KomiksFest umírá, zachránit ho může jen Koma

komiksfest

Podle včera rozeslané tiskové zprávy se organizátoři KomiksFest!u – tj. Seqence z.s. a Labyrint revue – rozhodli po desátém jubilejním ročníku v jeho pořádání už dále nepokračovat. Aktivity pořadatelů ale nekončí úplně – výroční ceny Muriel budou uděleny na brněnském festivalu Koma a zároveň zůstane zachován Dětský KomiksFest!, který proběhne jak v červnu na Lodi Tajemství, tak i na podzim. V takovém momentě se sluší poděkovat Seqenci i Labyrintu za deset let pořádání tak velkého festivalu a zároveň doufat, že aspoň část aktivit na sebe vezmou brněnští pořadatelé, a že se na podzim se uvidíme v Brně.

23 komentářů u „KomiksFest umírá, zachránit ho může jen Koma“

  1. No a taky si nic jiného nezaslouží… Byl jsem tam jednou a málem se nakazil ynetlektem… komiksfest je moc alternativní pro takový ty kamarády káji saudka co k němu chodili domu a půjčovali si originály muriel a tak… Všude jen rozervané duše autorů a žádný tekoucí vnitřnosti … na můj vkus moc extrémní. Navíc to bylo v meet factory, který úplně nesnášim.

  2. velká škoda, že komiksfestu, ale KOMA je super, tak aspoň, že pochodeň převezme brno

  3. Musim rict, ze ac je skoda videt komiksovou akci jit, tak v tomhle pripade mi to nevadi. Posledni rocnik uz jsem ani nesel dovnitr, kdyz jsem videl v jakou hipsta akci se to vyvinulo. To uz i ten Crwecon je mi milejsi, byt je to opacny extrem.

  4. Je to velká škoda, Komiksfest! udělal velký kus práce při propagaci českého komiksu. Doufejme, že je to jen na krátkou dobu a že se festival opět nadechne.

  5. BTW, Komiksfest sem přivezl hvězdy jako Bryan Talbot, Dave Mckean, Alex Maleev, James O’Barr, … samí intoši a hipstři, o které fanoušek těch pravých komiksů okem nezavadí, natož aby nedejbože využil možnost se s nimi přímo setkat, že…
    Haters gonna hate.
    Konec Komiksfestu je velká škoda a za sebe můžu říct, že mě bude chybět dost.

  6. Tak to jsou zrovna světlé populisticky cílené výjimky z pravidla. Na druhou stranu…už jsem asi za bodem zbožštění idolů a zajímá mě nová kniha toho autora spíš, než jeho vlastní osoba. Komiks Fest byl jasným proklamátorem takového toho kučerovskoprokůpkoidního nébl stylu z něhož se já osobně ztrácím v labyrintu. Ideálně se v tom hnípat, psát historie sto let starýho komiksu a nejlépe rovnou jako dizertačku. Z toho bych si vždycky grcnul na paseku. To mě jako praktikujícího čtenáře dobrých, shodou okolností hodně ilustrovaných příběhů nemůže absolutně zajímat. Fakt nemusím body buildery v elasťákách, ale pokud mám volit Losnu nebo Mažňáka, volím Crwecon, který si vždycky aspoň z části hezky užiju. Komiks fest mě fakt nebavil.

  7. K měmu překvapení je většina reakcí negativně-vibračních, a proto za sebe posílám nostalgické poděkování: Komiksfeste, byl jsi dobrej!
    Lokace (néblovský genius loci a na čepu skvělé pivo )+obsah (ne-supermaníkovské komiksy, nadšená pospolitost podobně smýšlejících magorů) = neopakovatelná akce tohoto typu severně od Alp a východně od železné opony ;-)
    Budu vzpomínat velmi rád. Třeba na „pilgrimáže“ z festu domů skrz nádraží až na Anděl, s baťůžkem napěchovaným novými knížkami, kdy se občas nějaká vytrousí (ups) při úhybných manévrech po setkání s policií nebo bezďáčem, ááárgh to bolo!

  8. Tomáš Kučerovský: U O’barra, Talbota a i Malleva, bych nepřikládal moc zásluh právě organizátorům Komiksfestu, jakožto spíše Comics Centru… Celkově mě Komiksfest chybět nebude, jedna, dvě zajímavé věci, překryté hromadou patosu, pseudo umění a kýče a to hlavně v hlavách náštěvníků…

  9. Koukám na další jména z historie KF! např. Thomas Ott, Lorenzo Mattotti, Pascal Rabaté, Lewis Trondheim, Nicolas Mahler, Ulf K., Max Andersson, David B., Emmanuel Guibert ad. ad. včetně třeba Paula Gravetta. Jistě, žádní supermani, ale přeci jen dost zajímaví tvůrci.
    Děkuju!
    PS: A je mi líto, že v Čechách tradičně nikdo nikomu nepřeje a málokdo dokáže zorganizovat něco pro druhé. :-)

  10. To Martin: zas bych z toho nebyl tak překvapený a nebral si to. Už jsi viděl někdy internetovou diskuzi, která by byla pozitivní. Holt někdo má rád vdolky a někdo zase holky.
    To louza a Hugo: Klucííí, festival nebyl určený vám!! Když se vám nelíbil, tak proč jste tam chodili?

  11. Opak je pravdou, milý Hugo – hlavní zásluha na přivezení O’barra, Talbota a i Malleva, leží na Komiksfestu, nikoliv na aktivitě Comics Centra.

  12. Tomasso : no protože tam byl Bryan Talbot, Dave Mckean a Alex Maleev, který mám rád :-) Omlouvám se, že tu šířím negaci. Nechtěl jsem být apriori jedovatej, ale první myšlenka byla, že se tomu zemření ani vlastně nedivím, tak to ze mě tak nějak vypadlo. Pro mě komiks = Vertigo a Image. Ale jako v pohodě asi jsou lidi co si to užili. Dobře jim tak.

  13. to louza and all: V pořádku. Díky za reakci. Ono se sluší také dodat to, že se festival neudělá sám. Že za tím je tolik práce, které návštěvník kolikrát ani nevidí. Že to vůbec není o tom věšet jen obrázky na zeď, ale o tom, že se hrstka nadšenců vykašle na své volno, kdy by si v klidu mohla číst komiksy, a v podstatě za mrzký peníz rok co rok buduje něco, co po deseti letech má své místo, váhu a hlavně tradici. Těmhle nadšencům, kteří sami moc dobře vědí, že se všem nezavděčí, ale přesto v tom vidí smysl, těm všem patří velký dík.

  14. Toliko kruté pravdy tu bylo řečeno! Ale KomiksFEST! byl hrozně fajn a moc mě mrzí, že skomřel. Taky mám k němu fůry poznámek, ale hlavně vzpomínek… ááách, jak jsem tam dostal přes hubu, jak jsem šlápnul Davidu Černýmu na nohu (to plně vykompenzovalo předchozí), jak jsem tam žvanil a hrál na kytaru, jak se komiksáci aspoň jednou za rok stekali, jak jsem Tomášům vždycky zvládnul říct jenom ahoj… i Vškovi (musím zase někdy do Plzně), jak jsem si tam nakoupil fůry komiksů, z nichž některý jsem doteď nepřečet, jak jsem přecházel trať a čůral za rohem vchodu…. ach, těch vzpomínek…. KomiksFEST! mi bude chybět moc… a nebýt Crweconu, umřeli bychom tu všichni!

  15. Prečo?!?! GRRRRRR. To mamrzí. Každopádne DIKI ti ‚Komiksfest‘. 2011-2014 Pre mňa to nebolo nikdy len o tom jednom večernom stretku v Továrni, no aj ten som si vždy do sýta užil. Hlavne som vďaka rozťahanému programu ako „cudzinec“ zablúdil na kopec super miest v Prahe, prebrázdil celé metro, objavil hafo nových komiksových spotvoriteľov. Spravili ste toho fakt nemálo. Prajem si nech nejaký odvážny šialenec preberie túto štafetu. Bubliny sa musia šíriť!

  16. Komiksfestu je určitě škoda. I když byl poslední ročník trochu slabší, než ten předchozí, byla to rozhodně super akce. Díky všem, kdo za tím stojí a taky těm, které jsem tam potkal.

  17. Škoda, třeba se ale naučím jezdit na Koma v Brně.

  18. Tak to je šok. Je mi to líto, přes různý výhrady byl Komiksfest místem setkávání hlavně tvůrců, což chápu, že se tak nějak míjí se zájmama čtenářů americkýho komiksu. Pro mě bude nezapomenutelná beseda s Frederikem Peetersem moderovaná Tomášem Chludem v roce…no už ani nevím, nevadí :-) Tož doufám, že se budem scházet v tom našem Brně – hlavním městě brnění a teď už i komiksu. Alors, naviděnou v Komatu, mes amies!

  19. Velmi se podivuju nad hejtem, který se tady rozhořel nad končícím festivalem. Kopat do mrtvoly dokáže i chromec. Jistě, komiksfest měl svoje malé i větší trable, pořád to ale byla akce, která sem dotáhla mimo jiné Trondheima, Thomase Otta, Maxe Anderssona, Bouleta nebo „sakra“ McKeana.

    To, že Praha nemá komiksový festival, je pro nás všechny obrovská ztráta. Ať už si to chceme přiznat nebo ne. Díky všem organizátorům alespoň za deset podařených ročníků.

Komentáře nejsou povoleny.