Jerieho dinosauři přivolají spřátelený meteorit z východu

1968_uvod

UKÁZKY > V komiksové sérii Češi vytvářené podle seriálu České století a též podle scénáře Pavla Kosatíka se už vystřídalo několik kreslířů (např. Marek Rubec – viz recenze Jak Beneš vytrhl Sudeťákům stoličku). Právě vycházející díl s názvem Jak Dubček v Moskvě kapituloval zaujme nejen časovým obdobím roku 1968, ale i zpracováním od Karla Jerieho, který se rozhodl stránky komiksu zaplnit dinosaury.

Na otázku „proč dinosauři?“ odpovídá: „Pro nejmladší generaci jsou události kolem sovětské okupace Československa v roce 1968 vzdáleným pravěkem. V nadsázce takovým Jurským parkem, kde se střetávají různé síly pravěkých ještěrů. Rozhlédnu-li se kolem sebe v současnosti, nemám pocit, že by z politiky a společenského dění zmizel boj o moc a nadvládu. Silnější stále požírá slabšího. Takže podoba ještěrů přišla sama a stala se určitou nadsázkou a karikaturou tehdejší doby i stopou, kterou je možné vysledovat i v současném společenském dění. Postavy v podobě dinosaurů mi umožnily výraznější práci s mimikou. Dinosauří kůže je pro postavy maskou, která přehrává jejich pohnutky a charakter. Navíc dinosauři patří k tématům mé volné tvorby. Nemohl jsem zkrátka odolat možnosti přetvořit pány Dubčeka, Smrkovského, Husáka, Brežněva a další politiky v dinosaury.

Mým záměrem nebylo události roku 1968 zesměšňovat, ale v nadsázce přiblížit nasazení všech aktérů. Celou dobu jsem cítil, že se pohybuji na tenké hranici. Teď už je na čtenářích, aby posoudili, jestli se mi tam podařilo udržet.

A jak Jerieho ztvárnění vnímá scenárista Pavel Kosatík? „Mně se ten Karlův dinosauří nápad od začátku líbil, počínaje tou podprahovou vizí „komunisti = bytosti určené k vyhynutí“ a konče tím rozčleněním na tyrannosaury a býložravé mouly. Taky mě fascinovalo, že je možné při tom vytvořit a zachovat podobu lidských tváří. Bál jsem se jen trochu, jestli to vydrží přes celý dlouhý příběh, jestli se to třeba na desáté stránce neokouká. Ale jak to Karel začal posílat, bylo jasné, jak s tím dál pracuje, a nejpozději od poloviny už jsem byl absolutně v klidu. Obdivuju ho, jak si s tím poradil.

Nakladatelská anotace: Srpen 1968. Intervence armád Varšavské smlouvy definitivně dusí Pražské jaro. Po pár dnech strachu, nadějí i zmatků odjíždí československá delegace na jednání do Moskvy. Prezident republiky generál Svoboda, šéf komunistické strany Dubček, šéf vlády Černík, šéf parlamentu Smrkovský, Husák, Mlynář a další smutní i rozporní hrdinové této tragické chvíle stojí před nejtěžším rozhodnutím svého života. Jak se k němu postaví?

1968_dubcek

1968_08-09_thumb

1968_14-15_thumb

1968_22-23_thumb

3 komentáře u „Jerieho dinosauři přivolají spřátelený meteorit z východu“

  1. Líbilo. A co víc – můj kluk, 3,5 roku stár, vyhmátnul na stole a fascinovaně prohlížel, protože má období dinosaurů. Akorát mu to pak číst je trochu mimo mísu… Možná jeho první iniciační komiks ;-)

Komentáře nejsou povoleny.