S autobusem Paula Kirchnera přijíždí i nový vydavatel

bus_uvod
ROZHOVOR > UKÁZKA > S novým školním rokem vychází nejen nový komiks autobus Paula Kirchnera, ale na pulty ho přináší nové nakladatelství Trystero, které by rádo navázalo na tradici legendárního Motu. Jeho provozovateli, Peteru Penguidovi, jsme položili pár otázek.

Co Vás vedlo k tomu rozjet nové komiksové nakladatelství?
Po pravdě jako u psychologa? Asi krize středního věku. Ale vážně. Protože z vlastní zkušenosti vím, jak je v nakladatelství složité prosadit nekomerční titul, rozhodl jsem, že už to nechci absolvovat, založím si vlastní značku a stanu se vlastním pánem, vojevůdcem a králem, byť jen ve svém malém království. Takže vzato kolem a kolem, je to typický vanity project.

Samozřejmě mám ale taky pocit, že některé komiksové tituly by se měly k českým čtenářům dostat i přesto, že pro velké nakladatelské domy nejsou dostatečně marketingově zajímavé. Uvidíme, jak dlouho to Trystero finančně ustojí.

A v neposlední řadě, schází mi produkce nakladatelství Mot, kterou jsem vždy hltal. A jak už to bývá, když něco hodně chcete, někdy je nejlepší, když si to uděláte sami. Na Mot bych rád navázal, ať už výběrem titulů, či kvalitou zpracování – proto jsem také oslovil Jakuba Němečka, který stojí za prvotřídním grafickým a technickým zpracováním všech starých motovských komiksů (a též prvního komiksu v Trysteru).

Můžete nám ve stručnosti představit váš první titul?
Trystero jako první knihu vypouští do světa souborné vydání stripů autobus (the bus) od Paula Kirchnera, což je americký komiksový tvůrce, který na přelomu 70. a 80. let přispíval do několika časopisů, především však do Heavy Metalu. Potom z komiksové scény zmizel a přešel na komerční stranu Síly, ale v poslední letech začal opět tvořit. Fascinuje mě na něm jeho minimalistické pojetí příběhu, jemný humor, spousta literárních a filmových aluzí, existenciální a absurdní podtóny. Navíc, přítelkyně o mně říká, že jsem barvoslepý, tudíž autor, který pracuje pouze s černou a bílou je pro mě autorem ideálním.

Co můžeme čekat od Trystera do budoucna?
Jednu až dvě knihy ročně, v závislosti na finanční návratnosti, samozřejmě. Ale konkrétně: Paul Kirchner připravuje reedici svého prapodivného Dope Ridera a chystá nové autobusové stripy, které však ještě nikdo neviděl. Pak mám v merku ještě pár nekomerčních titulů z Ameriky a Francie. Rozhodně však mohou čtenáři čekat tituly dle značně subjektivního výběru – minimalismus, černá a bílá, groteskno, bizarno, underground. To všechno je a bude Trystero.

bus_obal_thumb

bus1_thumb

bus2_thumb

bus3_thumb

bus4_thumb

bus5_thumb

8 komentářů u „S autobusem Paula Kirchnera přijíždí i nový vydavatel“

  1. Na Mot jsem si zavzpomínal loni před Vánoci, když jsem sháněl kompletní Padoucnici. Škoda že jeho největší sláva byla v době, kdy se můj komiksový vkus nesměle utvářel.
    Trysteru držím palce, Autobus vypadá sympaticky. Jednou za čas jsou takovéhle výboje třeba.

  2. Za produkcí Motu i jejich sympatickým kolektivem stále pláču, ostatně myslím, že mám doma od nich skoro vše. Takže následovníkům držím všechny palce a koupí Autobusu rozhodně podpořím!!

  3. Tak už mám doma! SUPER!!!
    Těším se na další komiksy a přeji mnoho úspěchů!

  4. Al dente je v komatu, Mot už to má bohužel za sebou, takže nové nakladatelství podobného charakteru kvituji s nadšením. To si vyloženě říká o vydání Ghost Worldu od Davida Clowese. Už by bylo na čase! ;)

  5. Motu je škoda, na autobus se těšim a novému nakladatelství přeju hodně štěstí, bude ho potřebovat.
    Jinak mi přijde, že v komatu je i komiksárium:-(. Chápu že zadarmo dělat na webu asi nikoho neláká (včetně mě), každý má spoustu práce s vyděláváním peněz. Ostatně debata o konci (sci-fi a fantasy) webzínů proběhla zde : http://www.casopisxb1.cz/aktuality/konec-fantastickych-webzinu , ale to se myslim týká i českých komiksových webů.
    A abych zůstal u toho komatu, v Brně bude komiksový festival! http://www.facebook.com/events/722875037843842/

  6. Le´Porello: V kómatu Komiksárium není, jen mělo týden rýmečku :). Článků teď bude o něco míň, než bylo zvykem, ale jen na úkor novinek. Zaměříme se na recenze a těch je rozepsaných docela dost.
    S Webziny je trochu potíž, že živost diskuzí se přesunula na sociální sítě, a tak ty weby působí trochu mrtvěji. Co může působit na autory a ti pak míň píšou. Moje rychlá teorie.

  7. Díky za odpověď,
    sociální sítě určitě zahýbali se spoustou fanzinů a komunit. Já facebook nepoužívam a jsem moc rád za každý nový článek. Na Komiksárium chodim každý den, a tam mě to ticho trochu vyděsilo.

    Jsem Vám všem moc vděčný za Vaši práci, ale na psaní komentářů a hádání se s troly mě moc neužije.
    Přeju hodně úspěchů a ohlasů od čtenářů.

  8. Le´Porello: Díky za pěkná slova – to potěší.
    Na sledování Komiksária bych si dovolil doporučit nějakou RSS čtečku, snadno se pak sledují příspěvky i komentáře.
    Jo a ten brněnský festival co nevidět zpropagujeme, jen to zpoždění není překvapivě na naší straně :).

Komentáře nejsou povoleny.