Jaký byl rok 2015: Zklamání, průsery, jiná špaténka

spatenka

ANKETA > Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2015 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Martin Foret, Jan Havlíček, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Pavel Mandys, Tomáš Prokůpek, Martin Přibyl, Jan Samohejl a Martin Šust.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

JAN HAVLÍČEK
čtenář komiksů
Žádné větší zklamání jsem loni nezažil. Trošku zamrzelo, že se v Čechách opět nedaří věcem mimo komerční mainstream, viz ukončení D.M.Z. a nic moc prodeje Skalpů, Unwritten. Tak snad se to časem zlepší, a když ne, holt se to dočte v originálu, což už jsem udělal u Amerického upíra a chystám se na tu D.M.Z. Špaténkou je pro mě drobné, ale pravidelné zvedání cen evropských BDček, které se už loni vyhouplo na 15 eur, což je za 50-60 stránkový komiks už opravdu moc. Musí se to řešit koupí jen těch nejlepších věcí.

MICHAL JAREŠ
historik komiksu
No je to takové jednoduché kopání kolem sebe, které by se ale dalo shrnout pod jednotící větu „vlastně to byly dobré úmysly, ale ty výsledky se nějak zvrtly…“ Vybírám téměř bez komentářů: Legendy o Magorovi I. (to je ale blbost, milánkové), Mike’s Place (někde se stala chyba), no a k tomu všemu Koplův a Mackův Dechberoucí Zázrak (což je fakt zázrak!).

PAVEL KOŘÍNEK
historik a teoretik komiksu
+25. 6. 2015 Kája Saudek

+30. 11. 2015 Šigeru Mizuki

O tom, že Zázrak eufemicky řečeno není žádný zázrak, si povíme více příště: v roce 2015 vyšlo jen jedno číslo.

MILAN KREJČÍ
komiksový publicista a badatel
Pro mě jednoznačně pokus o první českou sešitovku Zázrak. Petru Koplovi realistická kresba nějak nejde, ale třeba se časem vykreslí. Ovšem ten čas bude ztracený (pro čtenáře), měl by se raději věnovat svému projektu Victoria Regina. Jednak mu sedí karikaturní styl, jednak se tam vyřádí scenáristicky se všemi svými nápady a přesahy – to je jeho parketa.

ANNA KŘIVÁNKOVÁ
překladatelka a japanoložka
Japonská komiksová scéna utrpěla v roce 2015 citelné ztráty, odešly mj. takové osobnosti jako zakládající člen hnutí gekiga Jošihiro Tacumi či legendární Šigeru Mizuki, který proslul nejen skrze příběhy inspirované japonským folklórem, ale též geniálními komiksovými dějinami období Šówa, za které zaslouženě obdržel domácí i mezinárodní ocenění. Jejich odchod mrzí o to více, že oba pánové – ač v letech – měli svým čtenářům stále co říct. Pro zahraniční fanoušky je zde jediná útěcha – Tacumiho a Mizukiho dílo je přeloženo jen z části, takže pokud nakladatelství Drawn & Quarterly (případně i nějaká další) vytrvá, mámě se ještě na co těšit.

Také mě poněkud rozesmutnilo ukončení mé oblíbené série Sakamoto desu ga? od Nami Sano, ale nešť, všechno dobré musí jednou skončit a fanoušky snad potěší chystaná animovaná verze, která by měla na japonské televizní obrazovky dorazit už na jaře.

PAVEL MANDYS
redaktor iLiteratura.cz
Zemanův kopanec do neškodného edukativního komiksu o uprchlíkovi.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Ač nádherně zpracován, ač překrásně namalován je ve svém nitru Drak, co nikdy nespí, bolestivě prázdný. Kde je nápaditost a spád Šumavských hvozdů, kde jsou plastické a dýchající postavy z Volemana? Draka, který měl chrlit oheň kreativity, tak lze použít maximálně jako zapalovač.

Tolik šikovných autorů kolem a komiksy na pokračování v Ábíčku stojí za starou bačkoru – ani se nedají číst.

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
Zemřel Kája Saudek – dále netřeba rozvádět. Za průser považuju setkání s panem Buchalem v rámci prezentace BB/artu během Crweconu. Při dotazech z pléna se jeden fan pana Buchala zeptal, zda budou vydávat komiksy s Flashem. Pan Buchal úsečně odvětil, že ne. Tazatel se nechtěl nechat odbýt a prohlásil, že je to škoda, protože knížka od BB/artu s tímto hrdinou se mu líbila, načež pan nakladatel nakvašeně na celý sál odvětil, že je to, cituji: „sračka.“ Takový přístup nakladatele k jeho spokojenému zákazníkovi se jen tak nevidí – za to dávám palec dolů. Na druhou stranu si určitě tenhle zážitek zaslouží zmínit i v pozitivní sekci Události. Špaténka je pro mě soška Muriel za komiks Rudo. Že se tento komiks dostal do užšího kola, jsem si vysvětloval tím, že nemusím rozumět všemu. Ovšem absolutní vítězství v konkurenci řady zahraničních titulů vůbec nechápu. Měl jsem Ruda problém vůbec dočíst, otravovala mě jeho křečovitá snaha dostat za každou cenu do každého pole vtip. Kdo v tomto sporu názorů má pravdu? Já nebo velevážená porota Muriel a třeba ortel komiksové databáze, kde má kniha 95 procent? Sebekriticky se vzdávám – asi je chyba ve mně.

MARTIN ŠUST
redaktor časopisu XB-1
Snažím se být pozitivní a v kritice se nevyžívám. Méně povedené věci tak raději rychle zapomenu a přeju jejich tvůrcům lepší časy. Jako největší průser vnímám setrvalou neschopnost BB/artu komunikovat s fanoušky komiksu. Je mi jasné, že když se nedaří, není komunikace zrovna snadná, přesto by to chtělo jasnou a především jednotnou snahu problémy vysvětlit a nic nezatajovat. O rozjetých projektech by to chtělo otevřeně a rozhodně informovat oficiální cestou prostřednictvím vlastních stránek a spřátelených webů.

2 komentáře u „Jaký byl rok 2015: Zklamání, průsery, jiná špaténka“

  1. Mám Petra Kopla rád a proto naprosto souhlasím s heslem „méně Zázraku, více Victorie Reginy“. Je to mrhání talentem, i když to nejspíš víc solí.

Komentáře nejsou povoleny.