Stará komiksová klasika nerezaví

klasika_uvod

Už nějaký čas trvající vlna výběrů a souborných reedic starších českých komiksů stále pokračuje. Nejvíce se činí nakladatelský kolos Albatros Media, který v rámci své dětské divize vydal začátkem dubna první ze tří plánovaných svazků shrnujících sérii Olda a Polda. Tu pro časopis Čtyřlístek kreslil v letech 1974 až 1994 Jaroslav Malák podle scénářů Petra Chvojky a později Stanislava Havelky. Úvodní soubor obsahuje 27 (z celkových 81) příběhů „o přátelství obyčejného kluka a neobyčejného skřítka“ a je doplněn doslovem Pavla Kořínka o začátcích Malákovy komiksové tvorby.

Polda&Olda00

Polda&Olda01

Na začátku května vyšla v Albatrosu publikace Za pokladem a jiné kreslené příběhy, která představuje výbor z tvorby pozapomenutého Františka Rolečka, spolupracovníka deníku Lidová demokracie a měsíčníku Naše rodina. Knížka představí všechny Rolečkovy žánrové polohy na poli dětského komiksu – pohádky, příběhy o veselých zvířátkách, humorný western i dobrodružný příběh z Himalájí. Doslov shrnující Rolečkův život a dílo v tomto případě obstaral Tomáš Prokůpek.

Rolecek00

Rolecek01

V rámci své divize XYZ se pak Albatros Media chystá navázat na Zlatou knihu komiksů Vlastislava Tomana a souborně vydat scenáristův cyklus Příběhy psané střelným prachem, které pro časopis ABC kreslili v letech 1977 až 1985 Miloš Novák a Milan Víšek.

Nakladatelství Josef Vybíral po Prokopově, Krumově a Petráčkově Trojské válce a Toufarově a Petráčkově 13 ze Staré čtvrti aktuálně uvádí na trh další Tomanovu ábíčkovskou sérii – Strážce. V souborném vydání jsou zahrnuty jak příběhy kreslené Libuší Kovaříkovou (1967 až 1970), tak i jejím pokračovatelem Františkem Kobíkem (1972 až 1984). Obálka je dílem Jiřího Petráčka a pod doslovem je v tomto případě podepsán Milan Krejčí.

straz_obal

Osmým svazkem pokračuje edice Klasické komiksy Marko Čermáka, již vydává nakladatelství Václava Vávry. Nejnovější sešit nese název Modrá pětka: Za zlatou peřejí a další příběhy a nabízí první část cyklu původně publikovaného v Pionýrské stezce (1971 až 1990). Ve vydávání svých starších příběhů dále pokračuje i nakladatelství Čtyřlístek, aktuální svazek má číslo 14. A protože různě rozsáhlé a různě ambiciózní plány mají do budoucna jak výše zmínění nakladatelé, tak nováčci na daném poli (chystá se například další souborné vydání Anči a Pepíka nebo výběr z prvorepublikového Punti), vlna komiksových reedic v nejbližší době zřejmě nijak slábnout nebude.

modra_pet