Tak zase ta heydrichiáda: Kersten, lékař Himmlerův

himm_uvod

Po desetiletích mlčení se zdá, že atentát na Heydricha objevili a podrobili zuřivým reinterpretacím snad všichni komiksoví autoři, které aspoň trochu zajímá druhá světová válka. Naposledy tak učinili loni v září kreslíř Fabien Bedouel a scénárista Pat Perna, kteří vydali už druhé album o osobním fyzioterapeutovi druhého muže třetí říše Heinricha Himmlera.

Byl jím rodák z estonského Tartu (tehdy Dorpatu), „lékař“ Felix Kersten, od roku 1920 finský občan. V Helsinkách vystudoval jakousi dřevní akupresuru a později jej zdokonalil ještě čínský mág doktor Ko, který mu předal praxi a odcestoval do Tibetu. Časem se mezi jeho pacienty octli nizozemský princ Hendrik a hlavně Mussoliniův zeťák hrabě Ciano (jehož Duce nakonec nechal popravit). Touto cestou doputovalo doporučení až k Himmlerovi, jemuž genocida Židů a Slovanů působila velké žaludeční bolesti a poohlížel se po zázračném lékaři.

Smlouva s ďáblem
Kersten tak nějak nemohl říct ne, protože tušil, že by to mohlo skončit popravčí četou. Heinrichovi proto pomohl a začal se těšit jeho důvěře. Přitom pochopil, že je to obrovská šance, a začal se tu a tam přimlouvat za propuštění některých vězňů. Také navázal kontakty s OSS, předchůdkyní CIA. Na konci války zprostředkoval setkání Himmlera se švédským šéfem pobočky Světového židovského kongresu nedaleko vyhlazovacího tábora Ravensbrück. Himmler se chtěl udělat pro spojence hezkým, a tak kývl na záchranu 60 tisíc Židů, kteří tehdy ještě přežívali v lágrech.

Spojenci Kerstenovu zásluhu po válce uznali, on ovšem začal vyrábět fantastické důkazy o dalších akcích. Například tvrdil, že zachránil celé Holandsko před deportací na východ Evropy. O tom však žádné důkazy neexistují. Přesto Nizozemsko navrhlo „doktora“ v roce 1953 na Nobelovu cenu míru. Také Finové mu přiznali, že zachránil tamní Židy, i když to nejspíš rovněž nebyla zcela pravda. Kersten zemřel nicméně jako uznávaná osobnost v 63 letech ve Stockholmu. Svými fantastickými smyšlenkami později zaujal Woodyho Allena, který si z jeho memoárů v jedné z povídek utahoval a nazýval je „vzpomínkami Hitlerova holiče“.

To komiks se řídí zásadou „komu čest, tomu čest“, a dokonce děj ještě více dramatizuje. V prvním díle Kerstena z ledna 2015 zase léčitel pracně odráží vyšetřování švédskou policií za to, že byl tak blízko největšímu masovému vrahovi 20. století. V závěrečném dílu diptychu se Perna a Bedouel dostanou až do Prahy, kde Gabčík s Kubišem mimoděk zachrání i Kerstena. Heydrich mu byl totiž na stopě a před ním by ho asi ani Himmler nezachránil. Ukázka je docela akční, zcela jistě odkoukaná z dokumentárního filmu SS-3. Jen na obálce si zase ten Reinhard moc podobný není. Koloristka Florence Fantiniová dodala Bedouelově kresbě pořádné napětí, kterého si za života tento „spravedlivý mezi národy“ užil určitě dosyta. Celkově nejde o nijak převratné dílo, na druhou stranu však vytahuje na světlo pozoruhodný a málo známý detail válečných dějin. Vydalo 23. září 2015 nakladatelství Glénat, 48 stran.

himm_ob1

himm_ob2

himm_okup

himm_atentat

1 komentář u „Tak zase ta heydrichiáda: Kersten, lékař Himmlerův“

  1. Díky, tohle si nejspíš časem koupím a přečtu. Umístilo se to i v hlasování fanoušků na BD gestu pro rok 2015, sice 65. místo, ale je to tam. Co se týče historie, od Glénatu čtu sérii Ils ont fait l’Histoire ( Ti, kteří tvoří dějiny ), je to o panovcích jako Karel Veliký, Vercingétorix, Napoleon, Saladin… apod. Starověk a středověk mám radši.

Komentáře nejsou povoleny.