Zooom vzdává poctu klasikovi Miloslavu Havlíčkovi

UKÁZKY > Jako kdybychom byli v situaci režiséra, který má materiál nasbíraný za šedesát let, ale musí ho sestříhat na film dlouhý hodinu a půl. Tak popisuje Tomáš Prokůpek práci na třetím svazku z edice monografií Zooom. Řada má běžně přibližovat výtvarníky kolem třiceti až čtyřiceti let, v případě ilustrátora a komiksového kreslíře Miloslava Havlíčka ale udělal nakladatel Analphabet Books výjimku.

„Ačkoli je Havlíčkovi přes osmdesát let a během svého života toho na výtvarném poli stihl opravdu hodně, měl jen nekolik málo drobnějších výstav a nikdy nevyšel ani úplně maličký katalog s jeho tvorbou. Zdálo se nám zkrátka, že je nejvyšší čas ho trochu docenit,“ říká Prokůpek. Na začátku roku 2015 se tak Havlíček dočkal více než „úplně maličkého katalogu“.

Redaktoři Zooomu Tomáš Prokůpek a Tomáš Kučerovský postupně zjistili, že vedle Havlíčkových ilustrací a komiksů, které jsou alespoň v určitých kruzích známé, jak dokazuje i loňské ocenění od Akademie science fiction, fantasy a hororu za celoživotní dílo, se Havlíček věnoval i volné tvorbě, která není známá fakticky vůbec. Podle nich si přitom určitě taky zaslouží pozornost. (Profil k Havlíčkovým osmdesátinám si připomeňte tady.)

„Práce na tomhle ZOOOMu byla ve srovnání s oběma předchozími dost jiná,“ přibližuje Prokůpek. „Klidně by mohlo vzniknout dalších pět stejně rozsáhlých monografií, které by se navzájem nepřekrývaly. Zároveň musím říct, že Miloslav Havlíček měl k našemu snažení mimořádně velkorysý přístup a bylo velmi příjemné s ním koncepci knihy řešit. Takže věřím, že nic zásadního v publikaci nechybí a poskytne pestrý a přitom nezkreslený obraz Havlíčkovy tvorby.“

Třetí Zooom (první svazek se věnoval Tomáši Kučerovskému a druhý Pavlu Čechovi) je rozdělený do kapitol Ilustrace, Komiks, Kresba, Koláže a Malba. Krátkou úvodní studii napsal Ivan Adamovič a rozhovor s Miloslavem Havlíčkem vedl novinář Rostislav Matulík. Kniha má formát i rozsah (96 stran) jako předchozí svazky, jen je tentokrát vybavená trochu silnějším papírem.