Monumentální návrat manhattanského detektiva po pětadvaceti letech

mrsweet_uvod

RECENZE > UKÁZKY > Postava Mr. Sweeta, rozkopávajícího dveře na titulu nové komiksové knížky, jakoby přímo symbolizovala jeho bombastický návrat na českou komiksovou scénu. Je to návrat razantní a velkolepý, prostě jak se na newyorského detektiva drsné školy sluší a patří. Celobarevné vázané vydání všech Sweetových příběhů je opatřeno několika bonusy, ať již formou přetisku různých ukázek z dobových materiálů, vztahujících se k detektivovi nebo závěrečným doslovem Tomáše Prokůpka, který vyčerpávajícím způsobem zhodnotil historii i vztah autora a jeho hlavní postavy. Standardním doplňkem takovýchto publikací se už stává použití náčrtů a skic kreslíře na obou předsádkách.

Duchovním i výtvarným otcem Jeffa Sweeta je Bohumil Fencl, skrývající se pod zkratkou Bof. Nenápadný návrat jeho detektiva se uskutečnil už v roce 2009 v rámci brněnské výstavy Návraty Komety, kdy na jeho počest vznikl příběh Mr. Sweet a papírové panenky, který vytvořil Jiří Zimčík. Další, už poněkud halasnější nástup podnikl Sweet se svým tvůrcem opět v moravské metropoli na výstavě CZ.KOMIKS v obchodním centru Vaňkovka (2014). Na několika místech galerie vylézal z podlahy, visel na plakátech, jeho podoba se objevila na tramvajích, ale hlavně se objevil v novém, i když jen čtyřstránnkovém příběhu Mr. Sweet a návrat Mickeyho Rata. Tento příběh měl svou premiéru v publikaci Komiks v Brně (Analphabet Books 2015). Z toho lze usuzovat, že si manhattanský detektiv oblíbil moravskou metropoli. Zda k tomu přispělo i to, že Brno se pyšní nejvyšším mrakodrapem (AZ Tower) v Česku a připomíná tak Sweetovi jeho působiště, ponechme jen na uvážení čtenářům. Brněnskému géniu loci nicméně nasvědčuje i počin nakladatelství CPress, sídlícího také v městě pod Petrovem, které vydalo tento kompletní soubor všech dobrodružství Mr. Sweeta, byť pod ochrannými křídly pražského Albatrosu.

Přese všechny vazby na Brno se detektivova úplně první veřejná premiéra odehrála na stránkách patnáctého čísla legendárního magazínu Kometa v roce 1990, tedy přesně před čtvrt stoletím. Kometa byla a také zůstala jedinou tiskovinou, kde detektiv pravidelně prožíval své pestré a napínavé story. Bohumil Fencl mu mimo věčně visící cigarety v koutku úst vložil do vínku všechny atributy osamělého soukromého očka v duchu drsné školy amerických detektivních autorů, jako byli D. Hammett, R. Chandler, M. Spillane nebo J. H. Chase, a navíc mu přidal český chochmes a jistou dávku sebeironie i humoru.

První čtyři příběhy tvořící téměř čtyři pětiny obsahu knížky byly určeny pro Kometu, kde byly otištěny v sedmi číslech (1990-91). Mají jednotný silně karikaturní styl, někdy mírně nejistý, ale o to kouzelnější, který nabourávají výrazné onomatopoie a tlusté ohraničení bublin. Na dvou zbývajících příbězích je vidět, že vznikly o mnoho let později. Kresba je tady vyzrálá, profesionální a suverénní. Je znát, že její autor pracuje ve výtvarné branži a je schopen použít v komiksu své dlouholeté zkušenosti a manýry. Karikaturní linka zůstala, ale působí dalece uhlazenějším až rutinním dojmem, a je více dynamická. Z četného používání písma a typografie pro citoslovce a reklamní nápisy, je vidět Fenclova průprava ze střední výtvarné školy a současná praxe ve výtvarné sféře.

V úvodním seriálu Pomsta Mickeyho Rata bojuje Sweet s bandou, která usiluje o jeho život a má k dispozici látku Zeroin, po jejíž požití se stávají z lidí poslušné figurky. Následný příběh Proti Arhubotům pochází autorsky taktéž od Bofa. Náš detektiv v něm pátrá po zmizelém synáčkovi newyorských zbohatlíků. Mezi sběratele diamantů, hypnotizéry, tajemné Indy a vychytralé posluhovačky nás zavede případ Rudý zázrak, napsaný na motivy díla německého autora dobrodružných románů Roberta Krafta. Manhattanské kulisy za prostředí francouzského venkova se zámkem vymění Sweet ve čtvrtém příběhu Krásná hraběnka. Hledá zde tajemně zmizelého bohatého Američana. Jako námět posloužila povídka irského mistra děsuplné a strašidelné literatury Josepha Sheridana Le Fanu, jednoho ze zakladatelů horroru a detektivního žánru. Tímto končí Fenclova spolupráce s Kometou, pro kterou sice ještě kreslil pátý díl, ten ale z důvodu nekorektního chování vydavatele zůstal nedokončený.

Pátý čtyřstránkový kraťas Návrat Mickeyho Rata vrátil na scénu propuštěného zlosyna, kterému Jeff před očima vyfoukne jeho finanční jistotu. Závěr pak patří šestému případu Za vším hledej ženu, který byl vytvořen letos speciálně pro tuto knížku podle povídky Rosse Macdonalda, dalšího autora drsné školy.

Děj každého příběhu letí neúprosně dopředu, nechybí honičky amerických bouráků v manhattanských ulicích a bulvárech, vrtulníkové scény mezi mrakodrapy, ječící krásky ohrožované na životě, night kluby, záhadné blondýny, zrádní vědci, zákeřní liliputáni, šílení géniové, tupí gangsteři, luxusní rezidence boháčů, tajné podzemní chodby, zkrátka všechno to, co tvoří atributy správné americké detektivky, včetně celé plejády různých postav, figurek a ksichtů. Je to film střídající velkoprostorové záběry s nájezdy na detail, kombinující podhledy a nadhledy, silně ozvučený všemi těmi VRRROUM! PRÁSK! ŽUCH! RATATATATA! UÍÍÍÍ! BONG! POW! ROOAARR! Zápletky jsou sice předvídatelné a lehce naivní, ale vzhledem k předlohám drží lajnu tohoto čtiva.

Pozorný čtenář ocení mnohé vtípky ukryté v obrázcích jako například laškovné mrknutí oka sochy Svobody (str. 10), mezi vysypanými věcmi z kanálu ježka v kleci (str. 30), v podzemí mezi houfem myší plížícího se Mickeyho Mouse (str. 31), Ferdu Mravence (str. 57) a Václava Havla se svým poradcem Sašou Vondrou (str. 58) na maškarním bálu francouzského hraběte, nebo vyčuhující růžek dnes už neexistujících novin Večerní Praha (str. 59). Běžící nohy zakrývající promluvu v bublině (str. 8), zase připomenou bublinové žerty z filmu Kdo chce zabít Jessii? Mnohé scény odkazují na okamžiky z kultovních amerických filmů, jako ta s autem projíždějící po dvou kolech úzkou uličkou, do které následně vletí gangsteři a očešou své vozítko tak, že místní firma Tires Gonzales & sons má ihned dostatek náhradních dílů pro svůj servis. Škoda, že v posledních dvou (nových) příbězích tyto humorné drobnosti téměř vymizely. Orientace na americké reálie i nastražené humorné situace a předměty, viditelně odkazují na Káju Saudka, jehož tvorbou byl Bof v době vzniku komiksu uchvácen. Sweet zjevně do dnešní expanzivní doby ovlivněné kyberzločinem, terorismem a ztrátou hodnot nepatří, ale přinejmenším je to nostalgický návrat do časů, kdy morálka a etika lidského chování měla jasné parametry.

Ke správné konzumaci knížky si zvolte večerní čas s kulisy velko(malo)města za okny, kde může občas probleskovat neonová reklama nebo aspoň svit reflektorů projíždějících aut. Uvařte si silné kafé, zabořte se do křesla, rozsviťte si lampičku a na vedlejší stolek odložte kolt nebo browning, aby vás zbytečně netlačil. Nu, a nezbývá než popřát dobrý zážitek!

Mr. Sweet – Manhattanský detektiv – kompletní vydání
autor: Bohumil Fencl (Bof)
Computer Press, 2015, 88 stran, 249 Kč
záznam v ComicsDB

mrsweet_obal

sweet20-21_thumb

sweet58-59_thumb

sweet78-79_thumb

sweet_bonus_thumb