Jaký byl rok 2014: Nejlepší zahraniční komiksy

zahr

ANKETA > Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2014 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Martin Foret, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Pavel Mandys, Martin Přibyl, Lukáš Růžička, Jan Samohejl, Jakub Sedláček a David Zachoval.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

MICHAL JAREŠ
Charles Burns dokončil trilogii a vytvořil posledním dílem Sugar Skull opravdu mimořádnou věc. Skvělé jsou aktivity Fantagraphics, kde se po smrti Kima Thompsona znovu podařilo nahodit motor – nová Nancy, nový Barnaby, skvělý první díl monografie o S. Clay Wilsonovi od Patricka Rosenkranze (The mythology of S. Clay Wilson, Pirates in the Heartland), monstrózní vydání reprintu Zap Comix, další monografie o mini comixu od Michaela Dowerse… Dojalo mne setkání Maggie a Hopey v Love & Rockets: New stories #7. A taky za zmínku stojí knižní vydání Kill My Mother Julese Feiffera. Richard McGuire posunul svým Here laťku zase někam výš. Výtečně vypadá tribute Little Nemo. Dream Another Dream, i když formátem i cenou se jedná o dost nesnesitelnou položku.

MILAN KREJČÍ
Nadšení ve mně vyvolalo oznámení, že francouzská monografie G. Rosinského vyjde v polském překladu a bude k dispozici na komiksovém setkání v Lodži. Bohužel se nepodařilo a tamní nakladatel ujišťoval, že květnový termín bude konečný. Bohužel ani toto není pravda, v současnosti se mluví o podzimu. Jen doufám, že tento termín je už konečný.

Mám rád klasiku amerického novinového stripu, zejména díla Alexe Raymonda, Harolda Fostera a Burne Hogartha. Proto mě udělal radost počin bělehradského nakladatelství Čarobna knjiga, které začalo vydávat ve velkém formátu (247×337 mm) barevné nedělní vydání Prince Valianta (originál americké nakl. Fantagraphics). Bezchybný tisk, křídový papír a textová příloha ve spojení s kresbou H. Fostera činí z tohoto díla komiksový skvost. Zatím se objevila čtyři alba, tak doufám, že Srbové vydrží s dechem.

PAVEL KOŘÍNEK
Alespoň tři za všechny: Sugar Skull Charlese Burnse. Skvělé finále naprosto výjimečné trilogie, která najednou dává smysl, ale nepřestává proto být fascinující.

This One Summer od Mariko a Jillian Tamaki: Nostalgický, ale ne uslzený/přeslazený příběh o dospívání a hledání sebe sama. Jeden z mnoha dokladů skutečnosti, že komiksy cílené na „young adult“ publikum zažívají v posledních letech své dost možná nejlepší období.

The Wicked + The Divine, scenář Kieron Gillen, kresba Jamie McKelvie, vydává Image. Bohové jako popkulturní hvězdy. Chytrá alternativa, Příjemně se rozjíždějící série, jakých bude po konci Fables a Unwritten více než třeba.

(kdyby měla být pětice, připočtěte sobě laskavě Here Richarda McGuireho a Miss Marvel G. Willow Wilsonové a Adriana Alphonyho)

ANNA KŘIVÁNKOVÁ
Šónen JUMP přišel v první polovině roku se zajímavou komiksovou adaptací japonského románu pro mládež All You Need Is Kill, jíž se zhostili Rjósuke Takeuči a Takeši Obata. Původního díla Hirošiho Sakurazaky se loni úspěšně chopil i hollywoodský režisér Doug Liman, jehož Na hraně zítřka mělo u diváků i kritiky více než slušný ohlas, ale převod do komiksové podoby se myslím rovněž velmi povedl, především díky Obatově precizní a zároveň velmi dynamické kresbě.

Dále mě hodně potěšily nové díly mých oblíbených seriálů Kinó nani tabeta? (Co jsi měl včera k jídlu?) od Fumi Jošinagy a Seinto oniisan (Svatí hoši) od Hikarua Nakamury. A v neposlední řadě mi udělal velkou radost jeden každý nový komiksový strip Hark! A Vagrant od Kate Beaton.

PAVEL MANDYS
Doháněl jsem resty, takže jsem konečně přečetl Asteriose Polypa a Tale of Sand. Obojí je skvělé, ale na to, jak to bylo oslavené, jsem očekával trochu víc.

MARTIN PŘIBYL
Ačkoliv umím německy maximálně „Hände hoch“, tak nový Mawilův opus Kinderland plný východoněmeckého retra na mě dýchl svou atmosférou nevšedního díla. Ostatně nakladatelství Reprodukt vydalo už, tuším, druhý dotisk.

Událostí je završení Burnsovy tintino-burroughsovské trilogie X’ed Out/The Hive/Sugar Skull.

Skvělé je rozhodnutí nakladatelství IDW vydat v angličtině kompletního Corta Maltese. Ač má komiks už nějaké ty roky za sebou, čte se nadmíru svěže a zvláště postavy jsou vylíčeny neuvěřitelně plasticky.

Výborný je i nový projekt Chrise Warea The Last Saturday, který vychází online na webu Guardianu. Dávkování po jedné stránce týdně má něco do sebe, protože si tak člověk může vklidu vychutnat propracovanost každého pokračování.

DAVID ZACHOVAL
Saga a Chew. Ano, opět a za rok je tu budu mít zas, to se vsaďte. Sex Criminals jsem taky už zmiňoval loni a můžu doporučit i letos. Duo Brubaker/Phillips mají novou sérii The Fade Out. Gaiman si vyšvihl dalšího Sandmana za podpory J. H. Williamse třetího. Snad už o něco zdravější Kurt Busiek se vrátil k vrcholu nenablblého supehrdinského comicsu Astro City a jede jak za mlada. A cucák Kot píše dál Zero ve velkém stylu, střídání výtvarníků překvapivě funguje dokonale. Žádné velké objevy, pardon, loni jsem nevytáhl paty z bezpečného brouzdaliště známých autorů.

7 komentářů u „Jaký byl rok 2014: Nejlepší zahraniční komiksy“

  1. Wau, někdo mimo Zacka tu zmínil mainstream =).
    Drobná oprava: Willow Wilson je žena

  2. Little Nemo. Dream Another Dream vypadá fakt výborně

  3. Jinak mně loni udělala radost hromada věcí (od supráků po třeba Lumberjanes), ale největší asi Don Rosa Library.

  4. Cukrovou lebku od Burnse bych jednou rád viděl v češtině, All You Need Is Kill dám někdy v budoucnu nejspíš šanci a pocta Malému Nemovi je omračující, to bezesporu. Nejblíže mému vkusu má ovšem Zackova topka… Saga a Fade Out mě každý měsíc přesvědčují o tom, že komiksy jsou vedle kinematografie to nejlepší vizuální pošušňáníčko. Ještě bych možná doplnil hororové Wytches Scotta Snydera, které mě s každým dalším dílem čím dál pevněji svírají pod krkem tak, že mi pomalu lezou oči z důlků.

Komentáře nejsou povoleny.