Keidži zítra ráno vstane a zabije o emzáka více

kill_uvod

RECENZE > Manga sekce nakladatelství Crew už stihla vychrlit celou řádku titulů japonské provenience (namátkou Bleach, Plačící drak, Gantz, Útok titánů) a po delších nebo ještě delších sériích se tentokrát vrha do díla, které je úplně titěrné (jen 428 stran) a které navíc není lety prověřené. Jedná se o dva roky starou adaptaci románu Hiroši Sakurazaky o invazi armád nepřátelských bestií na Zemi (zfilmováno jako Na hraně zítřka) a o hrátkách s časem, kterým jsou vystavěni lidští bojovníci.

Celý děj v podstatě spočívá v opakování jednoho dne stále dokola, kdy se hlavní hrdina Keidži Kirija dostane do časové smyčky a stále hyne na bitevním poli, aby se vždy probudil o den dříve ráno v posteli. Vše je jak při starém, až na jeho vzpomínky, které zůstávají nedotčeny, a tak si může každý nový den pomalu postupně ladit podle svého, zjišťovat stále více informací a nabírat více zkušeností. Nutno dodat, že odboček od tohoto mustru je pomálu, což sebou přináší scenáristické nároky, které se daří plnit a komiks nenudí svou repetitivností. Zároveň se jedná o do absurdna dovedenou japonskou maniakálnost, zde nikoliv na, ale až za hranici smrti.

Celý komiks je řemeslně solidně udělaný, jen od něj nesmíte čekat nic víc než bojový příběh – nic hlubšího v něm není. Jako hráč počítačové hry jste po pár postupech knihou vždy odměněni nějakou tou lepou děvou, které ve striktně vojenském prostředí působí poněkud úsměvně, a to včetně druhé hlavní postavy – Rity Vrataski – ultimátní bojovnice, která natrhává nepřátelským emzákům jejich zadky už od patnácti let. Na druhou stranu je její místo v příběhu relativně věrohodně vysvětleno a právě díky ní dostává příběh ve své druhé půli větší spád a dospěje ke konci se slušnou pointou. Pokud tedy hledáte nenáročnou mangu, kde děj nepajdá na všechny nohy, která je zároveň pěkně nakreslená (Obata z Death Note), a sedne-li vám futuristická válka v japonském kamikaze stylu – sáhněte po této knize.

All You Need Is Kill – Stačí jen zabíjet
scénář: Rjósuke Takeuči, kresba: Takeši Obata
Crew, 2016, 428 stran, 549 Kč
záznam v ComicsDB

kill_obalka