Podívejte se na neodolatelný Úsměv Rainy Telgemeierové

smile_uvod
UKÁZKY > Raina Telgemeierová (1977) je ve Spojených státech zásadní fenomén posledních let pro vnímání komiksu mimo specializovanu bublinu. Přesto má uznání i u profesionálů – za Úsměv získala v roce 2011 Cenu Willa Eisnera v kategorii pro děti a mládež a letos díky pokračování s názvem Ségry dokonce přidala Eisnera v kategorii autorů, kteří zároveň píší i kreslí – mimochodem, byla to první žena, který tenhle titul vyhrála.

Raina vzešla z vlny autorů ovlivněných mangou a videohrami, ostatně i v Úsměvu Raina ráda tráví čas u Nintenda. Díky ní si spousta lidí uvědomila nebo si opět potvrdila, že komiks může bavit i holky. Úsměv se strašně rychle stal moderní klasikou, protože byl vidět všude v běžných knihkupectvích, náklad ve Spojených státech je dneska někde na 1,4 milionu kusů. V podstatě dovršila ten vývoj nastartovaný příchodem mangy a přivedla ke komiksu novou generaci dívek i autorek, které přinesly nejen úplně nové nápady, ale i požadavky na komiks a postavy. I proto teď mají Marvel a DC série, jako jsou Gotham Academy, Ms. Marvel, nová Batgirl nebo The Unbeatable Squirrel Girl.

Komiks Úsměv v těchto dnech vydává nakladatelství Paseka.

Úsměv – nakladatelská anotace
Raina je obyčejná holka s obyčejnými problémy. Tedy do okamžiku, kdy následkem pádu přijde o – přední zuby! Takový úraz by dal pěkně zabrat každému, ovšem v případě dospívající teenagerky se chybějící chrup rovná naprosté tragédii. Chudák Raina si musí projít strašidelnou cestu po dentistických ordinacích, šperkovanou nejroztodivnějšími zubními náhradami, chirurgickými zákroky, rovnátky a obličejovými postroji. Kamarádky nemají pro její novou vizáž moc pochopení, ale co teprve tomu řeknou kluci! Citlivý i humorný grafický román Úsměv, založený na skutečné životní zkušenosti autorky, patří k tomu nejlepšímu, co může současná komiksová tvorba dospívajícím čtenářům a čtenářkám nabídnout. Získal mimo jiné Eisnerovu cenu, tedy „komiksového Oscara“, a ocitl se na samém vrcholu žebříčku bestsellerů deníku New York Times.

smile_obalka_thumb

smile-01_thumb

smile-02_thumb

smile-03_thumb

smile-04_thumb

smile-05_thumb

smile-06_thumb

smile-07_thumb

smile-08_thumb

smile-09_thumb

smile-10_thumb

smile-11_thumb

smile-12_thumb

smile-13_thumb

smile-14_thumb