Měl jsem štěstí na kvalitní scénáře a spolupracovníky, vzpomínal Adolf Born

born_uvod

ROZHOVOR > Dne 22. května 2016 odešel přední český malíř a karikaturista Adolf Born. Jeho tvorbu bezpečně poznají i Ti, kteří se o výtvarné umění nezajímají. Troufám si říci, že Adolf Born vytvořil tak jedinečný styl, že konkurovat mu dnes je u nás prakticky nemožné. Snad jen jeho „úhlavní přítel“, spolužák z akademie Oldřich Jelínek, by se mu mohl rovnat. Ten ovšem žije od roku 1981 v emigraci a tudíž u nás není tolik znám.

Přečtěte si rozhovor S Bornem jsme měli spoustu srandy, ale i malérů, vzpomíná Oldřich Jelínek

V tomto krátkém příspěvku se nebudu věnovat litografii, kterou dovedl k dokonalosti, ani jeho vztahu k Rakousku-Uhersku ani jeho sbírce pokrývek hlavy a podobných notoricky známých věcí, ale v krátkosti shrnu jeho komiksovou tvorbu. Z komiksů budeme vzpomínat na Alenu a Vaška ze Čtyřlístku, seriál Cour a Courek ze Sluníčka, Sherlocka Holmese a také nemůžeme zapomenout na jeho tvorbu vtipů do všech možných periodik, které často maloval  formou komiksu. Při pročítání starých časopisů jako Dikobraz nebo Mladý svět jasně vidíme, že jeho tvorba spolu s Nepraktou a již zmíněným Jelínkem patřila k tomu nejlepšímu, co u nás bylo k mání.

S panem Bornem jsem měl domluvený rozhovor koncem roku 2015 a mistr byl i ve svém pokročilém věku v takovém pracovním zaujetí, že mne nepřijal jinak než uprostřed své práce v litografické dílně pana Svobody.

Které malíře nebo výtvarníky u nás uznáváte?
No, těch je celá řada, bylo by to desítky jmen. Jedno jméno určitě říkat nebudu, protože nejvíc uznávám dílo Františka Tichého a mého bohužel zesnulého přítele Kamila Lhotáka…

Jak vzpomínáte na Vaši komiksovou tvorbu?
Jé, to už je desítky let stará záležitost. Měl jsem štěstí na kvalitní scénáře a spolupracovníky. To mě ostatně provází celý život. Svatopluk Hrnčíř byl skvělej člověk a hlavně uměl psát. Na komiksy se mne dnes ptá mnoho lidí, tak se to asi líbilo… jo a jmenovalo se to Alenka a Vašek, taky kocouři Cour a Courek pro nejmenší. Pak nastala doba, kdy jsem byl už časově tak vytížený, že jsem prostě na tyhle věci neměl čas.

Jak vzpomínáte na Vaši tvorbu s Oldřichem Jelínkem?
Podívejte, raději bych se bavil o mé současné tvorbě, ale dobře – Olda Jelínek a Karel Velebný byli v mládí mí nejlepší přátelé. Jelínek je naprosto fenomenální malíř a dle mého názoru si hodně uškodil tou emigrací. Byl to rebel, od Pelce musel dokonce na čas odejít do továrny, jelikož jeho výroky a západní styl života soudruhy prudil. V té době jsme spolu zažili hodně legrace.

Na co se zaměřujete v současné tvorbě, neplánujete přece jenom nějaký komiks?
Ne, ne, komiksy už dělat nebudu. Mám nyní raději svoji vlastní tvorbu a hodně si vybírám, co a komu budu dělat. Teď se ale nezlobte, ale už musím pracovat.

Adolf Born zemřel 22. 5. 2016 zhruba půl roku po našem rozhovoru. Jeho dílo ovšem zůstane a bude ovlivňovat další a další generace…

ab_01

ab_02

ab_03

ab_04

ab_05

ab_06

Adolf Born s autorem rozhovoru Markem Sixtou.
ab_07

3 komentáře u „Měl jsem štěstí na kvalitní scénáře a spolupracovníky, vzpomínal Adolf Born“

  1. Snad někoho z nakladatelů napadne udělat VELKOU KNIHU KOMIKSŮ ADOLFA BORNA – a třeba i v několka oddílech.

  2. Já myslím, že to napadne spoustu nakladatelů, teď ještě, aby to napadlo 4 000 lidí koupit, aby se to vyplatilo vydat…

  3. Plus domluva na autorských honorářích s těmi desítkami scenáristů a jejich potomky, to bude taky vydavatelská a manažerská „lahůdka“!

Komentáře nejsou povoleny.