Jaký byl rok 2015: Události

udalosti

ANKETA > Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2015 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Martin Foret, Jan Havlíček, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Pavel Mandys, Tomáš Prokůpek, Martin Přibyl, Jan Samohejl a Martin Šust.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

JAN HAVLÍČEK
čtenář komiksů
Nejsem typický komiksový nerd či geek, na cony nejezdím, pouze na knižní veletrh. Komiksem zase tolik nežiju, jsem více čtenář beletrie. Ale jednu komiksovou perličku bych měl. Hodně velkou radost mi loni udělal kalendář, a ne tak ledajaký kalendář. Když jsem byl v říjnu v Paříži, startoval do prodeje speciální kalendář k sérii Ceriseniny deníky (Les Carnets de Cerise), což je jeden z nejlepších dětských komiksů současnosti, a já se čistě náhodou v jedné BD speciálce připletl k prezentaci s oběma autory. Vystál jsem si frontu a odnesl si kalendář s nádhernou kresbou a věnováním od Aurélie Neyretové. Až uplyne tento rok a já otočím poslední list, kalendář zůstane dál na zdi. Čtvrtý díl Ceriseniných deníků – Neznámá bohyně vyšel 27. ledna, hádejte, jaký den jsem si ho objednal.

MICHAL JAREŠ
historik komiksu
V nižších patrech to žije: jsem rád, že Xerox pod jménem XRX Mag pokračuje – už číslem 4. Je skvělé, že vyšlo druhé číslo Sborníku komiksu s tématem Folklór (ale nehodnotit, to by dopadlo hůř). Vyšel překlad Likvidátora ve Španělsku – ale hlavně se objevilo nakladatelství Trystero s Autobusem Paula Kirchnera. Jinak událost mimo tyto kruhy (a zároveň s nimi vlastně blízká) je u mne jasná: Bohumil Fencl a jeho Binky kontra T-Max ve Čtyřlístku 589/590! Tak se to dělá!! A ještě malá drobnost k událostem z ciziny – s překvapením čtu Jaimeho a Gilberta Hernandeze na twitteru: twitter.com/xaimeh a twitter.com/BetomessGilbert.

PAVEL KOŘÍNEK
historik a teoretik komiksu
Pokračuje opatrné, ale několik let už setrvalé oťukávání časopiseckého formátu: kromě zajímavého Bublifuku, přesvědčujícího svým obsahem, ale zatím bohužel trochu limitovaného periodicitou i distribučním kanálem (čtyřikrát do roka a pouze do knihkupectví je, obávám se, prostě málo) přišel na konci roku i Mackův a Koplův Zázrak, coby po letech zase jednou skutečně ambiciozní pokus o rozjezd klasicky střižené sešitovky. Vedle toho o sobě stále hlasitěji dává slyšet nejnovější generace domácích autorů. A po letech skomírání se – i díky již zmiňovanému Bublifuku – probouzí domácí komiks pro děti a mládež.

MILAN KREJČÍ
komiksový publicista a badatel
Jednou z mimořádných událostí na tuzemské scéně je grafický román Drak nikdy nespí výtvarníka Jiřího Gruse a scenáristického dua Džian Baban a Vojtěch Mašek. Netradiční formát, kresebná virtuozita, barevná jemnost, temný příběh a trutnovské scenérie dělají z této publikace výjimečný a požitkářský počin. Koloring s převahou červené mající symboliku dračího ohně, červánků i krve propůjčují středověkou atmosféru mnišských skribend a iluminací. Jirka Grus se od mayovských Šumavských hvozdů posunul kvalitativně o notný kus dopředu, takže nezbývá než být zvědavý co od něj bude příště.

Potěšil mě liberecký kreslíř Láďa Říha, který sobě pro radost (a ještě pro pár nostalgiků) kreslí a vydává ve stylu Gustava Kruma své dramatizace mayovek. Klasicky v předvánočním čase přišel se třetím sešitem Kapitán Kajman s charakteristickou obálkou evokující edici mayovek nakladatelství Olympia.

Událostí roku je pro mě i každé nové číslo AARGH!(u), tedy i loňské patnáctky. Pro malé čtenáře tou událostí zase bude první číslo nového komiksového časopisu Bublifuk.

PAVEL MANDYS
redaktor iLiteratura.cz
Nic velkého, spíš věci zdánlivě všednodenní: že se pořád drží KomiksFest, že BB/Art zase začal vydávat sérii 100 nábojů, že Comics centrum našlo způsob, jak vydávat komiksy v malých nákladech, že vzniklo nové komiksové nakladatelství Trystero, že vyšla publikace Komiks od roku 1968 do současnosti; i když se mi nějak špatně čte.

TOMÁŠ PROKŮPEK
historik komiksu
Pokud vezmu v potaz i smutné události, tou nejvýraznější nejspíš byla smrt Káji Saudka. Definitivní konec jedné legendy…

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Vznik nového nakladatelství Trystero potěšil.

Nový brněnský festival Koma překvapil svou příjemnou atmosférou.

Poté co se vydávání Francoise Schuitena chopilo v podstatě nadšenecké vydavatelství Alaxis Press a na dlouho zůstalo u jednoho alba, vypadalo to, že je s anglickými mutacemi tohoto fenomenálního autora amen. Nicméně opak je, zdá se, pravdou. Vydávání se po dohodě ujme IDW.

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
Případ Čtyřlístku pro dospělé a roli pana prezidenta jako recenzenta komiksů s uprchlickou tématikou nechám stranou. Pozitivnější událostí je určitě vydání knihy Komiks od roku 1968 do současnosti. Další zážitek je ryze soukromý – můj mimopražský kamarád si přes internet domluvil od jednoho člověka koupi knížky asi za dvě stovky. Byl jsem požádán, abych publikaci vyzvednul a zaplatil. Cizímu pánovi jsem zatelefonoval a domluvil se s ním, že mi přinese požadovaný titul do práce, přičemž jsem nějak přeslechl jeho jméno. Jaké bylo mé překvapení, když mě v zaměstnání navštívil Džian Baban, duchovní otec samotného Hermana Schlechtfreunda! Za velkou událost považuju setkání s panem Buchalem v rámci prezentace BB/artu během Crweconu. Při dotazech z pléna se jeden fan pana Buchala zeptal, zda budou vydávat komiksy s Flashem. Pan Buchal úsečně odvětil, že ne. Tazatel se nechtěl nechat odbýt a prohlásil, že je to škoda, protože knížka od BB/artu s tímto hrdinou se mu líbila, načež pan nakladatel nakvašeně na celý sál odvětil, že je to, cituji: „sračka.“ Takový pankáčsky zdravý odstup od produktů své firmy se jen tak nevidí – za to dávám palec nahoru. Pokud někdo sračku Flash: Znovuzrození vlastníte a budete ochotní mi jí půjčit k přečtení, tak se mi ozvěte, děkuji. I negativní reklama je reklama, zvlášť reklama takhle grandiózně negativních rozměrů. Na druhou stranu si určitě tenhle zážitek zaslouží zmínit i v sekci Zklamání, průsery, jiná špaténka.

MARTIN ŠUST
redaktor časopisu XB-1
Dějiny československého komiksu 20. století. Těžko to dále nějak komentovat, tým odvedl monumentální práci a na rozdíl od křiklounů je mi vcelku jedno, kolik to stálo peněz, při pohledu na ta kvanta tekoucí do nesmyslných projektů s podporou Evropské unie… Ovšem vzhledem k tomu, že domácí komiks je tu po vydání tohoto kolosu a mnoha dalších kousků zmapován dostatečně, ocenění si zaslouží rovněž Komiks od roku 1968 do současnosti. Pouze chválu a uznání u mě vzbuzuje také práce dvou Tomášů – Prokůpka a Kučerovského. Jejich Aargh! je vždy zajímavý a skvěle připravený, zdá se mi, že nesklízí tolik pozornosti, jak by měl. Rovněž projekt Zooom je skvělou připomínkou velkých jmen a Miloslavem Havlíčkem mi pánové udělali velkou radost, nemluvě o mnoha dalších drobnostech prozrazujících Prokůpkovu konzistentní snahu zmapovat dějiny domácího komiksu.

6 komentářů u „Jaký byl rok 2015: Události“

  1. ad Flash: Tady doufám, že pan Buchal nebyl v náladě a chtěl se onoho potížisty zbavit. Přece jen by měl vydavatel vydávat věci, o jejiž kvalitách je přesvědčen a věří jim, pokud jsou v tom pouze peníze, je to špatně.

  2. Tady se s Gmokem neshodnu. Takové „zbavování se potížisty“ (ta formulace je strašidelná, mluvíme o platícím zákazníkovi – to není obtížný hmyz) mi přijde jako podstatně horší, než prodávat zboží třeba čistě pro peníze. Lépe by bylo, kdyby pan Buchal řekl něco v tom smyslu, že kniha se mu příliš nelíbila a prodeje poněkud zaostávají za očekáváním. Bystřejší v sále by si už toto diplomatické vyjádření třeba přeložili do onoho jednoslovného vulgarismu. Špatnou náladu si ale člověk nevybírá., to platí i pro pana Buchala.

  3. Já bych si to zase přeložil, že vydavatel o kvalitách té knihy není zase tolik přesvědčen a vydal ji hlavně kvůli penězům, když o ní takhle mluví. O to je mi bližší přístup Crwe, která svým komiksům věří a tlačí je i přes menší prodeje. Mít v hlavě jen kalkulačku a vydávat tady komiksy, to je věru špatná kombinace. Člověk musí být i trochu fanda.

  4. Tak ony i ty nejhorší sračky jsou dobré, pokud financují vydávání kvalitních komiksů. Nebudeme si nic nalhávat, velmi často to tak v naší zemičce je. Druhá věc je jejich kvantum, což s ohledem na to, kolik BB Art chrlí New52 totálních podprůměrovek je už trošku divné. Nevěřím, že jsou ty komiksy tak super prodejné. Flashe jsem nečetl a vůbec to nemám v plánu, stejně jako Arrowa podle tupého seriálu. A proč chce být sakra Buchal nasraný? Zahlcením trhem sračkoidními superhrdinskými komiksy začali oni. Jsme malá země, tady se nemůžou házet perly sviním… anebo je spíš potřeba těm sviním ty perly hodit! Prostě, BB Art to prosral, zaspal dobu kdy mohl vládnout komiksovému trhu. Ten v mých očích dnes pevně ovládá Crew a marně se tam snaží vyplazit CC.

  5. Loni jsem si od BBartu koupil jen druhý Criminal, Ságu, Candide 2. a 100 bullets 10., nejde tak ani o peníze, ale o místo v komiksové poličce ( 4mx2,5m ), i přes ty rozměry není nafukovací. Opravdu nemám potřebu si kupovat komiksy, ke kterým se už nikdy nevrátím, což je většina současného DC New52, je to prostě běžná komerční spotřebka. Co jsem pochopil, pan Buchal je detektivkář, vůbec by mi nevadilo, kdyby BBart vydal za rok jedinou knihu ve stylu Criminal, třeba Fatale, Sleeper, Canardo, Silas Corey apod. Aby nemusel po roce, kdyby prodeje nedopadly, říkat „je to sračka“, ale „No, alespoň jsme si udělali radost.“ Ale možná do toho opravdu nevidím a ti DC supráci jsou komerčně úspěšní, polský Egmont je teď chrlí jako Krakatoa neblahého roku 1883.

  6. Gmork: Mám to obdobně s tím, že já koupil jen Criminal a 100 nábojů. Taky bych si přál, aby vyšly nějaké kriminálky, noiry a detektivky alá Ed Brubaker. Fatale a Sleepera jsem si zrovna objednal v delux edicích, ale pokud by vyšly tyto komiksy u BB Artu, moje prachy mají jisté a hned.

    Jinak proti superhrdinskému komiksu nic nemám. Rád čtu Batmana, ale mám problém s DC New52. Tam mě Batman baví jen ten, který vydává Crew. Přečetl jsem všechny „Temné rytíře“ a „Detective Comicsy“ od BB Artu a prostě je to špatné a nudné. Nemůžu si pomoct. V tomto ohledu se mi stýská po časech, kdy se tady nejelo v sériích, ale vydávaly se ty největší pecky jako samostatné knihy, např. Dlouhý Halloween, Temné vítězství, Ticho. Co příběh to paráda. A rozhodně všechny velké příběhy u nás nevyšly a je stále z čeho vybírat, ale u BB Artu mají asi jiné smlouvy, což mě mrzí.

    Každopádně, jestliže UKK v podstatě zastavilo vydávání Marvelu u BB Artu i Crwe, jsem zvědav co bude, jestli tady opravdu Eaglemoss dotlačí obdobnou sérii od DC. Jednak tam jsou příběhy, které mě zajímají mnohem víc než New52 a jednak je pro všechny velký rozdíl kniha v pevné vazbě za 250,- a 700,- Kč. Snad pak BB Artu nezbyde, než se zaměřit na ty „náročnější“ čtenáře. :D

Komentáře nejsou povoleny.