ZÁPISNÍK: V Ennisově postapu si zanotuje fousatý Hendrix

Crossed_uvod

Dnes je to jednoduché: návrat Alana Moora ke klasických sešitovkám (s hafem limitovaných obálek) a zkomiksované filmy pro lidi v maximálním v kalupu.

Alan Moore se vrací k sešitovkám
Alan Moore se rozhodl napsat (po čase vyplněném zatím nedokončenou trilogií o Nemovi) sešitovou minisérii. Je to po delší době návrat k sešitům – naposledy takto Moore vytvořil v roce 2011 lovecraftovský Neonomicon. Od konce loňského roku vychází Moorovo pokračování Ennisova rozsáhlejšího díla Crossed (vydává Avatar press), nazvané Crossed +100. Je to klasické postapo, doplněné Moorovým umanutým a možná chvílemi až zbytečně manýristickým propojováním mytologie dvacátého a jedenadvacátého století – například druhé pokračování série se odehrává v Elvisově Gracelandu… Garth Ennis se nechal slyšet, že účast Alana Moora na Crossed je jako kdyby „do vaší kapely přišel hrát Jimi Hendrix“.

Aby toho nebylo málo, každé pokračování Crossed +100 má hodně obálkových variant, které jsou odstupňované i cenově (od 3.99 dolaru za obyčejné až po 99.99 za číslované limitované vydání). V této souvislosti nelze nevzpomenout to, co Dan Mazur s Alexanderem Maderem nazývají v komiksových dějinách od roku 1968 „spekulačním boomem“ devadesátých let. Tehdy se Marvel dostal do finančních problémů zejména strojovou výrobou „sběratelských kusů“, které zase tak výraznou hodnotu neměly. U Avatar pressu to nezávislí dělají přece jen s rozumem, bez nenažranosti majors – a možná i poučeni z devadesátek. Náklad limitovaného svazku 250 kusů je potom ideální pro sběratele, kteří jsou ochotni za každý sešit šestidílné série těch sto dolarů dát. Za osmdesát sto let se investice opravdu zhodnotí – zvláště pokud se naplní vize Crossed(Michal Jareš)

Crossed+100-2-FutureTense


 

Jason a Trondheim shrnují filmy ve dvou panelech
Je hezké, když autoři začnou tvořit jen tak drobnosti pro radost. Lewis Trondheim spolu s Jasonem začali dělat sérii dvouokýnkových stripů 2 panels, 1 film, v níž v absurdní zkratce shrnují celý děj svých oblíbených filmů. Od Čelistí přes Krotitelé duchů a Gaunery přes Osvícení.

Nápadité výtvory můžete sledovat každou středu na jejich blozích catswithoutdogs.blogspot.fr a lewistrondheim.tumblr.com. (Martin Přibyl)

jaws_jas
jaws_tr


 

alien_jas
alien_tr


 

nekdotorad_jas
nekdotorad_tr

2 komentáře u „ZÁPISNÍK: V Ennisově postapu si zanotuje fousatý Hendrix“

Komentáře nejsou povoleny.