Jaký byl rok 2015: Na co se těšit v roce 2016

2016

ANKETA > Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2015 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Martin Foret, Jan Havlíček, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Pavel Mandys, Tomáš Prokůpek, Martin Přibyl, Jan Samohejl a Martin Šust.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

JAN HAVLÍČEK
čtenář komiksů
Je fajn, že v US komiksu stále vznikají nové a originální věci, většinou pod hlavičkou Image. Manifest destiny, Revival, Wayward, Cooperhead, Trees, Shutter, Black science, Spread, Descender… apod. Všechno čtivé a zábavné věci. Jen tak dál. Superhrdinský žánr a mangu nesleduji, tam se vyjádřit nemůžu.

Radost mi dělá i komiksový průmysl ve Francii, prodeje jsou sice menší než v minulosti, ale stále vychází dost nových zajímavých věcí, také vznikají malá vydavatelství typu Rue de Serves, od kterých si slibuji nový pohled na komiksový žánr. Rozhodně bude z čeho vybírat i v tomto roce.

Dobrý pocit mám i z polské komiksové scény. Vydavatelský boom tam nepolevuje, spíše naopak, až se člověk diví, kde se tam na všechno bere kupní síla. Jako správný fanoušek lačnící po novinkách z toho můžu jen těžit.

Tento rok tedy vidím především ve znamení Francie a Polska. Češtinu budou zachraňovat Vertigovky od Crwe.

MICHAL JAREŠ
historik komiksu
Už teď vychází konečně osmé číslo Love & Rockets a snad letos vyjde i Hernandezův druhý díl Marie M. (a dá to konečně smysl, takhle to nedávalo). Zásadní bude Clowesův nový opus Patience.

Vychází poprvé samostatně šestnácté číslo Zap comix. Chystá se Pogo. The Complete Syndicated Comic Strips Vol. 4, Barnaby vol. 3, a snad už konečně mnohokrát oddalovaný Sobelův The Love And Rockets Reader. From Hoppers to Palomar. Zajímavá bude monografie o Sethovi od Daniela Marroneho Forging the Past. Seth and the Art of Memory.

Dále by taky neměl pozornosti ujít sborník prací věnovaný španělským vlivům v americké kultuře Graphic Borders. Latino Comic Books Past, Present, and Future. José Alaniz vydá knihu Death, Disability and the Superhero. The Silver Age and Beyond. No a u nás vydá Paseka knihu Seana Howeho: Marvel. Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku. Uffff.

PAVEL KOŘÍNEK
historik a teoretik komiksu
Z domácích na Jerieho Čechy a fenomenálního Oskara Eda od Branka Jelinka. Z překladů na Pearsonovu Hildu (konečně!), Telgemeierové Ségry, další Mezi řádky a Rosińského a Van Hammův dvoják v MDEKu.

V (pro mě tedy především anglofonním) zahraničí by se jako obvykle dalo lákat do úmoru: vyjde pátá Hilda a po letech i nový rozsáhlý komiks od Daniela Clowese (Patience). Skvěle vypadá The Art of Charlie Chan Hock Chye od Sonnyho Liewa. Rozmach kvalitně připravovaných souborových vydání pokračuje: Dark Horse se chystá na Moebiovu knihovnu i na rané disneyovské stripy ze Silly Symphonies. Současnou mangu skoro nestíhám sledovat, vždy mě ale potěší další Inio Asano. A co se té archivní mangy týče: Drawn and Quarterly se odhodlali vydat několik svazků Kitara od Šigeru Mizukiho!

MILAN KREJČÍ
komiksový publicista a badatel
Doufám, že se letos na pultech objeví poloutajeně slibované vydání Malého Nema od Winsora McCaye, a to ve velkém formátu. Těším se na Rosińského Pomstu hraběte Skarbka/Western z MDEK Crwe, 3. – 4. díl Holmese z Meandru a taky jsem zvědavý na novinky domácí scény.

PAVEL MANDYS
redaktor iLiteratura.cz
Na komiksové plány Paseky, kde začali úřadovat Jakub Sedláček a Lukáš Růžička.

TOMÁŠ PROKŮPEK
historik komiksu
Nejvíc se těším na nového Oskara Eda. Branko Jelinek po řadě let práce (opět) vytvořil rozsáhlé album, jehož kvalita a význam podle mě překračují hranice Česka i Slovenska.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Poslední dobou začaly vycházet krásné kolekce sebraných prací, ovšem za těžké peníze. Tak mám trochu obavy, nakolik vyjdou sebrané Moebiovy komiksy od Dark Horse, protože ty jsou „must have“. Dave McKean nenadále vyrukoval s avízem komiksu Black Dog s příběhem malíře Paula Nashe v zákopech Velké války. Jako náhrada za dlouhodobě avizovaný Caligari více než dobré.

Zkusím novou sérii Hiroya Okua (Gantz) Inuyashiki, která nevypadá tak pubertálně jako její předchůdce. Iniu Asanovi (Město světel) už vyšla dvojkniha A Girl on the Shore (18+) a rozjíždí se série Goodnight Punpun. Co nevidět se naplno rozjede vydávání Kitara od loni zesnulého Shigeru Mizukiho – to bude pecka.

Z domácích věcí konečně dojde na nového Oskara Eda a špatně nevypadá ani Zátopek od Jaromíra 99 a Jana Nováka. A na pultech už jsou dvě Veverky! Z překladových věcí považuju za zásadní oznámení Hildy od Paseky a sázka na jistotu je i Sandman: Overture – pokud to Gaiman zmastil, zůstává J.H.W.III!

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
Z českých věcí se těším na Zátopka. A taky jsem zvědav, jak se Karel Jerie, komiksový virtuóz nadsázky plné houbařů a dinosaurů, popasuje s cyklem Češi, kde má na starosti rok 1968. Ze zahraničních titulů vyhlížím třeba Hildu. A samozřejmě mě zajímá jakýkoliv posun v dlouhodobé kauze Argo a Malý Nemo. Bedlivě budu sledovat nakladatelství Trystero a taky případnou další expanzi Baobabu do světa komiksu.

MARTIN ŠUST
redaktor časopisu XB-1
Opět setrvám na českém trhu a přiznám se, že toho moc nevím ani o chystaných domácích projektech, které většinou nejsou rozumně ohlašovány s delším odstupem. Mnoho nakladatelů u nás navíc ediční plány tak trochu tají… Z českých alb se těším na ohlášeného Zátopka, ze zahraničních na nové kousky Mistrovských děl evropského komiksu, Bílého lámu, Elektru, nového Sandmana a samozřejmě na nové kousky rozjetých sérií. Jsem zvědav, jestli se podaří vydat Malého Nema a kdo se z českých tvůrců blýskne novým albem.

5 komentářů u „Jaký byl rok 2015: Na co se těšit v roce 2016“

  1. Fajn, že Havlíček zmiňuje Cooperhead. Podle mě velmi nedoceněný projekt i na zahraniční půdě. Líbí se mi to víc než opěvovaná Saga.

  2. Souhlas, Copperhead se mi taky líbí víc než Sága, není to sice tak ulítlé, ale je to větší zábava. Z nových scifíček se mi hodně líbí Descender, suprová věc. Je fajn, že je na americké scéně vydavatelství typu Image, kde se autoři můžou dosytosti vyřádit a nikdo jim nekouká přes rameno.

  3. Martinovi Přibylovi: Gaiman to nezmastil :) Naopak, dal Williamsovi dost prostoru, aby se vyřádil.

  4. Witt: No jsem zvědav – obavy jsou na místě. Z Gaimana se v posledních letech stal rutinér a těžko věřit, že by navázal na své vrcholné období. Takže pokud je těžiště na J.H.WIII, je to jen dobře.

  5. Redigoval jsem to a taky si stejně jako Witt myslím, že se Gaiman s pokorou u někoho tak proklatě slavného až nevídanou upozadil ve prospěch Williamsova uchvaňcancujícího vizuálu. Ale uvidíš sám, až to budeš mít v ruce.

Komentáře nejsou povoleny.