ZÁPISNÍK: Ať je z čeho vybírat

97839564001241

Dnes to jsou samé novinky a plány. Můžete se těšit na novosti z Mladé fronty, pokud mluvíte anglicky tak od Fantagraphics, a pokud německy tak tu jsou katalogy k prolistování.

Novinky u Fantas
U Fantagraphics měli v poslední době zase žně – pro sběratele vyšlo už desáté pokračování sebraného stripu Hala Fostera Prince Valiant, zahrnující roky 1955 a 1956. Anebo další pokračování ze série „The EC Comics Library“ nazvané Spawn of Mars and Other Stories, slibující 26 hororů a detektivek Wallyho Wooda. Pro milovníky androše druhý díl obsáhlé antologie Treasury of Mini Comics Vol. 2, kterou dal dohromady Michael Dowers, dále sebrané rozhovory s autory Zap comixu (The Comics Journal Library Vol. 9: Zap The Interviews), do jedné knihy sebrané sešity série Inner City Romance Guye Colwella a to nejlepší od Foolberta Sturgeona (Franka Stacka) Foolbert Funnies: Histories and Other Fictions. Pro otaku fanoušky je přichystáno velké sousto – antologie nazvaná Massive: Gay Erotic Manga and the Men Who Make It. Zcela unikátní je další majstrštyk Hanse Rickheita Cochlea & Eustachia, příjemný mix Charlese Burnse a Jana Švankmajera, když je čtete najednou a pod vlivem hodně specifických drog. To, že konečně vychází dlouho očekávaná a odkládaná „ročenka“ Love and Rockets: New Stories #7 bratří Hernandezů si nenechají ujít tady u nás minimálně dva lidé. Vzpomínky a autobiografické grafické romány představí Lucy Knisleyová (Displacement) nebo Marguerite Van Cooková a James Romberger (The Late Child and Other Animals). A dvě perly na závěr – nová věc Dylana Horrockse (po Hicksville určitě očekávaná): Sam Zabel and the Magic Pen. Plus první díl obsáhlé monografie Grega Sadowského věnované Basilu Wolvertonovi (Creeping Death from Neptune: The Life and Comics of Basil Wolverton Vol. 1), zahrnující roky 1909 až 1941. (Michal Jareš)

cochlea


Co chystá Mladá fronta?
Před několika dny zveřejněný ediční plán nakladatelství Mladá fronta na jaro a léto letošního roku představil něco dříve neohlášených komiksů, k několika dalším pak doplnil nové informace. Do oné druhé kategorie spadají napjatě očekávaná pokračování série Češi, jež na letošní duben ohlásila hned dva svazky. Sametový titul 1989: Jak se stal Havel prezidentem by měl vyjít v dubnu v kresbě Vojty Šedy a komiksovým zpracováním Mnichova byl v knize 1938: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi pověřen Vojtěch Velický.

Příliš asi nepřekvapí ani další přírůstky do překladové série alb s autorská práva čerstvě pozbyvším Malým princem: již v únoru by měl vyjít Malý princ a Planeta času, v dubnu poté Malý princ a Planeta kublixů. Coby novinku pak nakladatelství již teď v únoru představí především na mladší čtenářky cílící sérii Zuzka a kopýtko (orig. Zoé et Pataclop) francouzského kreslíře Benoîta Du Pellouxe. Zábavné příhody rozpustilé holčičky a jejího poníka, anoncované v katalogu sloganem „Oblíbený komiks všech milovnic koní!“, mají (zatím?) v originále tři díly, brožované 48stránkové album v překladu Luďka Jandy nabídne za plánovaných 179 Kč první z nich.

Druhá ohlášená novinka bude mít podle přetištěných ukázek spíše než ke komiksu blízko k didaktickým obrázkovým seriálům typu Obrázků z českých dějin a pověstí, které po dlouhá léta otiskovala Mateřídouška. Na knize Světoví Češi se ostatně coby jeden ze scenáristů podílel i Jiří Černý, spoluautor všech těch mateřídouškovských cyklů. S texty mu tentokráte pomohla Jana Jůzlová, kresby obstaral Jiří Fixl, jinak též tvůrce komiksů o Vrabčáku Čimčárkovi, otiskovaných na přelomu 80. a 90. let ve Sluníčku.

P.S. Čtvrtý Noe nikde. (Pavel Kořínek)

 

zuzka_a_kopytko

 


Německá inspirace
Pokud vás zajímá produkce jak zámořská, tak evropská a nevíte čeho se z té nabídky chytnout, podívejte se, jak se s výběrem poprali naši německy mluvící sousedé. Není totiž vůbec od věci podívat se na tituly, které vybrali nakladatelští redaktoři pro místní trh. Určitě tam nějakou tu laskominu najdete. A není taky problém zajet si kousek za hranice a koupit si nějaké to album aspoň něco na čumendu, pokud zrovna moc nešprechtíte. K nahlédnutí připojuji nové katalogy výborných nakladatelů, jakými jsou např. Reprodukt a Avant Verlag. (Martin Přibyl)

15 komentářů u „ZÁPISNÍK: Ať je z čeho vybírat“

  1. Jo, Německo. Až teď jsem zjistil, že evropské originál komiksy je výhodnější kupovat na německém amazonu. Jsou levnější až o 4-5 eura, i poštovné je levnější než z amazon.fr. Začnu germány využívat.

  2. Ad MF) Noe 4 nikde… a u nás už nikdy. Mf jej z ekonomických důvodů už nevydá. Skvělá zpráva pro všechny majitele prvních 3 alb :-(
    Nezbývá než si jej pořídit v originále.

    A stran cen na Fr. eshopech…musím je i trochu pochválit. Před vánocemi jsem nevěřícně koukal na poštovné k mé objednávce z BD Fugue – místo mých obvyklých 30-40-50 eur za poštovné… pouhých 9,90 ! Změnili, zda se, zasilatelskou společnost a najednou je to „za hubičku“ !!
    …Asi si jdu něco objednat…:-)

  3. Díky za info, z BD fugue jsem ještě neobjednával, musím to zkusit. Já si teď přes německý amazon koupil poslední díl k Cyklus Cyann od Bourgeona, aktuální díl Velkého mrtvého od Loisela, integrál skautské Bobří hlídky od Dupuis a hafo nových fantasy věcí od Soleil, např. nový díl Elfů.

  4. Martin: Víc pravidelných čtenářů L&R jsme zatím s Michalem neobjevili :).

    Asashoryiu: Noe je další příklad do diskuze, jak tu vydávat francouzské série. První díl už se prodává za stovku. Buďme rádi za MDEK i přes ten zmenšený formát.

  5. Docela rád bych se někdy dozvěděl, o kolik by se zvedla cena třeba u takových Metabaronů, kdyby vyšli v klasické A4. Jak už jsem tu kdysi psal, knihy jako Petr Pan, Murena, Královská Krev,
    Arawn, Nářek ztracených zemí, Magasin général nebo věci od Gwendala Lemerciera bych si zmenšené nekoupil, právě proto, že mám tyto komiksy hodně rád. Zmenšený formát by jim uškodil, u těchto komiksů autoři využili přednosti velkého formátu a ta rozmáchlost kresby k nim patří stejně tak jako dobrý scénář, příběh atd. Už ta A4 je ústupek, ale když se u ní stáhnou bílé okraje na nezbytné minimum, vznikne nádherné dílo. Jako třeba Petr Pan od polského Egmontu.

  6. Je to jak u kterých titulů, já si teď u helmutů koupil třeba: Elfes 9.- 11,05,- Lancelot 4.- 13,- épées de verre 3.- 9,69,- Grand mort 5.- 12,60,- Elya 2.- 12,07,- Cycle de Cyann 6.- 12,81,- atd. , přitom většina těchto věcí stojí na francouzském amazonu 14,95,-. Němci
    to mají prostě levnější. Za Bobří hlídku ( La patrouille des castors ) jsem dal 20,-, ve Francii stojí 28,-. Celkově jsem ušetřil něco přes 50 euro.

  7. A co řikáte na to ,že ukk jede dál a budou vydávat dalších 60 kusů.

  8. Fantagraphics má na 1. august naplánovaný Oesterheldov komiks El Eternauta (ang. The Eternonaut).

  9. Tak jsem se podíval, co je zač Cochlea & Eustachia a je to hodně velké psycho :-)

  10. Love and Rockets? Vážně? Jupí!!!!!!!!!! Hlásím se jako třetí čtenář, co má radost.

Komentáře nejsou povoleny.