Vesmírná Viktorka splnila svou misi na výbornou

viktorka_uvod

RECENZE > Domácí úkoly. Jedno z nejstrašlivějších slovních spojení v galaxii. Ale co kdyby vašimi domácími úkoly bylo prozkoumávání cizích planet a jejich exotických obyvatel? Lítání kosmickou lodí v pásech asteroidů, úniky před nepřátelskými stíhačkami, souboje s mimozemskými nestvůrami… Zkrátka prožívání nejrozmanitějších vesmírných dobrodružství, která tak důvěrně známe z mnohých space oper? Viktorka má štěstí, že právě takové domácí úkoly od svého učitele dálkové galaktické školy dostává.

Knížka sebraných příběhů seriálu Viktorka a vesmírná dobrodružství z časopisu Čtyřlístek, vydaná nakladatelstvím Portál, nabízí spousty nenáročných (nikoliv ovšem špatných) dobrodružství, která se příjemně čtou a zbytečně nekomplikují mozku jeho životní úděl. Koneckonců od dětských komiksů zpravidla ani víc nežádáme. Postavy jsou sympatické, světy, které navštěvují, neskutečně pestré a zábavné a dějové zápletky jednotlivých příběhů někdy snad až příliš prosté, ovšem ve většině případů naprosto uspokojující a párkrát je zakončuje i příjemně nečekaná pointa. Kresba je přehledná, tenká linka a jemné barvy Viktorce sluší a kreslíř má ve své stylizaci jistou ruku (čili nestřídá různé styly, ale drží jednolitý vzhled celého komiksu). Jediné co bych Viktorce vytkl je ne příliš hezký lettering – fádní arial, který by sedl víc na domovní oznámení než do komiksových bublin.

Ale co je na Viktorce nejzajímavější není ani tak dobrodružná jízda vesmírem, jako komiks a knížka samotná. Ukazuje se, že kvůli dlouhodobým a mocným snahám prosadit u nás komiksovou formu jako svébytné dospělé umění, začali jsme neprávem přehlížet komiksy pro děti. A právě tady se zvláště poslední dobou dějí velmi zajímavé věci. Obzvlášť časopis Čtyřlístek se pomalu dostává zpátky na výsluní. Je třeba si uvědomit, že je to u nás jediný komerční ryze komiksový časopis, který vychází pravidelně, publikuje výhradně domácí autory a je schopen jim platit. A to zjišťuje stále víc zajímavých autorů, kteří před uměním dávají přednost řemeslu a vymýšlejí a kreslí původní komiksy s originálními hrdiny, které se dají číst. A to není vůbec málo, když si uvědomíme, že pro budoucnost tuzemského komiksu je důležité, aby potěr nové generace vyrůstal na kvalitních domácích kreslených příbězích, a aby, až vyroste, byl silnou kupní silou i dospělejších kusů a český komiks tak kráčel vstříc světlým zítřkům.

Vraťme se však z patetických výšin zpátky na zem. Viktorka a spolu s ní další kvalitní komiksové příběhy pro mladé a ještě mladší ukazují, že i u nás vzniká kvalitní žánrový komiks. Akorát je trochu neférově ve stínu vysokých uměleckých mrakodrapů plných osobních výpovědí, posouvání cest a hledání nových hranic.

Viktorka a vesmírná dobrodružství
scénář: Klára Smolíková; kresba: Honza Smolík
Portál, 2014, 240 stran, 349 korun
záznam v ComicsDB

viktorka_obalka

v1

v2

v3

5 komentářů u „Vesmírná Viktorka splnila svou misi na výbornou“

  1. No,neurazí to,ale když porovnám ty staré komiksy od O.Jelínka,V.Faltové.A.Borna a dalších s tímto,tak to bohužel ukazuje klesající úroveń komiksu pro děti.Marek SX

  2. Příběhy Viktorky se mi vždycky líbily, když jsem jako malý Čtyřlístek četl. Že bych si to z nostalgie koupil. :D

  3. Marek SX: Takhle bych to rozhodně neviděl. Ve Čtyřlístku vychází nejméně 2 komiksy, které snesou světové srovnání: komiksy od Filipa Škody a Dana Černého. Český komiks pro děti je na tom velice dobře.

  4. to Josef-jasně-oba mají talent,ale tenkrát komiks dělali opravdoví mistři-Karel Franta,Adolf Born,Věra Faltová,Olda Jelínek a mnoho jiných.Většina byli akademičtí malíři a měli to prostě v ruce.I přes nesporné kvality dnešních tvůrců,tak opravdu se těm legendám může rovnat snad jen Petr Čech….ale je to čistě můj názor a respektuju,že si někdo myslí něco jiného….Marek sx

  5. Marek SX: Pavel Čech je super, myslím na stejné umělecké úrovni jako Born a Franta. Ale Černý a Škoda mi nepřijdou o moc míň kvalitní. Kreslí parádně a mají líbivý styl aniž by se podbízeli. Myslím, že je to velký kumšt, který se tu moc neumí ocenit. Zpět k tématu – dětský komiks nezískává tím, že ho dělají akademičtí malíři, ale tím, že je prostě dobrý. Že baví děti a dospělí nad ním neohrnují nos. To splňuje Born, Čech, Franta, Černý i Škoda :)

Komentáře nejsou povoleny.