BD, je t’aime: O vlaku Snowpiercer se Nebelovi nesnilo

UKÁZKY > Letos se často s obdivem psalo o filmu Snowpiercer, který v hollywoodsko-jihokorejsko-francouzsko-české koprodukci natočil korejský režisér Bong Joon-ho. Je škoda, že ve stínu filmu zůstala černobílá komiksová předloha jménem Transperceneige.

Děj je situován do doby po prudké změně klimatu, kdy po výbuchu blíže neurčené bomby nastalo na Zemi prudké a nevratné ochlazení. Obrovský vlak, který je snad skutečným hlavním hrdinou komiksu a který s sebou unáší vše, co zbylo z lidstva, má hierarchické uspořádání: v předních vagonech žije aristokratická smetánka, v dalších vozech čím dál nuznější cestující až na konci vlaku živoří nemocní a spodina.

Jeden z nich, jménem Proloff, se nehodlá smířit se situací a postupně se probojovává do předních částí vlaku. Na jeho strastiplné cestě se k němu připojí Adelina. Spolu s nimi čtenář objevuje vagony ochranky, zásobovací vagony, vagony náboženských sekt… Přičemž Rochette nakreslil rekvizity, obleky a uniformy způsobem, který vzdáleně připomíná totalitní SSSR.

Později dochází k sabotážní akci, která způsobí, že se vlak rozdělí na dvě části. Jedna jeho část se vydává přes zamrzlý oceán vstříc tajemným signálům. Ve vagonech panuje chaos, panika a smrt.

Idea vlaku, který se neúnavně probíjí vpřed nekonečnou ledovou pustinou, bičovanou větrem, pochází od Alexise (vlastním jménem Dominique Vallet), jenž před svou smrtí v roce 1977 stačil dokončit jen šestnáct stránek. Postapokalyptický námět považovalo nakladatelství Casterman za natolik přitažlivý, že se rozhodl svěřit jeho dokončení scenáristovi Jacquesu Lobovi (1932-1990) a kreslíři Jean-Marc Rochettovi (*1956). Komiks tak poprvé vycházel na pokračování v letech 1982 a 1983 v měsíčníku A Suivre.

Po smrti Loba napsal další pokračování Benjamin Legrand (*1950), takže se celý příběh natáhl do dvou dílů, které vyšly v albech v letech 1999. První díl (Le Transperceneige) byl při té příležitosti přejmenován na L’Echappée (Uprchlá) a druhý díl na L’Arpenteur (Zeměměřič). Roku 2000 autorské duo Legrand-Rochette připsali pro velký úspěch třetí díl La Traversée (Přejezd). V anglickém překladu letos komiks vydalo britské nakladatelství Titan.

Le Transperceneige
Benjamin Legrand, Lob, Jean-Marc Rochette
Caterman, 2013, 256 stran






3 komentáře u „BD, je t’aime: O vlaku Snowpiercer se Nebelovi nesnilo“

  1. Hlavně moc dobrý námět! A i film si přes některé nesmysly udržuje vysokou laťku. Ta bezutesna ledova krajina za okny……….to rve za srdce…..

Komentáře nejsou povoleny.