Reportáž z Crweconu: Nemo jednou vyjde a Crew do podzimu zmodrá

crwecon

Sobotní komiksový program mi předznamenalo už poslouchání Českého rozhlasu u snídaně, kde vysílali příspěvek o komiksu Fax ze Sarajeva od Crwe. A pak hurá na v pořadí jedenáctý Crwecon do Cross Clubu v Holešovicích.

Úderem desáté hodiny jsem se usadil na přednášce nazvané 7 (ne)smrtelných hříchů (nejen) komiksové sazby. Na ní Daniel DanQ Řezníček řešil lahůdky typu neslabičké (jednohláskové) předložky a spojky na konci řádku (mimo „A“), uvozovky, výpustky, výběry vhodných fontů a další problémy, které se mohou hodit nejen pro sazeče komiksových publikací. Poté jsem si zaběhnul domů na oběd. V rádiu jsem slyšel recyklát ranního příspěvku o Faxu ze Sarajeva rozšířený o Myší hlídku Comics Centra.

Pak opět má cesta vedla do prostředí Cross Clubu, kde si ani po jeho x-té návštěvě nejsem jistý, kam kterou chodbou, můstkem, podzemním sálkem vlastně dorazím (celý architektonický komplex podezřívám, že ho navrhnul M. C. Escher). Přesto jsem stihnul skoro celý program Panel nakladatelství Crew, kde se probírala novinka drsné školy Parker: Lovec. Pak se ke slovu dostal i povědomý Fax ze Sarajeva (Sarajevo jsem tedy v sobotu absolvoval už potřetí). Nad rámec informací v už vyšlém papírového edičáku nakladatelství (Druuna 2, Assassin´s Creed, Bílý Láma, Elektra Assassin, Tokijský Ghúl…) se zmínilo třeba vydání komiksu 47 Roninů, pod kterým je podepsán Stan Sakai – tentokráte bez Usagiho a dalších zvířátek, za to v barvě. Roniny v češtině si budete moci přečíst v druhé polovině roku 2017. Zatím jen v jednání je možnost vydání klasiky Ghost in the Shell.

Samostatný blok měl odpoledne magazín Crew, respektive povídání o nástupci tohoto časopisu. Projekt má oprášit název Modrá Crew (tak se již jmenovala série titulů vydávaných v letech 1997 -2001). Brožovaný formát bude odpovídat populární řadě MDEK a má mít vždy kolem sta stránek za 249 korun. Vyjít mají za rok vždy čtyři čísla, přičemž předplatitelé budou hlasováním vybírat tituly, které bude Modrá Crew obsahovat. V první obnovené Modré Crwi má vyjít v říjnu seriál Ekho, na který v dubnu 2017 naváže zvukomalebně takřka totožné dílo Okko. Publicistiku obsaženou v klasické Crwi už napříště převezme zejména internetové medium Komiksář, jehož sledovanost utěšeně roste.

Další přísun nových zpráv ohledně nakladatelských plánů sliboval vydavatelský panel od čtyř hodin. Program začalo Argo, kde pan Klíčník takřka rituálně pronesl mantru, že: „Malý Nemo vyjde, jen se hledá způsob, jak to udělat.“ (bez pronesení téhle formulky si už nedokážu Crwecon vlastně ani představit). Na podzim má brány nakladatelství opustit hellboyoidní Truchlivý amoret pražský, který si své zevrubnější představení odbyl už na loňském KomiksFestu!. Svůj výstup pan Klíčník zakončil zmínkami o dvou chystaných komiksových životopisech – první je o francouzské prostitutce, která přišla do velmi důvěrného styku s řadou osobností pařížské bohémy. Druhým dílem mají být obrázkové memoáry československého rozvědčíka, který se podobně jako Forrest Gump účastnil řady zásadních rozhodnutí naší komunistické tajné služby v průběhu druhé poloviny dvacátého století.

Následovala prezentace Comics Centra. Na přání čtenářů vyjde pokračování detektivky Grandville a hotovou věcí jsou i další díly Myší hlídky. Začátek září bude patřit knize Duše mrtvých, což je soubor komiksových povídek, které původně napsal Edgar Allan Poe. Během podzimu rozšíří nabídku Comics Centra neméně strašidelná publikace Kniha Hřbitova. Z rozjetých sérií se bude pokračovat v řadě Goon a Ú.P.V.O (na rozdíl od téměř kompletního Hellboye je vydávaní dobrodružství Úřadu paranormálního výzkumu a obrany v češtině na svém začátku, jak se mohli zájemci přesvědčit pomocí prezentované dlouhatánské role papíru, která shrnovala všechny existující tituly této řady v angličtině). Velké otazníky jsou naopak nad pokračováním booků Želvy Ninja, protože komunikace s majiteli práv připomíná černou můru.

Meander z již vydaných věcí zmínil novinky Sugar, pokračování Holmese a Macanuda, kterou doplňuje český titul Pajasan. V září nebo říjnu vyjde vážně míněný temný příběh, jehož hrdinou je slavný Fantomas. Na podzim si Meander hodně slibuje od opusu Le Bibendum céleste, jehož autorem je u nás známý Nicolas de Crécy.

Zástupce Mladé fronty uvedl, že letos se uzavře vydávání série Češi podle televizního seriálu České století. Albatros bude pokračovat ve vydávání starších českých kreslených seriálů a v září bude řešit otázky kolem převzetí Egmontu. Známé plány Labyrintu se omezují zatím na vydání skoro čtyř set stránkového grafického románu Vykopávka od Maxe Anderssona. BB/art a Paseka se panelu nakladatelů překvapivě neúčastnili.

1 komentář u „Reportáž z Crweconu: Nemo jednou vyjde a Crew do podzimu zmodrá“

  1. Andersson! Andersson! Andersson!

    (švédský slovník zase zavírám do šuplíku a nedokončenou objednávku mažu ze záložek)

Komentáře nejsou povoleny.