opět vcelku jednoduchá zápletka, která nakonec dopadne dost neslaně a nemastně. Také samotná Aurra Sing je vcelku laciná postava. Autoři ji chtěli mít tak děsně cool a zlou a hláškující, že místo hrozivé a chladnokrevné likvidátorky je zde poskakující šašek. Ale čte se to docela dobře a kresba je příjemná.

Jediovský úkol
Malý Anakin zachraňuje otroky před velikým a šeredným zlounem. Obi-Wan ho varuje, aby do úkolu nezapojoval moc emocí, jenže co je to platné, když mladý padawan má otrocké trauma z dětství. Příběh je prostý, příjemně zakončený, určený spíš mladším čtenářům. Kresba s manga nádechem velmi průměrná.

Jango Fett
Jango je nájemný zabiják a dostane za úkol přinést svému zaměstnavateli tajuplnou sošku. Jednoduchá a dobře placená zakázka. Jen kdyby se mu do cesty pořád nemotala jeho konkurentka Zam Wesell. Jango Fett je nejlepším příběhem celého omnibusu (spolu s navazujícím dokončením). Hned úvodní scéna, kdy sledujeme Janga při práci, vás okamžitě vtáhne do děje. K tomu připočtěme solidní ručně kolorovanou (i když místy nepřehlednou) kresbu.

Zam Wesell
Dokončení nakousnuté zápletky o sošce, Jangovi, Zam a záhadném teroristovi, který by rád oním uměleckým artefaktem vyhodil do vzduchu celý Coruscant. A do toho se připletou i nějací Jediové. Kresba je už jiná, přesto stále nadprůměrná. Děj vygraduje v pěkné a uspokojující finále.

Nájemní lovci: Aurra Sing
Opět je Aurra Sing najata, aby někoho zabila a opět to není jen tak. Děj je trochu pohádkový a především velmi prostý, založený na závěrečné pointě. Kresba neohromí, ale zase není tak tuctová a má svůj svérázný rukopis.

Otrávený měsíc
Obi-Wan a Anakin prozkoumávají křižník Republiky, který vezl temného Jedie a který ztroskotal. Kde je temný Jedi? A kdo je ten strejda s mynocky (to jsou ty létající bestie z žaludku vesmírných červů)? Další pointovka s divnou (fakt divnou) kresbou a velmi prostinkým scénářem.

Starfighter: Zkřížené hnáty
Zelený pirát Nym je se svou družinou najat, aby zlikvidoval zločince Sixxu, který ohrožuje vodní národ na planetě Maramere. Sixxa není žádné ořezávátko, což ovšem platí i o Nymovi, takže se čtenář může těšit na slušnou porci staré dobré pirátské akce. Pokud jste nikdy nehráli PC hru Star Wars: Starfighter, nejspíš tu nikoho nebudete znát (až na několik velmi povědomých mimozemských ras), což ale vůbec není na škodu. Odfrknete si od nažehlených Jediů, světelných mečů a žvástech o síle. To vše zabaleno do velmi příjemné kresby.

Samá překvapení
Nejvzácnější zbraň
Opakování, matka moudrosti
Válečné stroje

Tahle čtveřice jednohubek je ze stejného vrhu a všechny jsou… divné. V podstatě sledujeme události z Epizody II, akorát trochu z jiného úhlu, někdy i komentované jak nějaký bonus na DVD (jako když si v Nejvzácnější zbrani Dooku v hlavě promítá a komentuje souboj s Anakinem). Většinou nijak negradují, nijak pořádně nekončí a když už, je to zatracená slabota. Ďábel vězí v tom, že se jedná o kvarteto reklamních komiksů, propagujících hračky společností Hasbro a Toys „R“ Us – modely kosmických lodí, světelné meče, akční figurky. Ano, prachsprostá reklama jako zákusek.

Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba je dalším klasickým omnibusem, který na nějakou tu hodinku slušně zabaví a potěší honosným provedením. Není to moc, ale ani málo. Určitě by se hodil nějaký zasvěcený úvod, který by publikované komiksy zasadil do kontextu. Některé kousky totiž bez alespoň malého vysvětlení působí skutečně zvláštně.

Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba
kolektiv autorů
BB/art, 2014, 480 stran, 990 korun
Záznam v ComicsDB


Vesmírná havárie, Randy Green

Hon na Aurru Sing, Davidé Fabbri

Jango Fett, Tom Fowler

Starfighter: Zkřížené hnáty, Ramon Bachs