ZÁPISNÍK: Képregény napló

Lomova_uvod

Maďarsko, Srbsko, Polsko, kam se ten český komiks všude neprotlačí. Někdo je to jen pro ostřílené veterány, někde čekají právě na vás – nové talenty.


Maďarský průlom Lucie Lomové
10. května proběhne v Budapešti největší maďarská komiksová akce pod všeříkajícím názvem Képregényfesztivál (což, pokud tedy náhodou neumíte maďarsky, znamená Komiksový festival). Jedním z pětice mezinárodních hostů bude Lucie Lomová, která se po Francii a Polsku začíná se svou tvorbou prosazovat také u našich jihovýchodních ex-sousedů. V tamní fanzinové antologii Papírmozi loni vyšla její Tylova hlídka pod názvem Tyl őrjárata (recenzi si, pokud tedy náhodou maďarsky umíte, můžete přečíst zde) a u příležitosti aktuálního festivalu vychází už jako samostatné album její nejnovější komiks Na odstřel, v překladu Lőttek az előadásnak.

Dalšími zahraničními hosty festivalu budou tvůrci Ptiluc (Francie), Typex (Nizozemí), Pierre Wazem (Švýcarsko) a Fabio Celoni (Itálie), přičemž posledně jmenovaný kreslíř aktuálně žije v Praze. Akce má svým pojetím nejblíž k českému Crweconu – vedle důrazu na americký komiks (v němž mimochodem Maďaři důsledně překládají jména všech superhrdinů) evokuje český fanouškovský slet i místo, kde se Képregényfesztivál tradičně pořádá – Dürer Kert má hodně podobnou atmosféru jako pražský Cross. Vzhledem k relativně dostupnosti Budapešti stojí výprava za tamními památkami s odskočením si na místní komiksový festival za zkoušku. (Tomáš Prokůpek)

Lomova_Lottek

Papirmozi7_Layout 1.qxd

fesztivalplakat2015_1


Trpělivost dobré komiksy přináší
Nakladatelství Fantagraphics oznámilo svůj nový titul poněkud lakonicky – na poloviny rozděleným obrázkem. Zatímco horní polovinu zabírá název nové knihy Patience (Trpělivost), tak na spodní je fotografie pracovny se štosem tuší vytažených originálů a jedním náhledem koloringu. Pracovnu fanoušci na Facebooku ihned identifikovali jako doupě Daniela Clowese, který onu hromádku jistě trpělivě rovných pět let kreslil. Teď musí ještě trpělivě vyčkat natěšení fanoušci, neboť titul vyjde až v březnu příštího roku. (Martin Přibyl)

patience


Mezinárodní komiksové soutěže
Dva tradiční komiksové festivaly z tradičně komiksových slovanských zemí vyhlásily tradiční komiksové soutěže. Třináctý ročník srbské akce Medjunarodni salon stripa proběhne 24.–27. září 2015 v Bělehradě a jeho organizátoři pořádají zápolení o nejlepší čtyřstránkový komiks. Téma není nijak omezeno, termín odevzdání byl stanoven na 15. srpna 2015, detaily soutěže jsou v angličtině k prostudování zde.

Polský Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier, jenž se uskuteční 2.–4. října 2015 ve středopolské Lodži už po šestadvacáté, zase vybízí tvůrce k zaslání osmistránkové práce. Ani v tomto případě není téma striktně určeno, jako nejzazší termín odevzdání byl zvolen 31. srpen 2015, podrobné podmínky jsou anglicky k dispozici tady.

Obě soutěže mají dlouhodobě vysokou úroveň a oba festivaly k nim každoročně vydávají vydařené katalogy (srbský z loňského roku lze stáhnout zde). V obou kláních už dříve uspěli čeští i slovenští tvůrci a určitě by bylo příjemné tuto tradici dále posílit. (Tomáš Prokůpek)

SalonStripaEn

2 komentáře u „ZÁPISNÍK: Képregény napló“

  1. Na odstřel od Lucie Lomové jsem viděl i v regálu ve Francii. Jen mě zarazila cena 20 euro, za tyhle peníze už je tam třídílný integrál. Už tam má nějaké jméno a prodeje nejspíš lepší než tady.

Komentáře nejsou povoleny.